Dossier corona


Lees onze achtergrondverhalen,
oplossingen en ontwikkelingen

Wetenschappers wereldwijd werken keihard om een oplossing te vinden voor de coronacrisis. Wij willen je op de hoogte houden van de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied en de bijdrage die Pfizer en BioNTech leveren aan het stoppen van de pandemie.

Meer

‘We moeten ons nu voorbereiden op dit najaar en op alle mogelijke coronascenario’s.’ Marc Kaptein, medisch directeur van Pfizer, vertelt in deze video over het belang van ‘pandemische paraatheid’.


Marc

‘We moeten ons nu snel én goed voorbereiden op dit najaar’

’’Het lijkt alsof de coronapandemie voorbij is. Alleen zijn we helaas nog niet van corona af’’, waarschuwt Marc Kaptein, medisch directeur van Pfizer. ’’Het gaat goed, daardoor zijn we achterover gaan zitten. Maar we moeten nu hard aan de slag om ons voor te bereiden op dit najaar. Wat er gaat gebeuren, is koffiedikkijken. Daarom moet je nu zorgen dat alles op orde is: de testcapaciteit, dat je de zorg kunt opschalen en dat er voldoende vaccins en geneesmiddelen zijn. Dat is nog lang niet allemaal geregeld.’’

Meer

Over het coronavaccin

Geneesmiddelenbedrijven van over de hele wereld, waaronder Pfizer, zijn bezig met een belangrijke missie: het zo snel mogelijk ontwikkelen van een vaccin waarmee we een einde kunnen maken aan de coronapandemie. Normaal duurt het ontwikkelen van een nieuw geneesmiddel tien tot vijftien jaar. Er schuilt een complex proces achter. Nu verlopen alle stappen die erbij horen versneld en parallel en werken geneesmiddelbedrijven en regelgevende instanties nauw samen.

Vaccins per drone, samenwerking tussen Zipline, Pfizer en BioNTech

Zipline, de wereldwijde leider in instant logistiek, Pfizer en BioNTech kondigen vandaag aan dat Zipline in Ghana met succes de eerste lange-afstandslevering met drones heeft voltooid van beide goedgekeurde mRNA COVID-19-vaccins die ultra-koude-keten vereisen.

‘Lichtsnelheid behaal je niet alleen’

Hoe lukte het Pfizer en BioNTech om met ‘lichtsnelheid’ een coronavaccin te ontwikkelen? Welke coronavarianten kunnen we verwachten in de toekomst? En kan de techniek van mRNA-vaccins ook worden ingezet om andere ziekten te bestrijden? Op deze vragen geeft Marc Kaptein, medisch directeur van Pfizer, antwoord.

National Geographic documentaire ‘Mission Possible’

National Geographic filmde het afgelopen half jaar achter de schermen bij Pfizer in onze race om de pandemie te stoppen. Het resultaat is de 44 minuten durende documentaire waarin te zien is hoe in minder dan één jaar het onmogelijke mogelijk werd.

‘We moeten niet alleen op papier klaar zijn’

Het was voor het eerst sinds maanden weer in het nieuws: de stijgende coronacijfers. ’’Er waren op één dag 15.000 nieuwe besmettingen’’, vertelt Jan Karel van Eijnatten, hoofd vaccins. ’’In korte tijd is het aantal besmettingen verdubbeld. Als je zulke cijfers hoorde aan het begin van de coronapandemie, sloeg je stijl achterover. Nu domineert het gevoel alsof het allemaal voorbij is. De urgentie is weg en dat is niet goed.’’

Lees meer

‘Laten we de risicopatiënten niet vergeten’

Vlak bij het huis van Tanja Keurentjes, ‘medical lead’ bij Pfizer, is een grote markt. Als je daar rondkijkt, zie je nog genoeg mensen met een mondkapje rondlopen. ’’Ze willen deelnemen aan de maatschappij. Maar ondertussen zijn ze bang om corona te krijgen.’’ Het is volgens Tanja belangrijk dat we ons met zijn allen meer om deze ruim tweehonderdduizend mensen bekommeren. ’’Het zijn mensen die nog steeds een heel groot risico lopen op ernstige ziekte door corona.’’

Lees meer

‘Ga met ons en andere zorgpartijen in gesprek’

Als je vertelt wat je hebt meegemaakt, groeit ook het begrip voor wat je doet. ’’Besluiten worden beter door discussie.’’ Daar is Robbert Smet, directeur corporate affairs van Pfizer, van overtuigd. Hij hoopt dat Pfizer en andere bedrijven die een belangrijke rol spelen bij het bestrijden van pandemieën door het ministerie van VWS worden betrokken bij de coronaplannen voor komend najaar.

