Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

De waarde en opbrengsten van geneesmiddelen

Leestijd: 3 minuten

Geneesmiddelen zijn een belangrijk instrument voor artsen. Als je ziek bent, of iemand in je naaste omgeving ziek is, gaat het maar om één ding: beter worden. Medicijnen zijn de meest krachtige vorm van zorg in de behandeling en genezing van ziekten. Geneesmiddelen behoren tot de meest belangrijke middelen die er zijn om patiënten te behandelen en te genezen, en om ziekten en invaliditeit te voorkomen.

De waarde en opbrengsten van geneesmiddelen

Langer leven en levens redden

Zo is de levensverwachting tussen 2000 en 2009 met 73 procent toegenomen dankzij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. En dankzij vaccins worden er wereldwijd ieder jaar naar schatting 2 tot 3 miljoen levens gered.

Wij zijn iedere dag bezig met de ontwikkeling van nieuwe, innovatieve geneesmiddelen. Pfizer werkt sinds haar oprichting in 1849 voortdurend aan nieuwe, innovatieve geneesmiddelen die het leven van patiënten in de toekomst belangrijk zullen verbeteren.

De impact van geneesmiddelen op veel ziektebeelden is groot

Pfizer werkt sinds haar oprichting in 1849 voortdurend aan nieuwe, innovatieve geneesmiddelen die het leven van patiënten in de toekomst belangrijk zullen verbeteren.

Iedere dag zijn wij bezig met het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe medicijnen en vaccins tegen aandoeningen waar geen middel voor is of waar bestaande middelen niet goed genoeg zijn.

Grote impact op veel ziektebeelden

De impact van geneesmiddelen op veel ziektebeelden is groot. In de afgelopen 25 jaar heeft de continue stroom van geneesmiddelen een belangrijke bijdrage aan de gezondheid van patiënten met chronische ziekten geleverd.

Denk hierbij aan de stappen die zijn gemaakt bij de behandeling van reuma, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, multiple sclerose en kanker.

Impact van innovatieve geneesmiddelen in cijfers

 • Van de 15 miljoen Hepatitis C-patiënten in Europa kan 95% genezen door een 8-12 weekse behandeling.
 • Tussen 2000 en 2012 is in de EU het sterftecijfer voor cardiovasculaire aandoeningen afgenomen met 37%.
 • En sinds 1991 is het sterftecijfer voor alle kankersoorten met 21% afgenomen.
 • In 1982 werden in Nederland de eerste ziektegevallen van HIV/aids geconstateerd. Dit heeft in 1983 geleid tot de eerste 8 sterfgevallen. Hierna steeg het aantal overledenen snel, tot 444 in 1994. Sinds de introductie van de combinatietherapie in 1996 is het aantal aidsdoden fors gedaald tot 89 in 2002.
 • Tot 2006 daalde het aantal licht verder, waarna het de laatste vijf jaar stabiliseerde rond de 50 doden per jaar. De daling komt naast door betere medicatie ook doordat meer mensen veilig vrijen en er programma’s zijn opgezet waarbij drugsverslaafden gebruikte spuiten kunnen ruilen voor nieuwe.
 • Innovatieve geneesmiddelen op het gebied van kanker hebben het leven van miljoenen mensen in Europa radicaal veranderd. Twee op de drie patiënten die de diagnose kanker krijgt, blijft dankzij deze medicijnen minstens vijf jaar langer leven.
 • Bij bijvoorbeeld borstkanker neemt de overlevingskans na diagnose toe. Het aantal nieuwe borstkankerdiagnoses is tot 2016 toegenomen. Toch blijft het aantal patiënten dat aan borstkanker overlijdt ongeveer gelijk. Eerdere diagnostiek, effectievere behandelingen en innovatieve medicatie dragen daar aan bij.
De waarde en opbrengsten van geneesmiddelen

En ook de kwaliteit van leven verbetert. Onder meer omdat soms geen chemotherapie meer nodig is: een behandeling met vaak ernstige bijwerkingen.

Opbrengsten van geneesmiddelen

Geneesmiddelen verbeteren niet alleen de gezondheid en de levenskwaliteit van mensen, maar zorgen ook voor een daling van andere zorgkosten. Anders gezegd leveren ze dus niet alleen gezondheidswinst voor de patiënt op maar leveren ook economisch voordeel op voor de maatschappij.

Als het in de media, politiek of het publieke debat over geneesmiddelen gaat, dan gaat het vaak alleen over de uitgaven aan geneesmiddelen. Het is echter zo dat geneesmiddelen tot de meest effectieve middelen behoren die artsen tot hun beschikking hebben om patiënten mee te behandelen.

Daarnaast kan behandeling met innovatie geneesmiddelen zorgen voor het besparen van andere zorgkosten en dus juist geld opleveren.

Zo is het zo dat:

 • Bloeddrukverlagers en/of antistollingsmedicijnen zorgen voor minder zorgkosten die er zijn na het optreden van bijvoorbeeld een beroerte.
 • Betere behandelmethodes voor borstkanker en de toegenomen overleving zorgen ervoor dat patiënten weer sneller aan het werk kunnen en ook langer kunnen blijven werken.
 • Reumapatiënten zich dankzij de komst van biologische geneesmiddelen minder vaak ziek melden.

Geneesmiddelen verbeteren niet alleen de gezondheid en levenskwaliteit van mensen, maar zorgen ook voor een daling van andere zorgkosten

Baten/opbrengsten

Uit een in 2015 verschenen publicatie blijkt dat dat de jaarlijkse baten/opbrengsten van geneesmiddelen, opgeteld over zes ziektebeelden (beroerte, migraine, multiple sclerose, borstkanker, diabetes en reuma), naar schatting tussen de €600 miljoen en €1,6 miljard bedragen.

Alleen voor diabetes zijn de baten door de komst van nieuwe geneesmiddelen elk jaar al tussen de 287 en 715 miljoen euro doordat meer patiënten kunnen blijven werken en ze zich ook minder vaak ziek melden.

Het verschil tussen de hoge en de lage varianten reflecteert de bandbreedte van de effectschattingen in de literatuur.

Pagina beoordelen Like Dislike
Bronnen

Bronnen

 • Ref. Lichtenberg, F (2012), Pharmaceutical innovation and longevity growth in 30 developing OECD and high-income countries, 2000 – 2009,
 • NBER Working Paper No. 18235. Ref. WHO, UNICEF, World Bank. (2009) State of the world’s vaccines and immunization, 3rd ed. Geneva, World Health Organization.
 • Ref MedicijnenMonitor editie 2017, Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen
 • Ref https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2011/48/sterfte-aan-aids-al-jaren-stabiel
 • Ref. Pomp. Arbeidsbaten en uitgespaarde zorgkosten door innovatieve geneesmiddelen, 2015.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.