Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Nepgeneesmiddelen

3 minuten

Geneesmiddelen worden ingenomen om beter te worden, om het risico op problemen in de toekomst te verkleinen of om de kwaliteit van leven te verhogen. Dat klinkt logisch. Maar regelmatig worden - vooral via internet - namaakgeneesmiddelen aangeboden. Deze middelen voldoen in de meeste gevallen niet aan de gestelde eisen en kunnen zelfs zeer schadelijke bestanddelen bevatten zoals rattengif, boorzuur en loodhoudende verf.

Valse medicijnen

Wat zijn namaakgeneesmiddelen?

Namaakgeneesmiddelen zijn een groter probleem dan de meeste mensen denken. Bij namaakgeneesmiddelen gaat het om frauduleus gemaakte en verkochte middelen. Het gaat om illegale praktijken. 

In alle gevallen worden illegale nepgeneesmiddelen in het geheim gefabriceerd zonder de mogelijkheid van controle. De gebruikers ervan lopen grote gezondheidsrisico's. Deze nagemaakte geneesmiddelen zijn niet verkrijgbaar bij de apotheek.

Niet alleen erectiepillen, haargroeimiddelen en afslankmedicatie worden nagemaakt, maar steeds vaker onder andere ook antibiotica, kanker- en malariamedicatie, pijnstillers en cholesterolverlagende middelen.
 

Gebruikers van namaakgeneesmiddelen lopen grote gezondheidsrisico's

Waarom gevaarlijk?

Namaakmedicijnen zijn door hun aard gevaarlijk - ze worden niet geproduceerd onder veilige en gecontroleerde productieomstandigheden en worden niet geïnspecteerd door regelgevende instanties. Het is onmogelijk om te weten welke ingrediënten nagemaakte medicijnen eigenlijk bevatten. Geavanceerde vervalsers voegen soms een klein deel van de werkzame stof toe aan het namaakgeneesmiddel en ze doen er alles aan om het te laten lijken op het echte medicijn.

Het belangrijkste gevaar bij het innemen van een namaakgeneesmiddel is dat je iets in je lichaam stopt dat je huidige toestand niet kan helpen, of - in het ergste geval - je kan schaden of zelfs dodelijk kan zijn. 

Vervalsing gebeurt over de hele wereld, maar komt het meest voor in landen die geen strenge normen hanteren om de productie van medicijnen te reguleren. 

John Clark, VP & Chief Security Officer, Pfizer Global Security: 'We hebben gezien dat levensreddende geneesmiddelen gemaakt werden in laboratoria waar knaagdieren en ongedierte aanwezig waren, waar schimmel op de muren groeide, waar verf van de muren afbladderde en waar vuile apparatuur werd gebruikt' 

Hoe groot is het gevaar?

De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention schat dat 10% -30% van de geneesmiddelen die in ontwikkelingslanden worden verkocht, vals zijn. 

In de geïndustrialiseerde wereld (landen zoals de Verenigde Staten, Australië, Japan, Canada, Nieuw-Zeeland en die in de Europese Unie), is naar schatting minder dan 1% van de verkochte geneesmiddelen namaak/nep.

Dat gezegd, geen enkel land is immuun voor de dreiging van vervalsingen, aangezien zelfs in deze landen nagemaakte medicijnen in de toeleveringsketen zijn ontdekt.

Namaakgeneesmiddelen die zijn onderschept omvatten, maar zijn niet beperkt tot cholesterol- en bloeddrukmedicatie, pillen voor erectiestoornissen, bacteriële infectie-antibiotica en ontstekingsremmende geneesmiddelen.

Hoe groot is het gevaar?

De strijd tegen namaakgeneesmiddelen

Global Security is een speciale afdeling van Pfizer die over de hele wereld wordt ingezet op het gebied van nepgeneesmiddelen.

Zij zorgen dat wetshandhavende instanties zich bewust zijn van het bestaan van nagemaakte medicijnen en bekend zijn met de gevaren ervan. Zij doen vervolgens in verschillende landen hun werk om nagemaakte geneesmiddelen op te sporen.

De Anti-Counterfeiting Taskforce (IMPACT) van de WHO en INTERPOL werken op internationaal vlak samen om illegale activiteiten te onderzoeken en stop te zetten.

Ook Pfizer's Global Security werkt wereldwijd samen met veel van de verschillende wetshandhavende instanties. In 149 landen heeft Pfizer samengewerkt met de lokale autoriteiten om te voorkomen dat nagemaakte medicijnen bij patiënten terecht komen. En met succes, want op aanwijzing van Pfizer's Global Security zijn er talloze illegale praktijken gestop

Wist u dat?

