Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Als je niet meer beter wordt…

Wat doe je als je uitgezaaide longkanker hebt en van je longarts te horen hebt gekregen dat genezing niet meer mogelijk is? Het zakboekje ‘Je wordt niet meer beter’ is geschreven om mensen met longkanker te ondersteunen tijdens hun laatste levensfase.

Klik hier om het zakboekje direct te lezen
Of vraag uw zorgverlener naar een exemplaar

Als je niet meer beter wordt-Longkanker

Veel mensen met longkanker krijgen uiteindelijk te maken met het bericht dat de ziekte niet meer te genezen is. Dit betekent niet altijd dat deze mensen op korte termijn overlijden. 

Longkanker is geen ziekte met een vast verloop. Sommige soorten longkanker zijn nog lange tijd te remmen. Maar de periode die op de diagnose ‘ongeneeslijk ziek’ volgt, brengt moeilijke vragen en lastige dilemma’s met zich mee. Wat betekent palliatief nou eigenlijk? En wat bijvoorbeeld terminaal? Maar ook hoe ga ik om met mijn omgeving, alle vragen die gesteld worden en mijn werk?

Voor mensen met uitgezaaide longkanker en hun naasten is het boekje ‘Je wordt niet meer beter’ gemaakt. Dit boekje staat vol met handvatten, inspiratie voor gesprekken en tips. Het biedt structuur, steun en inzicht aan mensen met longkanker tijdens hun laatste levensfase. 


Je zo lang mogelijk goed voelen 

Wanneer je in de ziektegerichte palliatieve fase zit, kun je naast je ziekte ook last krijgen van andere lichamelijke en psychische klachten. Bijvoorbeeld omdat de kanker zich steeds minder laat remmen of omdat je andere klachten of meer symptomen ontwikkelt. Waarmee moet je rekening houden? En hoe kun je met je klachten omgaan? ‘Je wordt niet meer beter’ geeft adviezen hoe jij je zo lang mogelijk goed kunt voelen. Bovendien staan er ook tips in om meer energie te krijgen. 

‘Je wordt niet meer beter’ geeft adviezen zodat jij je zo lang mogelijk goed kunt voelen. 

Uitgezaaide longkanker en werk

Niet iedereen die ongeneeslijk ziek is, heeft dezelfde wensen en behoeftes als het om werk gaat. De een wil graag weer (gedeeltelijk) aan het werk, eventueel met aanpassingen op de werkplek of in de functie. De ander kan en wil dat niet meer.

Wat kun je doen om aan het werk te blijven? Moet je je leidinggevenden en collega’s betrekken en op welke manier? Wat doe je als je tegen onbegrip op je werk aanloopt? En hoe ga je om met de financiële gevolgen van je ziekte?

Het boekje geeft niet alleen antwoord op deze vragen, ook worden handige websites met informatie over dit onderwerp vermeld.

Lees meer over Werk & Ziek in ons dossier.

Laatste fase

Als een ziekbed overgaat in een sterfbed, komt de palliatieve zorg in een laatste stadium: terminale zorg. Deze laatste fase brengt veel vragen met zich mee. 

In de ideale situatie is er ruimte om deze vragen en gevoelens te bespreken, een zo goed mogelijke laatste tijd te beleven en rustig en waardig te sterven. 

Het boekje geeft houvast om je op deze fase voor te bereiden en je in deze laatste fase steun te bieden.
 

Praten over het levenseinde

Praten over doodgaan is voor veel mensen niet makkelijk. Zeker niet als het over je eigen levenseinde gaat. Erover praten - ondanks het verdriet, de angst en de zorgen - kan wel opluchten.

Als jouw arts je niet meer kan genezen, dan kan hij of zij nog wel veel voor je betekenen. Je arts kan je de zorg geven die voor jou belangrijk is en die bij je past. 

Om die reden moet je jouw wensen uiten. Maar hoe doe je dat? En welke onderwerpen kun je het beste met je arts bespreken? In ‘Je wordt niet meer beter’ krijg je hiervoor tips.

Vraag als zorgverlener het boekje nu aan voor uw patiënten


Naasten worden nabestaanden 

‘Je wordt niet meer beter’ is ook gericht op naasten van mensen met ongeneeslijke longkanker. Als hun dierbare komt te overlijden, worden zij van naaste ineens nabestaande. Er moet van alles geregeld worden en er breekt een periode van rouw aan. 

Het boekje geeft onder meer antwoord op vragen: Wat moet er geregeld worden? Hoe ga je om met moeilijke momenten? En bij welke instanties en zorgverleners kun je terecht? 

Je wordt niet meer beter

‘Je wordt niet meer beter’ is een uitgave van Pfizer met medewerking van mensen met longkanker, hun naasten en patiëntenorganisatie Longkanker Nederland en biedt handvatten, inspiratie voor gesprekken, tips, structuur, rust en inzicht aan mensen met uitgezaaide longkanker tijdens hun laatste levensfase. Het boekje wordt via zorgverleners uitgereikt, vraag ernaar. 

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.