Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Check, Plan, Actie:
Goed voorbereid op corona

Bekijk video

De Gezondheidsraad heeft op 28 juni 2023 een advies gegeven over de groep mensen voor wie het verstandig is om zich te laten vaccineren. De informatie op deze pagina’s is bedoeld voor deze groep personen. Bekijk deze op; www.mijnvraagovercorona.nl

Hoe groot is de kans dat jij heel ziek wordt van corona? Ontdek het zelf. Heb je een hoog risico? Maak dan een plan en bereid je voor.
Heb je corona? Kom in actie.

Kom in actie

Veel kwetsbare mensen hebben corona gehad.
Zij vertellen over hun ervaring.

Lees de persoonlijke verhalen

Verhoogd risico?
Kom nu alvast in actie!

Heb jij een verhoogd risico om erg ziek te worden door corona? Dan is het belangrijk om nu een plan te maken. Je kunt dan snel in actie komen als je klachten krijgt die bij corona horen. Of als je positief test op corona.

Check

Ouderen en mensen met een onderliggende ziekte of een ernstige afweerstoornis hebben een verhoogd risico om erg ziek te worden door corona. Behoor jij tot één van deze groepen?

Plan

Als je weet dat je een hoger risico loopt om heel ziek te worden van corona kan je je voorbereiden. Maak daarom samen met je arts een plan. Dan weet je wat je moet doen als je positief test.

Actie

Heb je corona? Kom dan direct in actie. Praat met je (huis)arts om te kijken welke zorg je nodig hebt. Zo verklein je de kans om ernstig ziek te worden.

Weet waar je staat
 

Er zijn in Nederland veel mensen die een verhoogd risico hebben om heel ziek te worden van corona. Bij deze mensen kunnen de klachten snel erger worden. Bijvoorbeeld als je een kwetsbare gezondheid hebt of 60 jaar of ouder bent.
Veel mensen weten niet dat zij een verhoogd risico hebben om ernstig ziek te worden van corona.

Ook Boyke loopt een hoger risico. Bekijk zijn verhaal.

Bekijk video

Dit zijn de corona-risicogroepen

 

Mensen met een kwetsbare gezondheid en mensen van 60 jaar en ouder lopen meer kans om erg ziek te worden bij een besmetting met het coronavirus.

 

Lees hier meer over wanneer je in een kwetsbare groep valt. Twijfel je of jij (of je naaste) in een corona-risicogroep valt? Praat erover met je zorgverlener. Of vul onze Corona Risico Checker in.
Door antwoord te geven op de vragen zie je meteen of je een verhoogd risico hebt.

Doe de check

Bereid je voor
 

Je weet dat jij, of een dierbare, ernstig ziek kan worden van corona. Wat nu? Praat erover met een zorgverlener en bespreek samen wat je kunt doen als je corona krijgt. Zet deze acties in een plan zodat je goed bent voorbereid.
Als je klachten krijgt, of je test positief op corona, dan weet je direct wat je kunt doen. Omdat je snel in actie komt, is de kans dat je erg ziek wordt kleiner.

Angela heeft zich goed voorbereid. Bekijk haar verhaal.

Bekijk video

Zorg voor de juiste vaccinatie

De Gezondheidsraad heeft een advies gegeven voor welke mensen het verstandig is om zich te laten vaccineren. Ook als je je in het verleden hebt laten vaccineren is het verstandig om de nieuwste vaccinatie te overwegen.

Met de coronaprik breng je je bescherming weer op peil. Dat is belangrijk, omdat het coronavirus er nog steeds is en kan opleven. Mensen die alle corona-vaccinaties hebben gehad, hebben een kleinere kans om ernstig ziek te worden door corona. (Bron: Over het vaccin | MijnVraagOverCorona.nl | Rijksoverheid.nl) Uiteraard blijft het jouw eigen keuze of je het vaccin neemt.

Maak een plan

Heb je corona? Het is tijd voor actie.
 

Je hebt klachten of test positief op corona. Dat is natuurlijk vervelend. Maar je hebt je goed voorbereid op dit moment. Kijk naar je plan en kom in actie. Neem contact op met je zorgverlener en bespreek welke stappen jullie nu gaan nemen.

Bekijk het verhaal van Sien.

Bekijk video

Heb je corona? Kom in actie. Je bent niet alleen.

Snel in actie komen is belangrijk wanneer je positief test. Wacht niet af tot je klachten erger worden, maar kom in actie. Als je een verhoogd risico loopt om erg ziek te worden van corona kunnen de klachten namelijk snel erger worden.

Praat met je (huis)arts

Neem contact op met jouw zorgverlener. Je zorgverlener kent jouw situatie het beste en houdt in zijn/haar advies rekening met je medische geschiedenis en de medicijnen die je gebruikt. Je zorgverlener adviseert jou over welke behandelingen er zijn.

Houd contact

Blijf in contact met de mensen om je heen. Deel ook je gevoelens, maar doe dit op een veilige manier zoals via de telefoon of op afstand, zodat zij niet besmet worden.

Houd vast aan je plan

Misschien ben je nu bezorgd, bang of verdrietig. Dat begrijpt iedereen. Het is ook vervelend als je klachten hebt waardoor je je niet fit voelt. Houd vast aan het plan dat je samen met je (huis)arts gemaakt hebt. Zo kun je er samen voor zorgen dat de kans kleiner is dat je ernstig ziek wordt van corona en eventueel zelfs moet worden opgenomen in het ziekenhuis.

Ervaringsverhalen

Boyke

Bekijk het verhaal van Boyke.

Angela

Bekijk het verhaal van Angela.

 

Sien

Bekijk het verhaal van Sien.