Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog
  • Jan willem de heer
    21 september 2023

    Better together

    Ik heb iets gepikt. Maar, wees gerust. Het gaat enkel om de titel van deze blog. Muziekliefhebbers zullen het misschien herkennen en denken ‘waar ken ik dat ook alweer van?’. Het is de titel van een liedje uit 2005 van de Amerikaanse zanger Jack Johnson. Maar dit is niet hoe het mij ter ore kwam.

  • Ingrid
    20 september 2023

    Prinsjesdag in campagnetijd: Regeren is vooruitzien

    “Op veel beleidsterreinen gaat het werk door, ook nu het kabinet demissionair is.” Zo zei de Koning het dinsdag 19 september in zijn Troonrede. Als je bedenkt hoelang de laatste formatie duurde (bijna 10 maanden) en hoe complex het huidige politieke landschap is, zou het zomaar vele maanden kunnen duren, voordat het volgende kabinet beëdigd wordt. Daarom is het heel belangrijk dat het meeste werk door kan gaan.

  • Nicole Salverda
    28 augustus 2023

    Het coronavirus is niet demissionair

    Eerst het goede nieuws. Kort voor het zomerreces – het kabinet was nog nét niet gevallen – kondigde het ministerie van VWS aan welke (risico)groepen in het najaar in aanmerking komen voor een coronavaccinatie. Ook liet VWS weten hoe deze vaccinatieronde georganiseerd zou moeten worden. Dat is een opsteker voor iedereen. In de eerste plaats natuurlijk voor mensen die tot de risicogroepen behoren, maar ook voor anderen die een prik kunnen halen: zorgmedewerkers, zwangeren en mantelzorgers van...

  • Laura Burgers
    14 juni 2023

    Passen is goed, maar meten is weten.

    Passende zorg is op dit moment een veel besproken onderwerp in de gezondheidszorg. Voor alle duidelijkheid, passende zorg is een manier van samenwerken die ervoor zorgt dat iedereen ook in de toekomst goede zorg kan krijgen.

  • Dennis de Mik
    14 juni 2023

    Dat is niet de bedoeling

    Nieuwe ontdekkingen brengen naar mensen die ze nodig hebben. Nieuwe medicijnen, die succesvol het gehele onderzoekstraject doorlopen hebben, voor patiënten beschikbaar maken. Op die manier kunnen de medicijnen doen waarvoor ze gemaakt zijn. 

    Het klinkt zo simpel, maar de weg naar de patiënt verloopt in de praktijk soms minder vlot dan je zou denken. Bij welke patiëntengroep zou het middel het beste ingezet kunnen worden? Via welke route, de huisarts, specialist? Als eerste of juist later in een...

  • Niet alleen jezelf beschermen maar iedereen om je heen
    24 mei 2023

    Niet alleen jezelf beschermen maar iedereen om je heen

    De wereld is weer open en we gaan massaal op reis. Dat is te merken aan de wachttijden voor reisvaccinaties die flink zijn opgelopen. Je wacht zo zes weken op een afspraak. Veel jongeren gaan ‘op tussenjaar’, ouderen willen de wereld verkennen en al lang geplande verre reizen worden alsnog gemaakt. En ook is door COVID-19 een grote maatschappelijke belangstelling voor vaccinatie ontstaan. Laten we samen zorgen dat deze interesse blijft bestaan.  

  • Hanneke van Deventer
    10 mei 2023

    Verschrikkelijk hard

    Minister Kuipers van Volksgezondheid moet soms moeilijke beslissingen nemen. Hele moeilijke beslissingen. In het bijzonder wil ik het hier hebben over het toelaten van medicijnen tot onze vergoede zorg, met als overweging de soms hoge prijzen van dure geneesmiddelen en de limiet van ons zorgbudget. Daarbij rijzen verschillende, ingewikkelde vragen. Hoeveel patiënten kan ik behandelen met bijvoorbeeld 1 miljoen euro? Bij hoeveel mensen kan ik voorkomen dat ze ziek worden met een budget van 1...

  • Marc Kaptein
    30 maart 2023

    Corona; toch nog maar even op de radar houden ……

    Niet meer testen, geen isolatie meer nodig, gewoon naar je werk met lichte klachten. We hoorden recent niets dan goed nieuws over de coronapandemie. Is het dan echt voorbij? Is het echt ‘een griepje’ geworden? Ik ben bang van niet.

  • Is gentherapie dan écht geen vliegende auto?
    11 januari 2023

    Is gentherapie dan écht geen vliegende auto?

    Behandeling met gentherapie wordt steeds concreter. Zo vertelden ziekenhuisapothekers van het Radboudumc onlangs in het apothekersvakblad Pharmaceutisch Weekblad (PW) over gentherapiebehandelingen die zij voorbereiden voor toediening en onderzoek. Een kostbaar en complex proces, maar ook zij zien een kentering. Volgens hen zijn we op het punt dat het aantal geregistreerde gentherapieën, en dus beschikbaar voor de behandeling van patiënten,  steeds verder toeneemt. Toch is gentherapie voor velen...