Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Like Dislike

Bloggen

Regeren is vooruitzien

Met het einde van de anderhalve meter samenleving in zicht, lukt het misschien ook de formerende partijen in Den Haag om dichter bij elkaar te komen. Een nieuwe regering is nodig om ons een nieuwe fase van de bestrijding van het coronavirus in te leiden. Van een pandemie gaan we naar een endemie: een situatie met kleine, beheersbare uitbraken op vaste momenten zoals de winterperiode. De invoering van de coronapas laat zien dat die fase lastige politieke vraagstukken met zich meebrengt. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, maar wie regeert en vooruitziet denkt ook na over de inzet van COVID-19 medicijnen.

De Nederlandse vaccinatiegraad is hoog. Maar liefst 11 miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd en bijna 13 miljoen mensen hebben minstens één vaccinatie gehad. Er zijn echter ook nog 1,8 miljoen Nederlanders die zich om uiteenlopende redenen niet hebben laten vaccineren.

Naast mensen die zich om principiële of religieuze redenen niet willen laten vaccineren zijn er mensen bij wie vaccinatie onvoldoende werkt. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een afweerstoornis of die een orgaantransplantatie hebben ondergaan.

We moeten nadenken hoe we deze mensen kunnen beschermen als zij onverhoopt toch ernstig ziek worden door besmetting met het coronavirus.

Regeren is vooruitzien. We moeten dan ook blijven nadenken hoe we al deze mensen kunnen beschermen als zij onverhoopt toch ernstig ziek worden door besmetting met het coronavirus.

Het is daarom belangrijk dat er veilige en effectieve medicijnen worden ontwikkeld waarmee je het coronavirus kunt behandelen. Gelukkig is er al een beperkt aantal medicijnen beschikbaar en zijn er nog veel meer in ontwikkeling.1,2

Farmaceutische bedrijven voeren op dit moment vele studies uit waarin zij de effectiviteit en veiligheid van medicijnen voor de behandeling van coronapatiënten onderzoeken. Uiteindelijk zullen de resultaten hiervan in ‘peer-reviewed’ publicaties moeten verschijnen. Zo’n beoordeling door onafhankelijke experts is enorm belangrijk.

Maar kunnen we daarop wachten? De coronapandemie heeft aangetoond dat instanties zoals het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA), overheden en geneesontwikkelaars snel samen tot besluiten kunnen komen. Overheden hebben met flexibele processen, zoals ‘Advanced Purchase Agreements’ en ‘rolling reviews’, en door goede samenwerking met verschillende vaccinontwikkelaars gezorgd dat de coronavaccins die in recordtempo - zonder stappen over te slaan - werden ontwikkeld ook op grote schaal konden worden ingezet.

Die efficiëntie zullen we ook in de endemische fase nodig hebben. We zullen samen moeten kijken naar alternatieven voor de huidige beoordeling van de werking en veiligheid van virusremmers en middelen die aangrijpen op het immuunsysteem.

Het is dus goed nieuws dat de Tweede Kamer een motie van de SGP aannam die de regering aan het werk zet om deze nieuwe medicijnen zo snel mogelijk beschikbaar te maken voor patiënten in Nederland. Ook de Europese aanschaf van deze medicijnen, zoals bijvoorbeeld dat van Eli Lily, brengt ons verder.

Tijdens de pandemie hebben geneesmiddelbedrijven een schat aan kennis verzameld die kan helpen bij het ontwikkelen van een effectieve vaccinatiestrategie. Denk bijvoorbeeld aan kennis over de lopende studies naar effectiviteit en veiligheid bij vaccinatie van kinderen, het inzetten van extra vaccinatie, de effecten van het combineren van vaccins. En over studies naar het langer bewaren van vaccins bij hogere temperaturen.

Ook voor medicijnen voor de behandeling van coronapatiënten is dit delen van informatie van belang. Vandaar ons pleidooi om de producenten van geneesmiddelen te blijven betrekken bij de vorming van een succesvol beleid tegen het coronavirus.

Hoe eerder er werkzame en effectieve behandelingen zijn, hoe eerder patiënten ermee kunnen worden behandeld

Want uiteindelijk is het net als bij coronavaccins belangrijk dat nieuwe behandelingen tegen het coronavirus zo snel mogelijk beschikbaar komen. Hoe eerder er werkzame en effectieve behandelingen zijn, hoe eerder patiënten ermee kunnen worden behandeld.

Dit zorgt niet alleen voor gezondheidswinst maar draagt ook bij aan de oplossing voor de groep Nederlanders die zich nu niet wil of kan laten vaccineren. Hoog tijd dus om weer wat nader tot elkaar te komen en een strategie voor het gebruik van die middelen te maken.

Bronnen

Bronnen

1. https://www.cbg-meb.nl/onderwerpen/medicijninformatie-medicijn-tegen-corona/overzicht-goedgekeurde-en-onderzochte-medicijnen

2. https://www.nytimes.com/interactive/2020/science/coronavirus-drugs-treatments.html

Pagina beoordelen Like Dislike