Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Groeihormoonstoornis, hoe behandel je het?

Leestijd: 4 minuten

Als je kind blijvend in groei achterblijft, kan dat komen doordat zijn lichaam zelf onvoldoende groeihormoon aanmaakt. In dat geval kan de kinderarts in overleg met de ouders besluiten om een behandeling met groeihormoon te starten. Maar wat houdt zo’n groeihormoonbehandeling in? Wat doet het en wat levert het op?

Groeihormoonstoornis, hoe behandel je het? | Pfizer Nederland

Normaal gesproken geeft de hypofyse, de klier die groeihormoon produceert, ’s avonds en ’s nachts het meeste groeihormoon af aan het lichaam. Om de groei te stimuleren wordt dit natuurlijke groeiproces met een groeihormoonbehandeling zoveel mogelijk nagebootst.

Kortom, ’s nachts groei je het meest. Daarom krijgt je kind ook ‘s avonds de injectie met groeihormoon. Bij iedereen is de dosis anders, afhankelijk van verschillende factoren zoals lengte, gewicht en de aandoening. Het injecteren doe je als ouder zelf en als je kind al wat ouder is, kan hij het zelf doen.

Helpt dit artikel om je behandeling te bespreken?

Choices

Volkomen identiek aan menselijk groeihormoon

Groeihormoon wordt al sinds midden jaren tachtig van de vorige eeuw in een laboratorium geproduceerd. Het is gelijk aan het groeihormoon dat het lichaam zelf produceert en is uitgebreid getest op werking en veiligheid.

 

Groeihormoonstoornis, hoe behandel je het? | Pfizer Nederland

Het lichaam moet wennen aan het groeihormoon

Als je kind langere tijd zelf geen groeihormoon heeft aangemaakt en het plotseling krijgt toegediend, zijn de eerste effecten ongeveer drie maanden na start van de behandeling meetbaar. In het eerste jaar van de behandeling is de groei het sterkst. De achterstand moet worden ingehaald, dat noemen we inhaalgroei.

Soms merken kinderen, naast de inhaalgroei, ook andere dingen op. Ze kunnen meer energie, meer spierkracht en meer vetverlies krijgen. Maar het kan ook zo zijn dat ze groeipijn krijgen en vocht vasthouden.
 

Positieve effecten

Hun lichaam moet echt wennen aan het groeihormoon, omdat dat lange tijd niet of onvoldoende aanwezig was. Meestal krijgen de positieve effecten op de groei, de gezondheid en hoe je kind zich voelt al snel de overhand. Mocht je kind toch last hebben van bijwerkingen, neem dan contact op met de kinderarts.

Doe dit ook als je vragen hebt over wat groeihormoon precies is. Ook als je wilt weten of het veilig is, hoe en hoelang je moet injecteren en wat je moet doen als je een dosis vergeet, staat de kinderarts voor je klaar. Tijdens de behandeling kunnen zich steeds weer nieuwe vragen voordoen, de arts kan ze allemaal beantwoorden.
 

Eén keer per jaar laat de arts een röntgenfoto maken van de linkerhand

Om te zien hoe je kind op de behandeling reageert, moet hij regelmatig op controle komen bij de arts. In het begin is dat elke drie tot vier maanden, later eens in de zes maanden. Bij iedere controle worden de lichaamslengte, het gewicht en de bloeddruk gemeten. Ook wordt het IGF-1 gehalte in het bloed gemeten. Eén keer per jaar laat de kinderarts een röntgenfoto maken van de linkerhand. Hieraan kan hij zien met welke snelheid de botleeftijd toeneemt.

Verder wordt jaarlijks onder meer de schildklierfunctie gemeten. Bij kinderen die te klein zijn of te licht geboren zijn of die het Prader-Willi syndroom hebben, wordt ook gekeken naar de suikerstofwisseling. Groeihormoon heeft namelijk invloed op de manier waarop je lichaam het hormoon insuline verwerkt. Bij sommige kinderen kan dat leiden tot diabetes.

De kinderarts zal ook een groeicurve bijhouden waarin de groei wordt gevolgd en de streeflengte wordt weergegeven. Voor ouder en kind is dat een belangrijk moment omdat je kunt zien of én hoeveel een kind groeit.

Groeispurt in de puberteit

Naarmate je kind groeit, stelt de arts de dosis groeihormoon bij. Als je kind de puberteit bereikt, gaat de dosis meestal extra omhoog om zoveel mogelijk in de pas te blijven met het natuurlijke verloop van de groei. In de puberteit maken kinderen normaliter veel groeihormoon aan en maken ze een forse groeispurt door.

De arts kijkt op enig moment of er met de behandeling kan worden gestopt. Dit is wanneer je kind zijn streeflengte bereikt: de te verwachten eindlengte op basis van de lengte van beide ouders. En als hij of zij nog maar minder dan een centimeter per jaar groeit.
 

Leven lang noodzakelijk

Maar groeihormoon is niet alleen tijdens de jeugd nodig om te groeien. Groeihormoon is een leven lang noodzakelijk om onder meer je botsterkte op peil te houden, voor het onderhoud van je organen en voor de balans tussen vet, water en spieren. Wanneer na het behalen van de streeflengte blijkt dat er nog steeds te weinig groeihormoon wordt aangemaakt, dan kan dat een reden zijn om door te gaan met de behandeling. Natuurlijk bespreekt de arts dat uitgebreid met jou en je kind.

Bronnen

Bronnen

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.