Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog
 • Nicole Salverda
  28 augustus 2023

  Het coronavirus is niet demissionair

  Eerst het goede nieuws. Kort voor het zomerreces – het kabinet was nog nét niet gevallen – kondigde het ministerie van VWS aan welke (risico)groepen in het najaar in aanmerking komen voor een coronavaccinatie. Ook liet VWS weten hoe deze vaccinatieronde georganiseerd zou moeten worden. Dat is een opsteker voor iedereen. In de eerste plaats natuurlijk voor mensen die tot de risicogroepen behoren, maar ook voor anderen die een prik kunnen halen: zorgmedewerkers, zwangeren en mantelzorgers van...

 • Laura Burgers
  14 juni 2023

  Passen is goed, maar meten is weten.

  Passende zorg is op dit moment een veel besproken onderwerp in de gezondheidszorg. Voor alle duidelijkheid, passende zorg is een manier van samenwerken die ervoor zorgt dat iedereen ook in de toekomst goede zorg kan krijgen.

 • Dennis de Mik
  14 juni 2023

  Dat is niet de bedoeling

  Nieuwe ontdekkingen brengen naar mensen die ze nodig hebben. Nieuwe medicijnen, die succesvol het gehele onderzoekstraject doorlopen hebben, voor patiënten beschikbaar maken. Op die manier kunnen de medicijnen doen waarvoor ze gemaakt zijn. 

  Het klinkt zo simpel, maar de weg naar de patiënt verloopt in de praktijk soms minder vlot dan je zou denken. Bij welke patiëntengroep zou het middel het beste ingezet kunnen worden? Via welke route, de huisarts, specialist? Als eerste of juist later in een...

 • Niet alleen jezelf beschermen maar iedereen om je heen
  24 mei 2023

  Niet alleen jezelf beschermen maar iedereen om je heen

  De wereld is weer open en we gaan massaal op reis. Dat is te merken aan de wachttijden voor reisvaccinaties die flink zijn opgelopen. Je wacht zo zes weken op een afspraak. Veel jongeren gaan ‘op tussenjaar’, ouderen willen de wereld verkennen en al lang geplande verre reizen worden alsnog gemaakt. En ook is door COVID-19 een grote maatschappelijke belangstelling voor vaccinatie ontstaan. Laten we samen zorgen dat deze interesse blijft bestaan.  

 • Hanneke van Deventer
  10 mei 2023

  Verschrikkelijk hard

  Minister Kuipers van Volksgezondheid moet soms moeilijke beslissingen nemen. Hele moeilijke beslissingen. In het bijzonder wil ik het hier hebben over het toelaten van medicijnen tot onze vergoede zorg, met als overweging de soms hoge prijzen van dure geneesmiddelen en de limiet van ons zorgbudget. Daarbij rijzen verschillende, ingewikkelde vragen. Hoeveel patiënten kan ik behandelen met bijvoorbeeld 1 miljoen euro? Bij hoeveel mensen kan ik voorkomen dat ze ziek worden met een budget van 1...

 • Marc Kaptein
  30 maart 2023

  Corona; toch nog maar even op de radar houden ……

  Niet meer testen, geen isolatie meer nodig, gewoon naar je werk met lichte klachten. We hoorden recent niets dan goed nieuws over de coronapandemie. Is het dan echt voorbij? Is het echt ‘een griepje’ geworden? Ik ben bang van niet.

 • Is gentherapie dan écht geen vliegende auto?
  11 januari 2023

  Is gentherapie dan écht geen vliegende auto?

  Behandeling met gentherapie wordt steeds concreter. Zo vertelden ziekenhuisapothekers van het Radboudumc onlangs in het apothekersvakblad Pharmaceutisch Weekblad (PW) over gentherapiebehandelingen die zij voorbereiden voor toediening en onderzoek. Een kostbaar en complex proces, maar ook zij zien een kentering. Volgens hen zijn we op het punt dat het aantal geregistreerde gentherapieën, en dus beschikbaar voor de behandeling van patiënten,  steeds verder toeneemt. Toch is gentherapie voor velen...

 • Tanja Keurentjes
  08 november 2022

  Survival of the fittest

  Een maand of wat geleden stond er in de zaterdageditie van de Volkskrant een interessant artikel. Aanleiding voor het stuk was het voornemen van de Britse regering om patiënten zonder tussenkomst van de huisarts antibiotica te kunnen laten halen bij de apotheek. Dat is dus een heel slecht idee. Ik zal je uitleggen waarom.

 • Danil
  27 oktober 2022

  Wereld Psoriasis dag - Deel de pijn

  Ik stond naast het bed van een meisje. Haar moeder huilde en was wanhopig, haar dochter had zoveel last van haar psoriasis. Machteloos voelde ik me. Iets wat herkenbaar is voor veel mensen met een (chronisch) zieke in hun omgeving. En precies daar staan we deze vrijdag bij stil op Wereld Psoriasis Dag: de onzichtbare pijn van een ander.