Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Verhalen achter de voordeur

Kees (68) is een echte Amsterdammer en een levensgenieter. Helaas heeft hij een ziekte in zijn hersenen waarvoor hij medicijnen gebruikt. Ook gebruikt hij medicatie voor zijn hoge bloeddruk. Sinds hij ziek is, zijn hij en zijn vrouw kwaliteit van leven steeds belangrijker gaan vinden. En zich steeds bewuster van het belang van goed voor je lichaam zorgen. Het maakt je minder kwetsbaar. Bijvoorbeeld voor ziekten zoals corona.

“Ik weet dat ik een grotere kans heb om ziek te kunnen worden van corona. Maar ik ben goed voorbereid en dat geeft rust. Zo kan ik blijven genieten van mijn leven.”

Kees weet dat hij een grotere kans heeft om erg ziek te worden van corona. “Maar ik ben goed voorbereid en dat geeft rust. Zo kan ik blijven genieten van mijn leven.” Hij houdt zijn gezondheid goed in de gaten. “Zeker in aanloop naar de winter toe ben ik echt wat scherper op mijn gezondheid. Als ik mij een beetje grieperig voel bel ik sneller de huisarts.”

kees

Bewegen is belangrijk

Bewegen is gezond. Het houdt je lijf fit en zorgt voor minder stress. Kees ervaart dat ook: “We hebben sinds een paar maanden een hond waarmee ik twee keer per dag een grote wandeling maak. Het is prettig om buiten te zijn.” Natuurlijk kan je ook binnen bewegen. Bijvoorbeeld in de sportschool, het zwembad of thuis.
 

Samen met anderen

Sociale contacten zijn belangrijk om je goed te voelen. Met elkaar in contact blijven en je verhaal kunnen delen is vaak al voldoende. Het is ook fijn om mensen in de buurt te hebben als je ziek wordt. Zij kunnen je dan helpen met bijvoorbeeld de boodschappen of het ophalen van medicijnen. Ook Kees zorgt voor contact met anderen. “In de coronaperiode is het contact met onze buren intensiever geworden. We maakten wat vaker tijd voor een praatje met elkaar, al was het op afstand. Toen het weer kon, hebben we dat erin gehouden. En nu zien we elkaar iedere vrijdagavond en eten we samen. Dat je mensen om je heen hebt die dichtbij je staan, is wel heel prettig.”

Zekerheid

De afgelopen jaren is er veel veranderd voor Kees. “Ik krijg al een paar jaar een uitnodiging voor de griepvaccinatie en in het najaar ben ik altijd alerter op een verkoudheid. Als ik mij grieperig voel, bel ik vaak toch even met de huisarts of ik doe direct een coronatest. Dat gaat dit najaar niet anders zijn.” Kees heeft bewust gekozen om zijn vaccinaties te halen. Zo beschermt hij zichzelf en de mensen om hem heen. Dat biedt hem zekerheid. “Natuurlijk is niets zeker in het leven”, glimlacht de rasechte Amsterdammer. “Maar door de vaccinaties ben ik wel minder bang. Met mijn gezondheid kun je er weinig bij hebben.”

De Gezondheidsraad heeft op 28 juni 2023 een advies gegeven over de groep mensen voor wie het verstandig is om zich te laten vaccineren. De informatie op deze pagina’s is bedoeld voor deze groep personen. Bekijk deze op; www.mijnvraagovercorona.nl

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.