Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe hou je eczeem onder controle?

Atopisch eczeem is een veel voorkomende huidaandoening: ongeveer één op de vijf kinderen en één op de twintig volwassenen heeft er last van. Eczeem zorgt voor een droge, schilferende huid. Het jeukt, houdt je uit je slaap en kan infecties veroorzaken. Maar gelukkig kun je veel doen om de symptomen van eczeem onder controle te houden.

Kinderen met eczeem hebben hier een erfelijke aanleg voor. Het wil niet zeggen dat iedereen met deze aanleg ook eczeem krijgt. Waarom de ene broer het wel ontwikkelt en de andere niet, is niet duidelijk. Wel is bekend dat er allerlei factoren zijn die eczeem kunnen verergeren. Stress is een van die factoren. Door geestelijke en lichamelijke overprikkeling kan eczeem bij je kind in korte tijd sterk verergeren.

Ook een droge huid maakt atopisch eczeem erger. Vooral in de winter is de lucht in huis droog door de centrale verwarming. Als je daar het gure weer buiten bij optelt, dan kun je daar een hele droge huid van krijgen. Waarom is dat een probleem? De droge (kinder)huid is kwetsbaarder voor allerlei allergenen en irriterende stoffen, die in de huid kunnen doordringen en ontsteking en jeuk kunnen veroorzaken. Er zijn ook mensen die juist ’s zomers meer last hebben van eczeem.

Allergische reacties zijn ook uitlokkende factoren voor eczeem. Een kind met atopisch eczeem heeft ook vaak een aanleg voor astma en om allergieën te ontwikkelen, zoals hooikoorts, huisstofmijtallergie of een voedingsallergie. Door zo’n allergie kan een huidreactie ontstaan. Dit kan nieuwe eczeemplekken veroorzaken.
 

Wat kun je zelf doen?

Kortom, er zijn allerlei factoren die eczeem kunnen verergeren. Zelf kun je gelukkig van alles doen om eczeem bij jezelf of je kind onder controle te brengen. Lees hier een aantal tips.

Eerste hulp bij jeuk

Vaak heb je met eczeem last van jeuk. En hoewel je dan de neiging hebt om te krabben, kun je het dan erger maken. Wat kun je wel doen tegen jeuk? In plaats van te krabben kun je een neutrale zalf aanbrengen. Je kunt ook proberen om afleiding te zoeken. Helpt dat niet? Probeer de jeuk dan te verminderen door een coldpack of een washandje gevuld met ijsklontjes op de jeukende plek te leggen, of door er op te drukken met een ijskoude lepel. Sommige mensen hebben baat bij een korte koude of hete douche. Kun je niet stoppen met krabben? Houd je nagels dan zo kort mogelijk om de huid niet te beschadigen. En draag loszittende kleding met lange mouwen en broekspijpen, het liefst van katoen. Dit voorkomt zweten wat kan zorgen voor meer jeuk. Ruwe stoffen en wol voelen niet prettig aan op een huid met eczeem, deze stoffen kun je dus beter vermijden.

Smeren, smeren, smeren

Vaak zorgt een droge huid voor nog meer jeuk. Het is daarom belangrijk om de huid goed vet te houden. Smeer je huid zo nodig meerdere keren per dag in met een basiszalf of crème. Dit kan een eczeemuitbraak voorkomen. In de zomer is het goed om je huid eerst met zonnebrandcrème in te smeren en na een half uur met de basiszalf. Eén nadeel: doordat de vettige zalf ook in je kleding terecht komt, kan er in je wasmachine vetluis ontstaan. Dit kun je tegengaan door soda in je wasmachine te doen en een programma van 95 graden te draaien. Verder is er voor kinderen het kinderboek ‘Zalfje’ dat ze zelf of samen met jou als ouder kunnen lezen. Door het boekje leren kinderen beter begrijpen wat eczeem is en waarom goed smeren zo belangrijk is. Lees hier een interview met Elodie Mendels, kinderdermatoloog en auteur van ‘Zalfje’ en bestel het boekje gratis.

