Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer aandacht en bewustzijn voor artritis psoriatica

Het is belangrijk dat er meer aandacht en bewustzijn komt voor artritis psoriatica. Omdat het nog een relatief onbekende ziekte is. De IFPA, koepelorganisatie voor psoriasis patiëntenverenigingen vindt het daarom belangrijk dat patiënten een stem krijgen zodat zorgprofessionals en anderen beter leren wat mensen met PsA nodig hebben.

Meer aandacht en bewustzijn voor artritis psoriatica

Artritis psoriatica (PsA) is een combinatie van ontstekingsreuma en de huidziekte psoriasis. Je kunt dus klachten aan je huid hebben én klachten door gewrichtsontstekingen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ondersteunt de oproep van de IFPA. De WHO heeft eerder zowel psoriasis als reuma erkend als ernstige niet-overdraagbare ziekten waarvoor meer bewustzijn en betere zorg nodig is.

Dit houdt concreet in dat de WHO zich ervoor inzet dat overheden over de hele wereld het belang van deze ziekten en het verband met andere aandoeningen, waaronder PsA, beter gaan herkennen. Ook moeten overheden zorgen voor betere toegang tot medicatie voor patiënten.

Grote impact

Wereldwijd zijn er 125 miljoen mensen met de huidziekte psoriasis. Van hen heeft tien tot dertig procent ook artritis psoriatica. Maar andersom kan ook, mensen met gewrichtsontstekingen kunnen jaren later psoriasis ontwikkelen. PsA kan een grote impact hebben op de kwaliteit van leven van patiënten en hun naasten. Mensen met PsA hebben vaak pijn en andere problemen zoals lusteloosheid en vermoeidheid. Dit kan weer grote invloed hebben op hun dagelijks leven en bijvoorbeeld hun vermogen om te werken of deel te nemen aan sociale activiteiten.

Meer dan de helft van de mensen met PsA heeft bovendien andere aandoeningen en veertig procent heeft er zelfs drie of meer, blijkt uit onderzoek. De meest voorkomende co-morbiditeit zijn hart- en vaatziekten. Mensen met PsA hebben ook verhoogde kans op diabetes, stofwisselingsaandoeningen en leververvetting. Ook heeft 45 procent van de mensen met artritis psoriatica obesitas.

Bronnen

Bronnen

https://link.springer.com/article/10.1007/s40744-020-00215-6 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29928910/ 

https://www.psoriasis.org/about-psoriatic-arthritis/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28178440/ 

https://link.springer.com/article/10.1007/s40744-020-00202-x 

https://link.springer.com/article/10.1007/s40744-020-00215-6 

https://www.arthritis.org/health-wellness/about-arthritis/related-conditions/other-diseases/how-fat-affects-psa 

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.