Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Generieke geneesmiddelen en merkmedicijnen

Leestijd: 3 minuten

In Nederland zijn er, vaak voor grote groepen patiënten, (hele) goedkope generieke geneesmiddelen. Dit zijn geneesmiddelen waar geen patent meer op rust. Ieder geneesmiddel verliest na een periode van ongeveer 8-10 jaar na introductie zijn patent. Vanaf dat moment mag iedere fabrikant het geneesmiddel maken en verkopen. De ontdekker en ontwikkelaar van dit geneesmiddel heeft vanaf dat moment niet meer heet alleenrecht.

Aandeel generiek

Driekwart (74,1%) van de medicijnen die in Nederland verstrekt worden, is anno 2017 generiek. In 2015 was dit nog 72,4%. 

Met dit percentage hoort Nederland tot de top van Europa. In de meeste andere Europese landen ligt het aandeel generiek tussen de 25% en de 40%.

Kosten generiek

Een behandeling met een generiek middel kost gemiddeld € 2,57 per maand. Generieke geneesmiddelen zijn verantwoordelijk voor 16,8% van de geneesmiddelkosten die apothekers vorig jaar in rekening brachten bij de zorgverzekeraars. De prijzen van generieke geneesmiddelen in Nederland behoren tot de laagste van Europa.

Generieke geneesmiddelen en spécialité/gepatenteerde geneesmiddelen

Dit hoge percentage van generieke geneesmiddelen komt door het gevoerde preferentiebeleid van zorgverzekeraars en overheid. Dankzij het preferentiebeleid (waarbij zorgverzekeraars sinds 2008 per verschijningsvorm (stof, sterkte, toedieningsvorm) één merk aanwijzen dat wordt vergoed) zijn de prijzen van generieke geneesmiddelen in Nederland snel en fors gedaald.

De prijzen van generieke geneesmiddelen in Nederland behoren tot de laagste van Europa

Dit heeft ertoe geleid dat de prijzen van generieke geneesmiddelen in Nederland tot de laagste van Europa behoren. Aangezien driekwart van de geneesmiddelen een generiek middel betreft, is Nederland een extreem goedkoop land waar het de prijs van geneesmiddelen betreft.

Aangezien driekwart van de geneesmiddelen een generiek middel betreft, is Nederland een extreem goedkoop land waar het de prijs van geneesmiddelen betreft.

Laagste uitgaven aan geneesmiddelen per hoofd van de bevolking

En Nederland behoort bij de (ontwikkelde) landen die de laagste uitgaven aan geneesmiddelen per hoofd van de bevolking hebben. Enkel Noorwegen en Zweden gaan Nederland nipt voor.

Laagste uitgaven aan geneesmiddelen per hoofd van de bevolking

Merkmedicijnen/spécialité

Er zijn ook merkmedicijnen, ook wel spécialité-geneesmiddelen genaamd. Op deze middelen rust, in tegenstelling tot generieke geneesmiddelen, (vaak nog) patent. Zodoende zijn deze middelen duurder.

Deze innovatieve merkmedicijnen van vandaag voorzien de innovatieve geneesmiddelenbedrijven in de omzet en investeringen die nodig zijn voor de behandelingen van morgen.

Na succesvol onderzoeksprogramma alleenrecht

Toekomstige geneesmiddelen worden door innovatieve geneesmiddelbedrijven zoals Pfizer onderzocht op veiligheid en effectiviteit. Tijdens deze ingewikkelde, kostbare en langdurige onderzoeksfase sneuvelen negen van de tien middelen.

Om die reden krijgen bedrijven die energie, geld en tijd investeren in de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel na een succesvol onderzoeksprogramma van een geneesmiddel het alleenrecht om dit middel te verkopen. Een bedrijf heeft gedurende een periode van acht à tien jaar na marktintroductie ‘patent’ op dit middel.

Geneesmiddelen waar een patent op rust noemen we ook wel spécialité. Na de periode van acht à tien jaar vervalt het patent. Dan mag iedere fabrikant het middel ook gaan produceren en verkopen.

Het geneesmiddel wordt dan meestal veel goedkoper. Middelen waarvan het patent is verlopen noemen we generieke geneesmiddelen. Het geneesmiddel wordt dan meestal (veel) goedkoper.

Pagina beoordelen Like Dislike
Bronnen

Bronnen

  • https://www.sfk.nl/publicaties/data-en-feiten/data-en-feiten-2016
  • https://www.sfk.nl/publicaties/PW/2017/driekwart-van-medicijnen-generiek-verstrekt
  • https://www.knmp.nl/downloads/knmp-voorstel-lage-prijzen-en-een-betere-beschikbaarheid-van-geneesmiddelen.pdf
  • http://www.nejm.org/health-policy-data-watch
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.