Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Kanker

Leven met kanker is voor iedereen anders

Wij willen kanker voor iedereen zo leefbaar mogelijk maken. Wij werken elke dag keihard, samen met anderen, om mensen met kanker weer een zo gewoon mogelijk leven te geven. We doen dat met onze innovatieve geneesmiddelen en richten onze aandacht daarnaast op thema's zoals samen beslissen, werk en ziek zijn, seksualiteit en kanker en therapietrouw. 

Stijging van het aantal huidkankerpatiënten

Onderzoekers maken zich onder meer zorgen over de toename van het aantal – ook jongere – mensen met huidkanker.

‘Kanker is best uit te stellen, maar niet volledig te voorkomen’

John Hinrichs, Klinisch Moleculair Bioloog in de Pathologie (KMBP) UMC Utrecht/Symbiant Alkmaar vertelt over de toekomst van kankerbehandelingen.

Pay-for-performance model voor kankermedicijnen

Kankeronderzoekers, geneesmiddelenbedrijven waaronder Pfizer, zorgverzekeraars en het Zorginstituut zetten het pay-for- performance model in om mensen met kanker toegang te bieden tot medicijnen die voor andere typen kanker zijn geregistreerd, maar die misschien ook werken bij hen.

‘Betrek mensen met kanker bij hun behandeling’

Patiëntenorganisaties NFK en Leven met blaas-of nierkanker roepen artsen op om hun patiënten te betrekken bij beslissingen over hun behandeling. Uit onderzoek blijkt dat 8 op de 10 mensen dit graag wil. Samen beslissen kan bovendien het behandelsproces bevorderen.

‘Samen beslissen door optimaal samenwerken’

Paul Mommen, hoofd van de divisie oncologie van Pfizer Nederland vertelt in een blog over zijn inzet voor het thema samen beslissen. Voor mensen met kanker is het belangrijk om zeker bij ingrijpende behandelkeuzes samen te kunnen beslissen met hun arts. ’’Om te zorgen dat dit overal gebeurt, moeten alle betrokken partijen in de oncologische zorg optimaal samenwerken.’’

‘Als patiënt moet je een team vormen met je dokter’

Wat gebeurt er als je als arts ineens ook patiënt wordt? Het overkwam interventieradioloog Warner Prevoo van het Antonie van Leeuwenhoekziekenhuis. Hij schreef er een boek over – Echte dokters huilen
ook – en vertelde erover tijdens het TEDxEindhoven.

Nationale Kanker en Werkdag

Behoud van kwaliteit van leven is voor mensen met kanker erg belangrijk. Kunnen blijven werken hoort daar voor veel mensen bij. Tijdens de Nationale Kanker- en werkdag praten zorgprofessionals, werkgevers en patiëntenorganisaties hoe ze het samen makkelijker en vanzelfsprekend kunnen maken dat mensen met kanker kunnen blijven werken.

‘Ik heb het gevoel dat ik er echt weer ben’

Leontien van den Berg kreeg de diagnose borstkanker en legde vanaf dat moment alles wat ze meemaakte vast in tekeningen. Deze zijn verzameld in ‘Tumor met een vleugje humor’, een boek voor iedereen die met (borst-)kanker te maken krijgt.

‘Praat met elkaar over borstkanker en seksualiteit’

Uroloog en seksuoloog Henk Elzevier vindt dat er in de spreekkamer van de arts meer aandacht moet komen voor borstkanker en seksualiteit en intimiteit.

‘Geen stigma, maar de beste zorg voor mensen’

Longkanker Nederland zet zich in voor mensen met ongkanker en hun naasten. Lidia Barberio vertelt wat de organisatie allemaal doet.