Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Internal Medicines

Leestijd: 3 minuten

Cardiovasculaire en metabole ziekten (CVD) blijven wereldwijd doodsoorzaak nummer één.

In de afgelopen decennia is er een opmerkelijke afname in sterfte als gevolg van hart- en vaatziekten bereikt. Grotendeels doordat we minder roken. Maar ook door moderne wetenschap die heeft geleid tot effectieve behandelingen voor hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol. Niettemin blijven hart- en vaatziekten (CVD) wereldwijd doodsoorzaak nummer één.1

Pfizer Internal Medicines - Het middelpunt van hart- en stofwisselingsziekten

Daarom blijven wij ons continu inzetten om voor patiënten met obesitas (overgewicht), diabetes type 2, hart- en vaatziekten & nierziekten geneesmiddelen te blijven ontwikkelen. Met als doel om hun ziekte - en de kwaliteit van leven - te behandelen, vertragen of voorkomen.

 

Niet-alcoholische leverontsteking

‘Niet-alcoholische leverontsteking’ (NASH) is een belangrijk gebied waar een grote medische behoefte voor bestaat. NASH wordt voorafgegaan door een abnormale ophoping van lipiden/vetten in de lever, een aandoening die gepaard gaat met obesitas en insulineresistentie en die naar schatting maar liefst 30% van alle volwassenen in de VS treft.2

Uiteindelijk kan NASH leiden tot leverfibrose, cirrose en uiteindelijk leverfalen3 of kanker.4

Diverse organisaties en instellingen, waaronder Pfizer, onderzoeken behandelingen voor deze aandoening waar nu nog niets voor is.

Ook op het gebied van pijnbestrijding, waar onder patiënten ook een grote onvervulde medische behoefte bestaat, is Pfizer actief om innovatieve behandelingen te ontwikkelen.

Stoppen met Roken

Dat roken slecht is voor de gezondheid mag inmiddels algemeen bekend zijn.

Uit onderzoek bleek onlangs dat zware rokers gemiddeld 13 jaar korter leven dan niet-rokers.5 Jaarlijks sterven in Nederland meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van roken.6

Stoppen met roken is de beste gezondheid beschermende maatregel die een roker kan nemen. Zodra een roker stopt gaat zijn of haar gezondheid snel vooruit.7

Het aantal rokers in Nederland daalt dan ook gestaag. In 1989 rookte een kleine veertig procent van de Nederlanders van 25 jaar en ouder en nu rookt iets minder dan een kwart van de bevolking.

Niet voor niets zet de overheid in op een ‘rookvrije generatie’. De ambitie is dat in 2040 geen enkele jongere nog rookt.8

Roken is een echte verslaving waar mensen meestal moeilijk vanaf komen.

Rokers die willen stoppen kunnen dit het beste bespreken met hun huisarts. Je hebt namelijk 4x meer kans om te stoppen met behulp van een professionele hulpverlener dan met wilskracht alleen.9

Beweeg voldoende

Langdurig zitten is niet goed voor de gezondheid.

Maak op het werk tijdens de lunch eens een wandeling. Of neem wat vaker de trap in plaats van de lift. Of loop eens naar je collega toe voor overleg in plaats van te bellen/mailen.

Zorg in ieder geval voor voldoende beweging. Het hoeft ook helemaal geen ‘topsport’ te zijn. Lekker (samen) fietsen, wandelen of zwemmen is ook goed.

 

Zwemmen is goed voor je gezondheid | Pfizer Nederland

Boezemfibrilleren

 

Boezemfibrilleren is een veel voorkomende hartaandoening. Het is nu al de meest voorkomende hartritmestoornis en het aantal mensen met boezemfibrilleren neemt ieder jaar toe.

Dat komt omdat ouderdom de grootste uitlokkende factor is voor het krijgen van boezemfibrilleren.10 Het risico op boezemfibrilleren neemt aanzienlijk toe met de leeftijd.

Het hart bestaat uit vier holtes: de linker- en de rechterboezem (dat zijn de bovenste twee holtes) en de linker- en rechterkamer (dat zijn de onderste twee holtes). Bij boezemfibrilleren is het hartritme verstoord.

De boezems trekken niet goed samen, waardoor het hart onregelmatig en sneller klopt dan normaal. Het hart kan het bloed niet meer efficiënt rondpompen.

Infographic Een beroerte en Hartfalen | Pfizer Nederland

Ruim de helft van de patiënten met boezemfibrilleren is ouder dan 75 jaar. Van de mensen ouder dan 75 jaar heeft 1 op de 20 mensen last van boezemfibrilleren.

Een aantal mensen met boezemfibrilleren merkt hier niets van, maar sommigen voelen een snelle hartslag, een bonzende hartslag of een onregelmatige hartslag. In de volksmond wordt dit ook wel beschreven als hartkloppingen. Mensen met boezemfibrilleren hebben meer kans op een beroerte dan mensen die geen boezemfibrilleren hebben.

Door gezond te leven kun je de kans op een beroerte ten gevolge van boezemfibrilleren helpen verlagen. Rook niet en gebruik geen of weinig zout en alcohol. Eet gezond en zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Voorkom overgewicht.

Er zijn verschillende medicijnen om boezemfibrilleren te behandelen. Uiteraard zal de oorzaak van boezemfibrilleren moeten worden behandeld.

Medicijnen die iets aan de oorzaak van de klachten kunnen doen, zijn bloeddrukverlagende middelen en middelen die de hartslag vertragen tot een normaal hartritme.

Daarnaast zijn er verschillende medicijnen om de complicaties van boezemfibrilleren te voorkomen.

Zolang boezemfibrilleren aanhoudt, moet de vorming van bloedstolsels in het hart worden voorkomen. Daarom worden antistollingsmiddelen toegediend, die het bloed verdunnen. Hierdoor wordt de kans op een beroerte verlaagd.

Beweegrichtlijnen 2017 11

 

Jeugdigen (4 t/m 18 jaar)

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter
  • Doe minstens 1 uur per dag matige of zwaar intensieve inspanning
  • Doe minstens 3x per week spier- en botversterkende activiteiten
  • Voorkom veel stilzitten

 

Volwassenen en ouderen

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter
  • Doe minstens 150 minuten per week matige of zwaar intensieve inspanning
  • verspreid over diverse dagen
  • Doe minstens 2x per week spier- en botversterkende activiteiten (voor ouderen inclusief balansoefeningen)
  • Voorkom veel stilzitten

Overleg met je arts als je besluit met nieuwe oefeningen, sporten of andere vormen van inspanning te beginnen.

Bronnen:

Bronnen:

1who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/cardiovascular-diseases-(cvds)

2ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20460905

3niddk.nih.gov/health-information/liver-disease/nafld-nash

4cancer.org/cancer/liver-cancer/causes-risks-prevention/risk-factors.html

5cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/37/zware-rokers-leven-gemiddeld-13-jaar-korter

6rokeninfo.nl/professionals/cijfers-gebruik-en-gevolgen/ziekte-en-sterfte1/sterfte

7ikstopnu.nl/voordelen-stoppen-met-roken/je-gezondheid-verbetert/

8ad.nl/politiek/blokhuis-geen-enkele-jongere-rookt-nog-in-2040~a363132c/

9 Hughes JR.CA Cancer J.Clin 2000;50:143-151

10hartwijzer.nl/boezemfibrilleren

11voedingscentrum.nl/nl/mijn-gewicht/eten-en-drinken-bij-bewegen-en-sport/beweeg-ik genoeg-.aspx

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.