Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe voorkom je tekenbeten?

Elk jaar lopen ruim 1 miljoen Nederlanders een tekenbeet op. Teken kunnen ziekteverwekkers overbrengen zoals het TBE-virus, voluit het ‘tick-borne encephalitis’ virus. Dat kan in zeldzame gevallen leiden tot teken(meningo)encefalitis, een hersen(vlies)ontsteking. 

Word je gebeten door een teek? Verwijder hem zo snel mogelijk. Het voorkomen van tekenbeten is nog beter.

Oppassen bij wandelen 

Teken zijn kleine spinachtige beestjes die leven in het struikgewas, in hoog schaduwrijk gras en op dode bladeren. Meestal zitten ze op een hoogte van 20 tot 70 centimeter, waar ze afwachten totdat een mens of dier voorbij komt waarin ze zich kunnen vastbijten om bloed te zuigen. 

Het is daarom goed om alert te zijn bij activiteiten zoals wandelen, mountainbiken, paardrijden, kamperen, buitenspelen en tuinieren. 


Van april tot eind september

Teken zijn het gehele jaar actief, maar van april tot eind september in het bijzonder. Een belangrijke preventieve maatregel die je kunt nemen om tekenbeten te helpen voorkomen, is het dragen van beschermende kleding. 

Draag in elk geval dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek en stop je broekspijpen in je sokken. En zorg dat je onbeschermde huid insmeert met een middel dat de stof DEET bevat. In risicogebieden kun je ook kiezen om je kleding helemaal te impregneren met insecticiden. Er zijn diverse landen en gebieden waarin TBE voorkomt die geliefd zijn bij vakantiegangers, zoals Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië en Zuid-Scandinavië. Ook komt het TBE-virus voor in Oost-Europa.
 

Vaccinatiebureaus en GGD’s kunnen reizigers het vaccin tegen het TBE-virus aanbieden

Het is verder verstandig om zoveel mogelijk op de paden te blijven en je niet te begeven tussen dichte begroeiing en struikgewas. 

Mocht je toch gebeten worden door een teek dan is het belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Om het risico op tekenencefalitis (TBE) te verkleinen kun je je laten vaccineren.


Vaccinatiebureaus

In meerdere landen waar TBE voorkomt bestaan aanbevelingen voor inenting tegen het TBE-virus.  

In Nederland is dat niet zo, maar kunnen GGD’s en vaccinatiebureaus het vaccin aan reizigers aanbieden. Het staat iedereen vrij om hier al dan niet gebruik van te maken.

 

Tekenbeten zijn echter vrijwel nooit helemaal te voorkomen. Het is daarom goed om lichtgekleurde kleding te dragen als je de natuur in gaat, omdat je teken dan sneller kunt zien en verwijderen. 

Wanneer een teek eenmaal op je lichaam zit, zal hij een warm plekje opzoeken om zich daar vast te bijten en bloed te zuigen. Vaak merk je daar niets van omdat hij die plek met zijn speeksel verdooft. 


Kleding en lichaam controleren  

Daarom is het belangrijk om je kleding en lichaam te controleren na een tochtje door de natuur.  Check zeker ook goed de moeilijk zichtbare plekken, zoals de oksels, liesstreek, achter de oren en rond de haargrens. Dat zijn de favoriete plekjes van een teek.

Ook zitten ze graag onder het elastiek van je onderbroek of beha. Gebruik een spiegeltje om plaatsen te controleren die je moeilijk kan zien. Let tot slot op dat je geen rauwe melk of rauwmelkse kaas drinkt en eet in risicogebieden. Ook die kunnen besmet zijn met het TBE-virus.

Bronnen

Bronnen

www.tbewijzer.nl 
www.tekenbeetziekten.nl/fsmetbe 
www.lymevereniging.nl/lyme/hoe-ziekte-van-lyme-voorkomen-in-3-stappen 
www.reumatfonds.nl/informatie-voor-doelgroepen/patienten/vormen-van-reuma/ziekte-van-lyme/over-de-ziekte/oorzaken 
www.rivm.nl/Onderwerpen/T/Tekenbeten_en_lyme/Een_tekenbeet/Verwijderen_van_een_teek 
www.vaccinatiesopreis.nl/teken-encefalitis-inenting 
www.stigas.nl/tekenencefalitis-virus-tbe-nu-ook-nederland-aangetroffen/ 

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.