Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Like Dislike

Herken acromegalie

Acromegalie in de fysiotherapie en podotherapie

Als specialist van het bewegingsapparaat speelt u een belangrijke rol bij de vroege diagnose van acromegalie. Bij deze zeldzame aandoening produceert de hypofyse te veel groeihormoon. Daardoor gaan delen van het lichaam en vaak ook de organen langzaam groeien. De geleidelijke groei valt vaak niet meteen op, maar kan wel grote gevolgen hebben.

Ik ben fysiotherapeut/podotherapeut, op welke signalen moet ik letten?

Fysiotherapeuten, podotherapeuten, podologen en oefentherapeuten kunnen veranderingen in de voeten, handen, spieren en gewrichten als eerste opmerken. Deze signalering is essentieel. Als de diagnose sneller wordt gesteld, kunnen patiënten ook sneller de juiste behandeling krijgen en kunnen ernstige complicaties worden voorkomen.
 

Symptomen en signalen van acromegalie in de fysio- en podotherapie

  • Groter wordende handen en voeten

Handen en voeten acromegalie

- Een steeds grotere schoenmaat
- Tintelingen in handen, polsen (carpaal tunnelsyndroom) of voeten (tarsaal tunnelsyndroom) doordat de zenuwen in de verdrukking raken

  • Pijn en stijfheid van de spieren en gewrichten, vooral in de rug en handen. Dit komt 2 tot 4 maal zo vaak voor als bij mensen zonder acromegalie
  • Artrose, vooral in de wervelkolom en handen

Klik hier voor de andere symptomen van acromegalie

Wat moet ik doen als ik acromegalie vermoed?

Denk aan acromegalie bij geleidelijke groei van de extremiteiten. Bijvoorbeeld als uw patiënt binnen een jaar alweer voor nieuwe steunzolen komt omdat de oude te klein zijn. Als uw patiënt last heeft van pijn en stijfheid in de rug en handen en u de gelaatstrekken geleidelijk ziet veranderen. Of als het u opvalt dat de handen van uw patiënt wel erg groot zijn.

Ziet u een mogelijk signaal van acromegalie? Verwijs de patiënt dan naar de huisarts voor verdere diagnostiek en behandeling. Met de juiste behandeling kan het overschot aan groeihormoon worden verminderd, zodat de gevolgen van acromegalie worden beperkt. Zo krijgen patiënten minder klachten, een verbeterde kwaliteit van leven en een normale levensverwachting. Het signaleren van acromegalie is dus zinvol. 

PP-SOM-NLD-0408
Pagina beoordelen Like Dislike
Bronnen

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina is uiterste zorgvuldigheid betracht met betrekking tot het vermelden van bronnen. Mocht
het onverhoopt zo zijn dat er iets niet vermeld is dan verzoeken wij die persoon of instantie direct contact op te nemen.

https://www.hypofyse.nl/aandoeningen/acromegalie
https://www.hersenstichting.nl/hersenaandoeningen/acromegalie/
Hypofyseaandoeningen: Acromegalie. Een arts vertelt.https://www.youtube.com/watch?v=Q_OgPpxvtZA
https://www.nve.nl/aandoening/acromegalie/

Katznelson L, et al. J Clin Endocrinol Metab. 2014;99:3933-51
Van Horne FJ, et al. Huisarts Wet 2018;61:51-5

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.