Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog
 • Eva Siegrist
  27 mei 2024

  Tijd is leven

  Het is een belangrijke tijd van het jaar voor de wereldwijde kankergemeenschap. De reden hiervoor is de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society of Clinical Oncology (ASCO) die momenteel aan de gang is. ASCO is een wereldwijde bijeenkomst van professionals die zorgen voor mensen met kanker. Er worden maar liefst meer dan 40.000 professionals uit de hele wereld verwacht in Chicago.

 • Jan Karel van Eijnatten
  05 april 2024

  Tijd van komen en gaan

  Heeft u er wel eens op gekeken? Zomaar uit interesse. Of uit bezorgdheid. Of misschien wel beroepsmatig. U was in ieder geval niet de enige. In de afgelopen drie jaar en negen maanden waren er maar liefst 750 miljoen pageviews en op het hoogtepunt waren er ruim 1,3 miljoen unieke bezoekers van de website waar ik het over heb. Misschien heeft u het al geraden maar ik heb het over het coronadashboard. Maar net als veel dingen in het leven is er een tijd van komen en gaan.

 • Marc Kaptein
  19 maart 2024

  Een zwaluw maakt nog geen zomer…

  Het zal niemand ontgaan zijn. En zeker jonge moeders niet. Nota bene op Valentijnsdag kwam het advies van de Gezondheidsraad naar buiten. Hun aanbeveling aan de staatssecretaris van VWS was overduidelijk, “biedt alle kinderen in hun eerste levensjaar via het Rijksvaccinatieprogramma bescherming aan tegen het respiratoir syncytieel-virus (RS)”. En de Gezondheidsraad maakte het ook nog urgent door er een ingangsdatum aan te koppelen, namelijk “op korte termijn”.1

 • Dirk van der mijnsbrugge
  12 december 2023

  Onze visie voor de zorg voor morgen

  We hebben een sluipend probleem met de zorg. Maar eerst het goede nieuws. Want ondanks dat er altijd punten ter verbetering zijn, nemen de overlevingskansen voor patiënten met ernstige ziekten, zoals kanker, nog steeds jaarlijks toe. En ook zorgen allerlei medische innovaties ervoor dat de kwaliteit van leven nog steeds verbetert.

 • 05 oktober 2023

  Nobelprijs voor de geneeskunde – Science will win

  Op de dag dat in Nederland de najaarsvaccinatiecampagne weer is begonnen, ontvingen de grondleggers van de mRNA-vaccins, Katalin Karikó en Drew Weissman, de Nobelprijs voor de Geneeskunde. Je zou haast denken dat toeval niet bestaat.

 • Jan willem de heer
  21 september 2023

  Better together

  Ik heb iets gepikt. Maar, wees gerust. Het gaat enkel om de titel van deze blog. Muziekliefhebbers zullen het misschien herkennen en denken ‘waar ken ik dat ook alweer van?’. Het is de titel van een liedje uit 2005 van de Amerikaanse zanger Jack Johnson. Maar dit is niet hoe het mij ter ore kwam.

 • Ingrid
  20 september 2023

  Prinsjesdag in campagnetijd: Regeren is vooruitzien

  “Op veel beleidsterreinen gaat het werk door, ook nu het kabinet demissionair is.” Zo zei de Koning het dinsdag 19 september in zijn Troonrede. Als je bedenkt hoelang de laatste formatie duurde (bijna 10 maanden) en hoe complex het huidige politieke landschap is, zou het zomaar vele maanden kunnen duren, voordat het volgende kabinet beëdigd wordt. Daarom is het heel belangrijk dat het meeste werk door kan gaan.

 • Nicole Salverda
  28 augustus 2023

  Het coronavirus is niet demissionair

  Eerst het goede nieuws. Kort voor het zomerreces – het kabinet was nog nét niet gevallen – kondigde het ministerie van VWS aan welke (risico)groepen in het najaar in aanmerking komen voor een coronavaccinatie. Ook liet VWS weten hoe deze vaccinatieronde georganiseerd zou moeten worden. Dat is een opsteker voor iedereen. In de eerste plaats natuurlijk voor mensen die tot de risicogroepen behoren, maar ook voor anderen die een prik kunnen halen: zorgmedewerkers, zwangeren en mantelzorgers van...

 • Laura Burgers
  14 juni 2023

  Passen is goed, maar meten is weten.

  Passende zorg is op dit moment een veel besproken onderwerp in de gezondheidszorg. Voor alle duidelijkheid, passende zorg is een manier van samenwerken die ervoor zorgt dat iedereen ook in de toekomst goede zorg kan krijgen.