Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Hersenvliesontsteking wordt soms nekkramp genoemd (maar is eigenlijk heel iets anders)

Van de ene variant word je nauwelijks ziek. Daarvan herstel je binnen een paar dagen tot een week – zonder behandeling. In dat geval is de oorzaak een virus. Maar hersenvliesontsteking als gevolg van een bacterie is altijd een spoedgeval: dringende behandeling in het ziekenhuis is nodig.

Hersenvliesontsteking

De medische term voor hersenvliesontsteking is meningitis. In de volksmond wordt de ziekte soms nog nekkramp genoemd. Een enigszins verwarrende term. Want meningitis is niet zo onschuldig als een stijve nek. Toch zit er logica achter deze benaming. Hierover later meer, maar laten we bij het begin beginnen.
 

Wat is een hersenvliesontsteking?

Bij meningitis hoeven niet alleen de hersenvliezen ontstoken te zijn. Ook het hersenvocht en de vliezen die het ruggenmerg beschermen kunnen erbij betrokken zijn (het ruggenmerg is een deel van het zenuwstelsel dat door je ruggengraat loopt). Hersenvliesontstekingen zijn hoofdzakelijk in twee categorieën onder te verdelen: de ene soort wordt veroorzaakt door een bacterie en de andere soort door een virus.

Hersenvliesontsteking
Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.