Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Dossier corona


Lees onze achtergrondverhalen,
oplossingen en ontwikkelingen

Wetenschappers wereldwijd werken keihard om een oplossing te vinden voor de coronacrisis. Wij willen je op de hoogte houden van de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied en de bijdrage die Pfizer en BioNTech leveren aan het stoppen van de pandemie.

Meer

Terugkijken op een jaar COVID-19-pandemie

11 maart 2020 - Eén jaar. Zo lang geleden is het dat de Wereldgezondheidsorganisatie COVID-19 uitriep tot een wereldwijde pandemie. Albert Bourla, CEO Pfizer, kijkt terug op een jaar COVID-19-pandemie.

Meer

Over het coronavaccin

Geneesmiddelenbedrijven van over de hele wereld, waaronder Pfizer, zijn bezig met een belangrijke missie: het zo snel
mogelijk ontwikkelen van een vaccin waarmee we een einde kunnen maken aan de coronapandemie. Normaal duurt
het ontwikkelen van een nieuw geneesmiddel tien tot vijftien jaar. Er schuilt een complex proces achter. Nu verlopen alle
stappen die erbij horen versneld en parallel en werken geneesmiddelbedrijven en regelgevende instanties nauw samen.

National Geographic documentaire ‘Mission Possible’

National Geographic filmde het afgelopen half jaar achter de schermen bij Pfizer in onze race om de pandemie te stoppen. Het resultaat is de 44 minuten durende documentaire waarin te zien is hoe in minder dan één jaar het onmogelijke mogelijk werd.

Pfizer/BioNTech leveren 200 miljoen extra doses Comirnaty® aan EU

Pfizer en BioNTech SE hebben vandaag een overeenkomst aangekondigd met de Europese Commissie (EC) voor de levering van nog eens 200 miljoen doses Comirnaty®, het COVID-19-vaccin van de beide bedrijven, aan de 27 lidstaten van de Europese Unie (EU). De EC heeft de optie om nog een levering van 100 miljoen doses te vragen.

Pfizer en BioNTech sluiten overeenkomst met COVAX

Pfizer en BioNTech hebben vandaag bekend gemaakt dat ze een ‘advance purchase agreement’ (vooraankoop/optie tot het kopen) hebben gesloten met COVAX over de levering van maximaal 40 miljoen doses van het Pfizer-BioNTech COVID-19-vaccin. De doses worden in de loop van 2021 geleverd. 

‘Land in zicht’

‘Ondertussen zitten we alweer zes weken in lockdown. En we hebben er nog een paar te gaan, voordat de maatregelen wellicht versoepelen. We dobberen met zijn allen midden op een donkere, woelige oceaan. Maar gelukkig gloort er land aan de horizon. De vaccinatie van de bevolking is gestart. Al zijn we er pas als iedereen is gevaccineerd!’

Lees de blog

Coronavirus in het dagelijks leven

Het coronavirus houdt ons al een jaar in zijn greep. Anderhalve meter afstand houden, mondkapjes dragen,
veel handen wassen en thuis werken zijn ons nieuwe normaal geworden.
Waarom doen we dat en hoe gedraagt het coronavirus zich precies?

Het gedrag van een virus

Het coronavirus is onzichtbaar maar overal om ons heen. Wat is een virus? Hoe gedraagt het zich? Hoe zorg je dat je niet besmet raakt? Internist-infectioloog en viroloog Eric van Gorp van het Erasmus MC geeft uitleg.

Hou anderhalve meter afstand, maar waarom?

Mark Rutte, virologen, burgemeesters en andere gezaghebbers blijven het herhalen: hou anderhalve meter afstand. Maar waarom?

Waarom het belangrijk is om je handen te wassen

De meeste ziekteverwekkers worden via je handen verspreid. Dat geeft aan hoe belangrijk het is om je handen te wassen. Maar hoe doe je dat op een goede manier en welk risico loop je als je dat niet doet?

De kracht van wetenschap

In een tijd waarin veel onzeker is, richten wij ons op wat het meest zeker is: wetenschap! Pfizer is een geneesmiddelenbedrijf met een brede wetenschappelijke basis. Wij willen doorbraken bereiken waarmee we de levens van patiënten veranderen. Bekijk ons filmpje over de kracht van wetenschap.

Bekijk de video

Pfizer aan het woord

Pfizercollega’s bloggen geregeld over de coronapandemie, de ontwikkeling van het mRNA-vaccin met de snelheid van
de wetenschap en de noodzaak van samenwerking om een vaccin te ontwikkelen. Maar ook andere actuele kwesties
komen voorbij zoals het belang van vaccineren om niet alleen jezelf maar ook anderen te beschermen en dat van een
goede balans tussen snelheid en veiligheid bij het ontwikkelen van het coronavaccin.

‘Waarom geeft Pfizer niet gewoon antwoord op alle vragen over haar vaccin?

‘De waarheid is dat Pfizer graag veel meer informatie zou wíllen delen maar dat dit door regelgeving in Nederland niet mág.’

‘Korte lijntjes’ 

‘Corona heeft het bedrijfsleven en de overheid dichterbij elkaar gebracht. Laten we dat na de crisis vooral zo houden.’

‘Een vaccin ontwikkelen met de snelheid van de wetenschap’ 

‘Discussiëren is ons Nederlanders eigen. Nergens leggen we ons klakkeloos bij neer. Zoals het coronavaccin: ook daar zijn de meningen over verdeeld. Is het wel veilig? Ik zal proberen uit te leggen hoe belangrijk patiëntveiligheid voor ons is.’

Epidemie snel bestrijden met RNA-vaccin

Al zeventig jaar ontwikkelen we griepvaccins op bijna dezelfde manier. We proberen zo goed mogelijk te voorspellen welke virussen tot een epidemie of zelfs een pandemie kunnen leiden. Een nieuw RNA-griepvaccin kan ons wellicht helpen om beter te reageren op griep- en andere viruspandemieën. Pfizer en BioNTech werken hier samen aan en ontwikkelen nu ook een mRNA-vaccin dat volgens dezelfde techniek werkt tegen het coronavirus.

Lees het artikel 

Experts aan het woord

Hoe kan het dat we corona in het begin deden als een ‘griepje’ en het volgende moment iedereen binnen bleef?
Of hoe zit het met al dat handen wassen om het virus op afstand te houden. En welke eigenschappen heb je
nodig als wetenschapper om onderzoek naar vaccins te doen? De coronapandemie roept de meest uiteenlopende
vragen op die wij voorlegden aan diverse experts.

‘Angst is een reële emotie ten tijde van een pandemie’

Waarom viel het eerst ‘wel mee’ met corona en ontstond er vervolgens collectieve bezorgdheid? Hoogleraar Affectieve Processen en Emoties Agneta Fischer vertelt hierover en de rol die de media en deskundigen hierbij spelen.

‘Vaccinatieonderzoek vraagt om moed’

Iona Munjal is (kinder)arts in infectieziekten. Ze ontwerpt en begeleidt bij Pfizer klinische vaccinproeven. Ze zegt over haar eigen werk: ’’Je moet dapper zijn in je onderzoek. Je zoekt de grenzen op.’’

‘Niet wassen betekent: vieze lucht’

Bijna iedereen stapt elke dag onder de douche. Het nut van douchen is vooral dat je voorkomt dat je erg gaat stinken. Veel wassen is echter niet per se goed voor je huid. Maar waarom is het belangrijk om wél je handen uitvoerig te wassen? Bing Thio, dermatoloog van het Erasmus MC geeft uitleg.