Vermijd broeierige warmte

Warmte kan eczeem verergeren. De zon is goed tegen eczeem, maar zweten niet. Op de plekken waar de huid klam wordt, zoals de oksels en huidplooien, kunnen nieuwe eczeemplekken ontstaan. Zorg daarom ook zoveel mogelijk voor een koele atmosfeer in huis en in je slaapkamer of die van je kind.
 

Om de dag in bad

Gaan jij of je kind met eczeem graag in bad? De beste temperatuur voor het badwater is voor kinderen met eczeem tussen 32 graden en 34 graden. Dagelijks in bad gaan zorgt voor uitdrogen van de huid. Om de dag in bad gaan of onder de douche staan, is beter.

Geen zeep

Vermijd liefst gebruik van producten die zeep bevatten, zoals badschuim, shampoo en schoonmaakmiddelen. Deze zeep kan irriteren op de gevoelige huid van je kind. Je kunt de producten vervangen door minder irriterende producten, zoals badolie en pH-neutrale middelen. Zeepresten die na het wassen in kleding blijven zitten, kunnen ook eczeem uitlokken. Spoel kleding na het wassen daarom goed uit. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld het extra spoelprogramma van de wasmachine gebruiken. Ook wasverzachter blijft na het wassen in kleding zitten. Je kunt in plaats van wasverzachter een half kopje schoonmaakazijn gebruiken. Verder is het slim om af te wassen of schoon te maken met handschoenen aan van vinyl.

Vakantie aan zee doet wonderen

Veel ouders van kinderen met eczeem zijn huiverig voor zwemmen in chloorwater. Maar dat hoeft geen probleem te zijn. Voor de zwemles kun je je kind goed insmeren met een vette zalf om de huid te beschermen. Na het zwemmen is het goed om je kind te douchen en opnieuw met een vette crème of zalf in te smeren. Een vakantie aan zee doet soms juist wonderen. De combinatie van ontspanning, zee en zonlicht op de onbedekte huid kan een gunstig effect op het eczeem hebben.
 

Vermijd droge lucht in huis

Zorg voor goede ventilatie in huis en hang bijvoorbeeld natte handdoeken over de verwarming om droge lucht te voorkomen. Droge lucht kan de jeuk erger maken. Droge lucht ontstaat bijvoorbeeld bij het gebruiken van een airconditioning of centrale verwarming. Hang liever geen waterbakjes aan de verwarming, want daar kunnen bacteriën in groeien.
 

Rust en regelmaat

De belangrijkste tip is misschien wel rust en regelmaat. Een regelmatig en rustig leven ondersteunt een gezonde huid. Zorg dus voor genoeg slaap, goede voeding en voldoende lichaamsbeweging voor je kind.
 

Geef huisstofmijt geen kans

Het kan zo zijn dat jij of je kind naast eczeem ook huifstofmijtallergie heeft. Dit kan het eczeem verergeren. Maak zijn of haar kamer zoveel mogelijk huismijtvrij. Door bijvoorbeeld geen speelkleed neer te leggen, regelmatig schoon te maken, het beddengoed regelmatig te verschonen en op zestig graden te wassen. En door het aantal knuffels in bed te beperken. Naast huisstofmijtallergie zijn er ook andere aandoeningen die eczeem kunnen verergeren zoals hooikoorts, voedselallergieën en astma. Vraag de (kinder)dermatoloog of allergoloog om tips om de symptomen hiervan te beperken of te voorkomen.

Bronnen

Bronnen

https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/atopisch-eczeem-bij-volwassenen

https://www.isala.nl/patientenfolders/6183-beheersing-en-behandeling-eczeem/

https://www.tergooi.nl/patienteninformatie/constitutioneel-eczeem-bij-kinderen/

https://www.umcg.nl/SiteCollectionDocuments/UMCG/Afdelingen/Dermatologie/VLK251_1201%20Const%20eczeem.pdf

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.