Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Like Dislike

Amyloïdose cardiologie

Wat is de prevalentie van cardiale amyloïdose?

Over de prevalentie van de verworven variant van ATTR-amyloidose is nog weinig bekend. Een studie met een behouden ejectiefractie liet een prevalentie van 13% zien.¹

Officieel wordt wild-type ATTR amyloïdose gezien als een zeldzame ziekte, maar is dat wel zo? Zodra we de ziekte namelijk in het licht van hartfalen bekijken, wordt duidelijk dat amyloïdose misschien wel vaker voorkomt dan wordt gedacht en dat het dus een niet te onderschatten rol speelt binnen de cardiologie. De prevalentie van wild-type ATTR amyloïdose wordt onderschat omdat de diagnose nog vaak gemist wordt. Dit komt bijvoorbeeld doordat de symptomen van de ziekte ook kunnen passen bij andere (cardiale) aandoeningen. Een patiënt kan bijvoorbeeld gediagnosticeerd zijn met (onbegrepen) hartfalen terwijl ATTRwt de onderliggende aandoening is.

Herkent u de aantallen patiënten in uw regio?

 Prevalentie inzien? 

Prevalentie cardiale amyloïdose

Amyloïdose is een ondergediagnostiseerde systeemziekte. Om dit zichtbaar te maken is op basis van beschikbare gegevens de interactieve  prevalentiekaart ontwikkeld. Deze kan een voorzichtige inschatting geven van het aantal ATTR-CM patiënten in elke regio.

PP-VYN-NLD-0326
Pagina beoordelen Like Dislike
Referentie

Referentie

1. Gonzales-Lopes et al. Eur Heart J. 2015 Oct 7;36(38):2585-94

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.