Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat kost de ontwikkeling van een geneesmiddel?

Leestijd: 3 minuten

Er zijn hierover allerlei verschillende getallen in omloop. De een zegt dat het $43 miljoen kost om een geneesmiddel te ontwikkelen, de ander $648 miljoen en de volgende $2.7 miljard. Het getal waar je op uitkomt is ook afhankelijk van hoe je meet en welke kosten je wel of niet meeneemt. De kosten om een geneesmiddel te ontwikkelen zijn ook niet statisch.

Wat zijn nu de gemiddelde onderzoekskosten (R&D uitgaven) per geneesmiddel?


De kosten per geneesmiddel nemen over de jaren alleen maar toe (R&D investeringen per geneesmiddel zijn over de afgelopen 20 jaar vertienvoudigd). 

De hoeveelheid geld dat nodig is om een willekeurig geneesmiddel te ontwikkelen is vooral afhankelijk van wat het kost om de onderzoeken uit te voeren die moeten aantonen dat het middel veilig en effectief is en die uiteindelijk zorgen voor goedkeuring door de regelgevende instanties. 

Dit kan variëren van $10 miljoen tot $2 miljard afhankelijk van de aandoening waar het geneesmiddel voor bedoeld is. 

Het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen is simpelweg enorm ingewikkeld

Maar wat de kosten echt opdrijft, is het feit dat 90% van de geneesmiddelen die bij mensen onderzocht wordt nooit goedkeuring krijgt omdat ze niet veilig genoeg zijn of niet effectief genoeg zijn. Het is simpelweg enorm ingewikkeld.

Het getal van $2.7 miljard is niet alleen inclusief deze mislukkingen maar ook inclusief het geld dat voortkomt als het in iets anders met een betrouwbaarder rendement geïnvesteerd zou worden. 

Hoe je er ook naar kijkt, farmaceutische bedrijven geven echt enorme bedragen uit aan R&D. Deze getallen zijn openbaar en zijn in ieder jaarverslag van de beursgenoteerde bedrijven terug te vinden. 

Prijs in context van groter geheel

Blijft over de vraag of hoge R&D uitgaven ook hoge prijzen rechtvaardigen? Op zichzelf uiteraard niet. De geneesmiddelen moeten de prijs ook waard zijn. Waar het om gaat is dat de prijs wordt gevormd door een combinatie van factoren.

De prijs dient gezien te worden in de context van het grotere geheel. En niet geïsoleerd door bijvoorbeeld enkel naar investerings-, ontwikkelings- en productiekosten van een geneesmiddel dat geïntroduceerd wordt te kijken.


 

Pagina beoordelen Like Dislike
Bronnen

Bronnen

  • https://www.forbes.com/sites/matthewherper/2017/10/16/the-cost-of-developing-drugs-is-insane-a-paper-that-argued-otherwise-was-insanely-bad/#65f0c6fd2d45
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.