Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Streeflengte bereikt: stoppen of doorgaan?

Leestijd: 4 minuten

Wanneer je als kind niet goed groeit en het blijkt dat je een groeihormoonstoornis hebt, dan kun je daarvoor worden behandeld. Met dagelijkse injecties krijg je de juiste hoeveelheid groeihormoon toegediend om alsnog je streeflengte te bereiken. Als je eenmaal op die gewenste lengte bent als tiener, stop je dan of ga je door met groeihormoonbehandeling?

Het antwoord is geheel afhankelijk van wat er precies bij jou als tiener wordt vastgesteld door de arts. Als blijkt dat je zelf inmiddels voldoende groeihormoon aanmaakt om goed te blijven functioneren, dan is het niet nodig om door te gaan met de behandeling.

Jouw gegroeide lichaam redt zich prima. De arts controleert dit altijd op het moment dat je bent uitgegroeid. En dat gebeurt niet zonder reden.

Het kan namelijk zijn dat je lichaam, ondanks dat je op lengte bent, toch nog niet genoeg groeihormoon aanmaakt. En nu heb je dat niet meer nodig om verder te groeien, maar je hebt het hormoon wel nodig voor sterke botten, spiervorming en een goede balans tussen vet en spieren.

 Jouw arts kan dan ook besluiten om je nog een tijdje onder controle te houden. Dat kan door bijvoorbeeld regelmatig een extra controle uit te voeren hoe het met het groeihormoon in jouw lichaam gesteld is.

Ook als volwassene heb je groeihormoon nodig

Als blijkt dat je groeihormoonspiegel te laag blijft, zul je als volwassene uiteindelijk zelf moeten beslissen of je de behandeling met groeihormoon wel of niet voortzet. Die keuze maak je niet onder begeleiding van de kinderarts, maar samen met een internist-endocrinoloog. Dit is een arts die bij volwassenen gespecialiseerd is in alles wat met hormonen te maken heeft. Hij of zij kan je precies vertellen wat de gevolgen en risico’s zijn als je besluit niet door te gaan met de groeihormoonbehandeling.

Het groeihormoon houdt de kwaliteit van je botten op een goed niveau.

Groeihormoon in je lichaam dient namelijk ook tijdens je volwassen leven op peil te zijn. Zoals gezegd niet om verder te groeien in de lengte, maar wel voor andere belangrijke processen in je lichaam. Zo houdt het groeihormoon de kwaliteit van je botten op een goed niveau.

Heb je een tekort aan groeihormoon dan loop je na langere tijd risico op osteoporose, een ernstige botontkalking waardoor je botten sneller kunnen breken. De slijtage, die osteoporose aan je botten teweegbrengt, is ook niet meer te herstellen.

Groeihormoonstoornis

Verhoogde kans op hart- en vaatziekten

Groeihormoon speelt verder een heel belangrijke functie in de balans tussen water, vet- en spierweefsel in je lichaam. Als je een tekort hebt aan groeihormoon, dan wordt het vet in je lichaam opgeslagen, voornamelijk in de buik. En juist buikvet verhoogt de kans op hart- en vaataandoeningen.

Het cholesterolgehalte in het bloed wordt eveneens negatief beïnvloed door de aanwezigheid van groeihormoon. Bij te weinig groeihormoon is er sprake van een verhoogd cholesterolgehalte en ook dat vormt een risico voor hart- en vaatziekten.

En dan heb je nog je spieren. Ook die ontwikkelen zich minder goed wanneer er sprake is van een groeihormoontekort. Door de groeihormoonbehandeling voort te zetten kan het evenwicht tussen vet- en spiermassa worden verbeterd. Onder invloed van het groeihormoon neemt namelijk de hoeveelheid vetweefsel af, terwijl de hoeveelheid spierweefsel toeneemt.

Door de groeihormoonbehandeling voort te zetten kan het evenwicht tussen vet- en spiermassa worden verbeterd.

Die betere balans zorgt voor een beter uithoudingsvermogen. En dat heeft weer als effect dat je makkelijker zult bewegen en dus beter op gewicht blijft. Mensen met een groeihormoontekort zijn vaak te zwaar, wat weer een extra risico vormt voor je hart en vaten.
 

Groeihormoon draagt bij aan kwaliteit van leven

En of dat allemaal nog niet genoeg is, zijn er nog meer redenen om met de groeihormoonbehandeling door te gaan als tiener. Tenminste als er sprake is van een tekort natuurlijk. Wie te weinig groeihormoon heeft, is sneller moe, heeft minder energie en kan zich minder goed concentreren.

Verder is het geheugen door het tekort minder goed en angstige of depressieve gevoelens komen vaker voor. Hiervan zul je ook last hebben in de relaties met je (toekomstige) partner, familie en vrienden. Je bent minder actief en minder aanwezig. Het voortzetten van de behandeling bij een tekort draagt dan ook echt bij aan een betere kwaliteit van leven.

Dus op de vraag of je moet stoppen of doorgaan met het toedienen van groeihormoon, is het antwoord heel duidelijk. Overleg altijd met je arts wat je het beste kunt doen.  Als je lichaam niet genoeg groeihormoon aanmaakt, kun je helaas te maken krijgen met veel negatieve gevolgen. En dat is eigenlijk niet nodig.

Bronnen

Bronnen

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.