Lees meer

Wereldwijde toegang tot COVID-19 Vaccins

Eerlijke verdeling was vanaf het begin onze leidraad. Om ervoor te zorgen dat elk land dat kiest voor het Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccin er toegang toe kan hebben, moest aan twee voorwaarden worden voldaan: een prijs die alle landen zich kunnen veroorloven en een betrouwbare productie om brede wereldwijde distributie mogelijk te maken.

Meer

‘Daar doe ik het voor’

De afgelopen twee jaar hebben we ervaren hoe enorm kwetsbaar we zijn als samenleving. Het coronavirus legde de hele wereld plat. Door de coronapandemie zijn we ons extra goed bewust geworden van de waarde van vaccinatie en vaccins op onze individuele gezondheid en voor de maatschappij in het geheel.

Lees de blog

Pfizer aan het woord

Pfizercollega’s bloggen geregeld over de coronapandemie, de ontwikkeling van het mRNA-vaccin met de snelheid van
de wetenschap en de noodzaak van samenwerking om een vaccin te ontwikkelen. Maar ook andere actuele kwesties
komen voorbij zoals het belang van vaccineren om niet alleen jezelf maar ook anderen te beschermen en dat van een
goede balans tussen snelheid en veiligheid bij het ontwikkelen van het coronavaccin.

‘Land in zicht’

‘Ondertussen zitten we alweer zes weken in lockdown. En we hebben er nog een paar te gaan, voordat de maatregelen wellicht versoepelen. We dobberen met zijn allen midden op een donkere, woelige oceaan. Maar gelukkig gloort er land aan de horizon. De vaccinatie van de bevolking is gestart. Al zijn we er pas als iedereen is gevaccineerd!’

‘Mijn nieuwjaarswens 2022’

Dat in het afgelopen jaar alles anders was, zal u niet ontgaan zijn. Dit geldt nadrukkelijk ook voor ons. Zo hebben wij in de week vóór kerst de 101ste (!) update van de bijsluiter van ons coronavaccin doorgevoerd én van de EMA-toestemming voor gebruik gekregen voor meerdere innovatieve geneesmiddelen en vaccins.

‘Neutraal bestaat niet meer’ 

De wereld ziet er anders uit dan twee jaar geleden. Na de coronapandemie en de Russische invasie in Oekraïne zijn veel van onze oude ‘zekerheden’ onderuitgehaald. Beide gebeurtenissen hebben niet alleen mijn persoonlijke leven veranderd, maar ook wat ik als medewerker van Pfizer verwacht van de rol die bedrijven spelen in onze maatschappij.

De kracht van wetenschap

In een tijd waarin veel onzeker is, richten wij ons op wat het meest zeker is: wetenschap! Pfizer is een geneesmiddelenbedrijf met een brede wetenschappelijke basis. Wij willen doorbraken bereiken waarmee we de levens van patiënten veranderen. Bekijk ons filmpje over de kracht van wetenschap.

Bekijk de video

Experts aan het woord

Hoe kan het dat we corona in het begin deden als een ‘griepje’ en het volgende moment iedereen binnen bleef?
Of hoe zit het met al dat handen wassen om het virus op afstand te houden. En welke eigenschappen heb je
nodig als wetenschapper om onderzoek naar vaccins te doen? De coronapandemie roept de meest uiteenlopende
vragen op die wij voorlegden aan diverse experts.

‘Angst is een reële emotie ten tijde van een pandemie’

Waarom viel het eerst ‘wel mee’ met corona en ontstond er vervolgens collectieve bezorgdheid? Hoogleraar Affectieve Processen en Emoties Agneta Fischer vertelt hierover en de rol die de media en deskundigen hierbij spelen.

‘Vaccinatieonderzoek vraagt om moed’

Iona Munjal is (kinder)arts in infectieziekten. Ze ontwerpt en begeleidt bij Pfizer klinische vaccinproeven. Ze zegt over haar eigen werk: ’’Je moet dapper zijn in je onderzoek. Je zoekt de grenzen op.’’

‘Niet wassen betekent: vieze lucht’

Bijna iedereen stapt elke dag onder de douche. Het nut van douchen is vooral dat je voorkomt dat je erg gaat stinken. Veel wassen is echter niet per se goed voor je huid. Maar waarom is het belangrijk om wél je handen uitvoerig te wassen? Bing Thio, dermatoloog van het Erasmus MC geeft uitleg.

Epidemie snel bestrijden met RNA-vaccin

Al zeventig jaar ontwikkelen we griepvaccins op bijna dezelfde manier. We proberen zo goed mogelijk te voorspellen welke virussen tot een epidemie of zelfs een pandemie kunnen leiden. Een nieuw RNA-griepvaccin kan ons wellicht helpen om beter te reageren op griep- en andere viruspandemieën. Pfizer en BioNTech werken hier samen aan en ontwikkelen nu ook een mRNA-vaccin dat volgens dezelfde techniek werkt tegen het coronavirus.

Lees het artikel