Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

De corona gesprekswijzer helpt je op weg

Veel mensen vinden een afspraak met hun (huis)arts spannend. Soms vergeten ze zelfs wat ze willen bespreken tijdens de afspraak. Heb jij binnenkort een afspraak met je huisarts of ga je in gesprek met een andere zorgverlener over jouw gezondheid? Bereid je dan voor. Dat kan gemakkelijk met deze gesprekswijzer.

Bekijk gesprekswijzer

De Gezondheidsraad heeft op 28 juni 2023 een advies gegeven over de groep mensen voor wie het verstandig is om zich te laten vaccineren. De informatie op deze pagina’s is bedoeld voor deze groep personen. Bekijk deze op; www.mijnvraagovercorona.nl; www.mijnvraagovercorona.nl

De gesprekswijzer helpt je ontdekken:

  • welke vragen je kunt stellen;
  • welke informatie je kunt delen;
  • welke belangrijke punten je wil bespreken.

Zo vergeet je niets tijdens het gesprek. Een zorgverlener kan je dan het beste helpen de zorg en ondersteuning te geven die jij in jouw situatie nodig hebt. Jij hebt de regie over je eigen gezondheid.

Waarom is een goede voorbereiding belangrijk?

Als artsen en patiënten met elkaar praten, dan hebben ze het niet altijd over dezelfde dingen. Een arts heeft het vaak over de medische kant van de klachten. Zoals onderzoeken, testuitslagen of behandelingen. Als patiënt heb je het meer over de klachten zelf en de last daarvan. Dat maakt het gesprek tussen arts en patiënt soms lastig. Als je beiden over hetzelfde praat, helpt dat om de juiste zorg en ondersteuning te krijgen. En de gesprekswijzer helpt daarbij.
 

De gesprekswijzer helpt patiënten én artsen

Vaak verwacht de patiënt dat de arts de expert is. Je gaat dan sneller akkoord met alles wat de arts zegt en bespreekt. Maar je hebt zelf ook een stem. Als je niet vertelt welke klachten je hebt en hoe je daar last van hebt dan weet een arts dit niet.

De gesprekswijzer is een hulpmiddel om je goed voor te bereiden. Neem het ook mee naar de afspraak. Je arts heeft dan meteen een overzicht van hoe het echt met je gaat en wat jij belangrijk vindt in jouw zorg. Hier kan je arts dan rekening mee houden. Een goede communicatie is belangrijk voor jou en voor je arts.

Goed voorbereid op een gesprek over corona

Check:  Weet welk risico je loopt

Loop jij een hoger risico om ernstig ziek te worden door corona? Kijk in de lijst welke punten voor jou en jouw situatie gelden. Schrijf alle risico’s op en bespreek ze met je arts.

Plan: Praat met je arts

Als je een verhoogd risico hebt om erg ziek te worden van corona bespreek dit dan met je arts. Bereid het gesprek voor met de gesprekswijzer. Neem ook de resultaten van de Corona Risico Checker mee. Samen met je arts kun je:

  • kijken hoe je kunt voorkomen dat je ernstig ziek wordt;
  • jouw risico’s bespreken;
  • een plan opstellen wat je moet doen als je corona krijgt. Dan ben je goed voorbereid en kun je snel in actie komen als je corona hebt.

Actie: Klachten? Laat je testen!

Krijg je klachten die lijken op corona of ben je de afgelopen 5 dagen in contact geweest met iemand die corona heeft? Doe dan een test of laat je testen. Klik hier voor meer informatie over klachten die bij corona voorkomen. Heb je klachten, maar ben je nog niet echt ziek? Doe ook dan een test!

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.