 • Het voor patiënten heel erg moeilijk is, zo niet onmogelijk om een echte pil van een namaakgeneesmiddel te onderscheiden. Nagemaakte medicijnen lijken in sommige gevallen zo goed op echte medicijnen – zowel de verpakking als de medicatie – dat het zelfs voor een getraind, ervaren persoon niet altijd met het blote oog zichtbaar is wat echt en wat namaak is.
 • Pfizer sinds 2012 heeft geholpen om ongeveer 10.000 websites uit te lucht te halen omdat er nagemaakte geneesmiddelen werden verkocht.
 • In sommige van de ontdekte nepmedicijnen zijn boorzuur, rattengif, baksteenstof en talk aangetroffen. Criminele organisaties geven niet om jouw gezondheid. Ze willen enkel dat een pil lijkt op een echt geneesmiddel lijkt.
 • De jaarlijkse wereldwijde omzet van nagemaakte, nepgeneesmiddelen naar schatting meer dan $200 miljard is.
 • In 2016 meer dan 7,3 miljoen doseringen nagemaakte Pfizer geneesmiddelen in beslag zijn genomen dankzij het onderzoekswerk van Pfizer. 
 • Hoe zorg je dat je échte geneesmiddelen koopt?

  Beschrijving tonen
  • Koop geen medicijnen (waar een recept van een arts voor nodig is) via bronnen buiten het reguliere (apothekers)kanaal.
  • Bespreek klachten altijd met uw behandelend arts en haal uw medicijnen bij een reguliere, erkende apotheek.
  • Als u geen risico wilt lopen om nagemaakte geneesmiddelen te krijgen, gaat u te allen tijde naar een professionele gezondheidszorgverlener.
  • Op de website apotheek.nl (een initiatief van de KNMP, de beroepsvereniging van apothekers in Nederland) vind je informatie hoe je toch online veilig kunt bestellen en waar je op moet letten.
    
 • Hoe weet je of je een nepgeneesmiddel hebt gekocht?

  Beschrijving tonen

  In sommige gevallen hebben patiënten een andere smaak, consistentie/stevigheid of uiterlijk van geneesmiddelen opgemerkt die later als vals worden geïdentificeerd. Of ze kunnen een andere reactie op het namaakgeneesmiddel hebben.

  In veel gevallen weten veel consumenten echter niet dat de medicijnen die ze hebben gekocht, vervalsingen zijn. Daarom is het belangrijk om receptgeneesmiddelen aan te schaffen bij een erkende apotheker en apotheker met wie u vertrouwd bent.

 • Wat is de grootste bedreiging voor patiënten?

  Beschrijving tonen

  Geneesmiddelen bestellen/kopen op het internet is op dit moment de grootste bedreiging. Het gevaar bij het bestellen van medicijnen via het internet is het volledige gebrek aan transparantie met betrekking tot de echte locatie van de ‘apotheek’ en de bron en de echtheid van de geneesmiddelen die ze afgeven.

  Op de website apotheek.nl (een initiatief van de KNMP, de beroepsvereniging van apothekers in Nederland) vind je informatie hoe je toch online veilig kunt bestellen en waar je op moet letten.  

 • Wat zijn de gevaren van het innemen van namaakgeneesmiddelen?

  Beschrijving tonen

  Een van de grootste zorgen is dat je misschien niet het therapeutische voordeel/de werkzaamheid krijgt dat je van het geneesmiddel verwacht. Zo kan bijvoorbeeld een medicijn waarop je rekent om het cholesterolniveau te verlagen of om een kankergezwel te verkleinen, mogelijk helemaal geen voordelen oplevert. 

  Dit komt doordat nagemaakte medicijnen minder of meer dan de vereiste hoeveelheid actieve farmaceutische ingrediënten (API) bevatten die in de authentieke versie worden gebruikt.

  Anderen bleken weliswaar wel de juiste hoeveelheid API te bevatten, maar zijn vervaardigd in onhygiënische en/of onveilige omstandigheden. Het is gebleken dat er schadelijke ingrediënten in nagemaakte medicijnen zitten. Boorzuur, rattengif, baksteenstof, talk en muurplaten zijn al eerder in nagemaakte medicijnen aangetroffen.

  Een namaakmedicijn kan ook een interactie hebben met andere medicijnen die u gebruikt en mogelijke gezondheidsproblemen veroorzaken.

 • Hoe ernstig is het probleem van nagemaakte geneesmiddelen?

  Beschrijving tonen

  Nagemaakte Pfizer-geneesmiddelen zijn in 60 landen in de distributieketen ontdekt.

  • In landen die over het algemeen als 'veilig' worden beschouwd, zoals Canada, de Verenigde Staten en veel van de landen in de Europese Unie, zijn namaakgeneesmiddelen de distributieketen binnengekomen, waaronder maar niet beperkt tot namaak Lipitor® (atorvastatinecalcium), Norvasc® (amlodipine) , Viagra® (sildenafilcitraat), Zithromax® (azithromycine) en Celebrex® (celecoxib).
  • In 2016 hebben de autoriteiten in 50 landen meer dan 7,3 miljoen doseringen namaak Pfizer-medicijnen in beslag genomen. Veel van de invallen zijn het resultaat van aanwijzingen die zijn ontdekt door Pfizer Global Security.
  • Pfizer is niet het enige bedrijf van wie geneesmiddelen worden nagemaakt. Op basis van gegevens van het Pharmaceutical Security Institute (PSI) zijn in 153 landen nagemaakte medicijnen bevestigd.
Pagina beoordelen Like Dislike
Bronnen
Meer informatie

Bronnen

 • http://www.apotheek.nl/themas/medicijnen-bestellen-op-internet#!

Meer informatie

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.