Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Ben ik de enige met een groeihormoonstoornis?

Leestijd: 4 minuten

Een groeihormoonstoornis is een zeldzame ziekte waarbij je lichaam geen of te weinig groeihormoon aanmaakt. Als je dit hebt, kan het voelen alsof je de enige bent op de wereld die hiermee te maken heeft. Want hoe vaak komen groeihormoonstoornissen eigenlijk voor? Dit artikel geeft antwoord op die vraag.

Groeihormoonstoornis

Bij een groeihormoonstoornis is het lichaam zelf niet in staat de juiste hoeveelheid groeihormoon te produceren die nodig is voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid.
 

Groeihormoon heeft niet alleen invloed op groei

Groeihormoon wordt aangemaakt in je hypofyse en speelt een belangrijke rol bij het doorlopen van een normale groei in de kinderleeftijd. Zo is groeihormoon onmisbaar voor de groei van onze botten. Groeihormoon zorgt ervoor dat er voortdurend nieuwe kraakbeencellen in het bot worden aangemaakt. Daardoor worden de botten langer.

Maar ook na onze kinderleeftijd blijft groeihormoon een belangrijke rol spelen in ons leven. Het heeft namelijk ook invloed op de manier waarop ons lichaam met koolhydraten, vet en eiwit omgaat en het kan ons energieniveau beïnvloeden. Groeihormoon beïnvloedt verder de sterkte van onze botten en onze hoeveelheid spiermassa. Daarnaast zorgt het voor een goede balans tussen vet, water en spieren in het lichaam. En wanneer de hypofyse dus onvoldoende groeihormoon aanmaakt, is er sprake van een groeihormoonstoornis.
 

Welke groeihormoonstoornissen zijn er en hoe vaak komen ze voor?

Bijna alle groeihormoonstoornissen zijn zeldzame ziekten. Een ziekte is zeldzaam wanneer hij bij minder dan 1 op de 2000 mensen voorkomt. Dat is alleen bij SGA (Small for Gestational Age) - baby’s die te licht en/of te klein geboren worden - niet zo. Dat komt veel vaker voor. We vertellen je welke groeihormoonstoornissen er zijn en hoe vaak deze voorkomen:

  • Syndroom van Turner

    Beschrijving tonen

    Het syndroom van Turner is een aangeboren genetische aandoening die alleen bij meisjes voorkomt. Zij missen één of een gedeelte van hun geslachtschromosomen, de zogeheten X-chromosomen. Deze zorgen normaal gesproken voor de ontwikkeling van de groei, de eierstokken, de productie van de geslachtshormonen en de ontwikkeling van de geslachtskenmerken. Bij meisjes met het syndroom van Turner blijft deze ontwikkeling achter of zelfs helemaal uit.  Er is ook sprake van een verminderde groei met een kleinere lengte tot gevolg. Het syndroom van Turner komt voor bij één op de 2000 tot 5000 babymeisjes.

  • Prader-Willi syndroom

    Beschrijving tonen

    Het Prader-Willi syndroom komt zowel bij jongens als bij meisjes voor en wordt veroorzaakt door het ontbreken van een stukje informatie, dat normaal aanwezig is in het chromosoom nummer 15. Door het ontbreken van dat stukje informatie werkt een deel van de hersenen dat invloed heeft op de eetlust, slaap, groei en energieniveaus niet goed.

    Kinderen met dit syndroom hebben vaak een laag geboortegewicht, ze eten slecht, zijn weinig actief en ze groeien onvoldoende. Het  Prader-Willi syndroom komt voor bij één op de 10.000 tot 30.000 baby’s.

  • Botstoornissen

    Beschrijving tonen

    Een botstoornis, of skeletdysplasie, is een aangeboren afwijking door verstoring in de skeletontwikkeling en -groei. Er zijn maar liefst 436 verschillende skeletdysplasieën.

    Een relatief veel voorkomende skeletdysplasie is het Leri-Weill syndroom, veroorzaakt door een verandering aan of het ontbreken van het SHOX gen dat zich op het X-chromoom en het Y-chromosoom bevindt. Kinderen met dit syndroom hebben een kleine lichaamslengte maar ook nog eens extra korte onderarmen en onderbenen. Botstoornissen in het algemeen (dus niet alleen het Leri-Weill syndroom) komen voor bij één op de 4000 kinderen.

  • Small for Gestational Age

    Beschrijving tonen

    Small for Gestational Age (SGA) is de medische afkorting voor Small for Gestational Age (SGA), ofwel een te kleine lengte en/of gewicht voor de zwangerschapsduur. Bij een kind dat te klein of te licht geboren is, heeft in de baarmoeder onvoldoende groei plaatsgevonden. De oorzaak hiervoor is in een groot deel van de gevallen onbekend. SGA komt bij ongeveer bij 3 tot 4 op de 100 baby’s voor.

  • Groeihormoondeficiëntie

    Beschrijving tonen

    Groeihormoondeficiëntie (GHD) is een tekort aan groeihormoon in het lichaam. Dit kan aangeboren zijn, bijvoorbeeld door een genetische aandoening of een onderontwikkelde hypofyse. Maar het kan ook op latere leeftijd ontstaan door bijvoorbeeld een hersentumor, na hersen- of lichaamsbestraling of na een hersenletsel.

    Een groeihormoonstoornis komt bij volwassenen in Nederland bij ongeveer 175 op de 1 miljoen mensen voor.

Ben ik de enige met een groeihormoonstoornis? | Pfizer Nederland

Je bent niet alleen

Een groeihormoonstoornis valt weliswaar onder de noemer ‘zeldzame ziekte’, maar alle bovengenoemde aandoeningen worden vertegenwoordigd door patiëntenverenigingen, die onder meer lotgenotencontact mogelijk maken. Wij zetten ze hier voor je op een rij.

Voor meer informatie over plaatselijke organisaties en patiëntenverenigingen gericht op groeiproblemen kun je ook terecht bij je (kinder-) arts en verpleegkundige. Of download dit boekje over groeihormoonstoornissen

Bronnen

Bronnen

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.