Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe de gezondheid van je kind in gevaar kan komen door het RS-virus

Geen enkel ander virus veroorzaakt bij zoveel kinderen een verkoudheid als het RS-virus. Bijna ieder kind dat 1 jaar oud is, heeft al een RS-virusinfectie achter de rug.

Maar bij sommige jonge kinderen blijft het niet bij een snotneus. Zij krijgen een ernstige RS-virusinfectie waardoor bronchiolitis ontstaat.
 

Gezondheid van je kind

Elk kind onder de 2 jaar loopt in principe een hoger risico op een ernstige RS-virusinfectie. Maar baby’s van een half jaar of jonger – die zijn extra kwetsbaar. En baby’s lopen het meeste risico tijdens de eerste maanden van hun leven. Anders gezegd: baby’s zijn het kwetsbaarst tijdens de eerste winter van hun leven. 

Soms is de infectie (bronchiolitis) zo ernstig dat het patiëntje moeilijker kan ademhalen. En geen energie meer heeft om te drinken. Dan is ziekenhuisopname nodig. Het kindje krijgt daar vocht via een infuus en extra zuurstof toegediend. Zelfs kunstmatige beademing kan nodig zijn. 
 

Code rood door overvolle kinder intensive cares (ic)

Het aantal besmettingen met het RS-virus loopt op zodra het kouder wordt. Met een piek in december en januari. Die piek is zo hoog dat het elk jaar weer dringen is op de kinder ic-afdelingen. 

Soms hebben zoveel baby’s en jonge kinderen intensieve zorg nodig dat er geen bed meer over is. Nederlandse ziekenhuizen moeten dan noodgedwongen kinderen naar buurlanden zoals Duitsland overplaatsen.

Voldoende reden dus om dit virus, vooral tijdens de winterepidemieën, goed in de gaten te houden. Dat doet het RIVM bijvoorbeeld. Het instituut deelt wekelijks de laatste cijfers over het RS-virus. Want niemand zit te wachten op ic-afdelingen zonder plek voor baby’s in ademnood.
 


Lagere luchtweginfecties: bronchiolitis 

Het RS-virus komt via de neus of keel het kind binnen. Maar als het RS-virus daar (neus of keel) niet blijft zitten, dan zorgt het virus voor een lagere luchtweginfectie: bronchiolitis.

Bij bronchiolitis zijn de allerkleinste luchtpijpen in de longen ontstoken. Artsen noemen die luchtpijpen bronchiolen
 

bronchiolitis bij kind

Je kunt bronchiolen zien als minuscule transportbuizen waar de ingeademde lucht doorheen stroomt. Die buisjes vervoeren de lucht naar de longblaasjes. Via de blaasjes wordt zuurstof aan het bloed afgegeven.

Door bronchiolitis komt er teveel slijm in de kleine luchtpijpen terecht. Bovendien zwelt het slijmvlies van de luchtpijpen op. 

In de luchtwegen van kinderen is dit extra problematisch, want hun luchtpijpen zijn in verhouding veel kleiner dan die van grotere kinderen en volwassenen. Ze raken dus sneller ‘verstopt’. Het gevolg: ingeademde lucht kan minder goed doorstromen. En dat kan leiden tot benauwdheid en zuurstoftekort waarvoor ziekenhuisopname nodig is. 
 

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.