Borstkanker, intimiteit en seksualiteit

Praat over seks

Seksualiteit en intimiteit spelen een grote rol bij de kwaliteit van leven. Maar vaak ervaren mensen met borstkanker problemen op dit vlak. Programma Roze Olifant helpt zorgprofessionals om dit onderwerp bespreekbaar te maken bij mensen met borstkanker. Wat Roze Olifant precies is en hoe je je aanmeldt lees je hier.

'Je kunt in elk gesprek over intimiteit en seksualiteit beginnen'

Zorgprofessionals en een patiënt spraken vanuit verschillende invalshoeken over het praten over intimiteit en seksualiteit in de spreekkamer tijdens het Roze Olifant-symposium.

‘Aandacht voor borstkanker is het hele jaar belangrijk’

Waarom Pfizer zich inzet voor het bespreekbaar maken van seksualiteit en intimiteit bij borstkanker? “Omdat het voor mensen met borstkanker een belangrijk onderwerp is waar nog onvoldoende aandacht voor is”, stelt Dennis de Mik, commercieel strategie manager van Pfizer.

‘We raakten elkaar een beetje kwijt’

Wanneer heb je geen borstkanker meer? Na je operatie of de laatste chemokuur? Of wanneer je weer haar hebt? Esther de Groot (54) realiseert zichzelf nu pas dat het ziekteproces veel langer duurt dan het behandeltraject zelf.

‘Ik had de behoefte om weer Kim te zijn’

“Het geeft niet als je geen antwoord hebt. Zolang je iemand maar het gevoel geeft dat hij of zij gehoord wordt.” Kim wil alle oncologen, specialistisch verpleegkundigen en andere zorgprofessionals waarmee je in aanraking komt als je borstkanker hebt, vragen om tijdens gesprekken met patiënten altijd te vragen naar hun beleving op het gebied van seksualiteit en intimiteit.

‘Praat met elkaar over borstkanker en seksualiteit’

Vrouwen die borstkanker hebben, worstelen vaak met seksualiteit en intimiteit. Hun lichaam verandert door de behandeling en ziekte en daardoor kan vrijen lastig zijn. Toch komt het onderwerp in de spreekkamer nauwelijks aan bod. Het is voor vrouwen zelf, maar ook voor dokters een lastig onderwerp. Uroloog en seksuoloog Henk Elzevier wil dat veranderen.

‘Ik wilde zwanger worden maar bleek borstkanker te hebben’

Het leven lacht Patricia Reinaerts (46) toe. Maar tien jaar geleden belandde ze in een rollercoaster. Op haar zesendertigste, precies toen ze graag kinderen wilde, kreeg ze diagnose borstkanker. Haar leven stond op zijn kop. ’’Mijn relatie ging stuk en ik kwam door de hormoonbehandeling die ik kreeg, tijdelijk in de overgang. Terwijl ik net gestopt was met de pil.’’

Hoe bespreek je seksualiteit in de spreekkamer?

“Ons team werd echt met de neus op de feiten gedrukt. Maar we zijn allemaal enthousiast.” Medisch oncoloog Irma Oving en haar team van het ZGT werken sinds een half jaar met de Roze Olifant toolkit.

‘Doodgaan is niet erg, maar het leven is te leuk’

Als je maar gezond bent. Mensen zeggen dat zo vaak. “Alsof je anders geen kwaliteit van leven hebt. Dat is gewoon niet waar,’’ klinkt het verontwaardigd uit de mond van Ellen Kooijmans (57) die uitgezaaide borstkanker heeft. “Op dagen dat ik van de chemo lig te kotsen, is het niet zo leuk. Maar er zijn genoeg zonnige dagen vol mooie dingen.’’

Ongemakkelijke vragen stellen

“Praten over intimiteit en seks is helaas nog vaak een taboe”, vertelt verpleegkundig specialist oncologie Ellen Postel. Toch heeft Roze Olifant het voor elkaar gekregen dat Ellen nu de onderwerpen intimiteit en seksualiteit gemakkelijker aansnijdt in haar gesprekken met patiënten.

‘Ik wil nazorg veranderen in nuzorg’

Jannet Wiegersma schreef het boek Leren lopen op je handen. Wie ziek wordt, schiet vaak meteen in de vechtmodus. Alles staat in het teken van overleven en zo snel mogelijk weer beter worden. De verpleegkundig specialist oncologie wil met haar boek mensen leren om zo gezond mogelijk ziek te zijn.