‘Alles over borstkanker’: een soort keuzemenu van onderwerpen
Leestijd: 2 minuten
Sinds 1 oktober is het boek ‘Alles over borstkanker’ online en in de boekhandels te koop. Marleen Kok, mede-auteur en internist-oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoek, Amsterdam, vertelt waarom zij het boek zo waardevol vindt voor iedereen die meer wil weten over borstkanker. “Ik hoop dat mensen zich vrij voelen delen van het boek na te lezen op het moment dat het hen uitkomt.”
“Ik heb meegewerkt aan een aantal hoofdstukken uit het boek, samen met Gaia Jacobs, basisarts in het Antoni van Leeuwenhoek”, geeft Marleen aan. “Bijvoorbeeld aan het hoofdstuk over de behandeling van uitgezaaide ziekte.” Hierin wordt onder andere besproken wat uitzaaiingen zijn en wat het betekent als iemand uitzaaiingen in de oksel heeft of in de lever.
Ook palliatieve zorg komt aan bod: “Palliatieve zorg is heel erg gericht op de klachten van een patiënt. Hoe kun je het leven nog zo prettig mogelijk maken door middel van ondersteunende medicijnen, begeleiding voor de patiënt en familie, pijnbestrijding, et cetera.” De mensen in dit traject zijn niet meer te genezen, maar nog wel behandelen, aldus Marleen.
“Soms denken patiënten met uitgezaaide ziekte dat het voor hen snel afgelopen is. We hopen met dit boek te laten zien dat er nog echt wel goede behandelopties zijn. Dat er mensen zijn die ook met uitgezaaide ziekte nog lang kunnen leven, met een goede kwaliteit van leven.”
Op het moment dat patiënten informatie krijgen over hun behandeltraject, komt er veel op ze af. “Het kan zijn dat de praktische en medische zaken op dat moment de meeste aandacht krijgen”, zegt Marleen. Andere onderwerpen blijven dan onderbelicht. “Al kan het wel erg per patiënt verschillen welke onderdelen wel of niet besproken worden. Zo wil de een graag iets horen over seksualiteit, maar heeft de ander daar op dat moment echt geen behoefte aan. Of de gevolgen van een behandeling op lange termijn: de een wil daar graag alles over weten voor ze een keus maken, de ander kan zich niet goed voorstellen waarom dat belangrijk is.”
Volgens Marleen is het boek een naslagwerk waar patiënten zelf, afhankelijk van hun behoefte, onderdelen uit kunnen lezen. “Ik hoop dat mensen zich vrij voelen delen van het boek nog eens te lezen op een moment dat het hen uitkomt. En dat wat ze gelezen hebben weer een startpunt kan zijn voor gesprekken in de spreekkamer. Het boek biedt daarmee eigenlijk een soort keuzemenu van onderwerpen waar patiënten, al naar gelang hun behoefte, meer over kunnen lezen.”