Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

HIP-webinar Data exchange in de zorg

Ziekenhuizen en andere zorginstellingen verzamelen enorm veel data. Het beschikken over georganiseerde gekoppelde data is belang voor het realiseren van betere en betaalbare zorg. Maar hoe wissel je data op een duurzame en veilige manier uit? 

Bekijk de webinar

Programma Data Exchange in de zorg 


Het programma start met een inleiding.

Marc Kaptein, Medisch Directeur van Pfizer Nederland
Het belang van data-uitwisseling in de COVID-19 pandemie.

Cefas Dam, Product Manager van KPN Health
Persoonlijke en toegankelijke zorg, een Nederlands netwerk.

Steyn Heskes, CEO van ML6 Nederland
Informatie-uitwisseling; betrouwbaar en veilig.

Eric Zwanenburg, Health Care Lead Google Cloud
Google Cloud Healthcare API; het ontsluiten van zorgdata.

Het webinar eindigt met een paneldiscussie tussen de deelnemers en de sprekers.

Het Healthcare Innovation Platform, afgekort HIP, is opgericht door Pfizer en techbedrijven Google en ML6 waarbij recent KPN Health is aangesloten. HIP heeft als doel om zorgpartijen kennis te laten delen en samen te werken aan datagedreven gezondheidszorg om zo de zorg en het leven van patiënten te verbeteren.
 

Met trots stellen we de sprekers aan u voor!


Cefas Dam, Product Manager KPN Health
Cafas Dam

Cefas leidt het KPN Health Exchange programma. Hij is een IT specialist die zich inzet om data infrastructuur breed toegankelijk te maken in de zorg. Hiervoor was hij verantwoordelijk voor health binnen de platform & technologie divisie van SAP en als farmacie lead bij CompuGroup Medical. Hij heeft een topsport- en coachingachtergrond en begrijpt de uitdagingen van instellingen met het inzetten van digitale technologie in de zorg. Het zijn uitdagingen waar volgens Cefas ‘gelukkig ook oplossingen’ voor zijn. 

De Nederlandse zorg kan niet meer om haar fundamentele uitdagingen heen. De coronapandemie maakt duidelijk dat digitale transformatie ook voor de zorg een must is. We kunnen niet langer negeren dat in de zorg het informatiestelsel tekort schiet. Het is essentieel dat informatie centraal komt te staan om persoonlijke en passende zorg te bieden in een lerend stelsel. KPN schetst hoe adoptie van afsprakenstelsels wordt versneld en hoe we voorbij de proeftuinen en pilots naar veilige en schaalbare zorgautomatisering komen.  Zo houden we met informatie de zorg toegankelijk en persoonlijk. 
 

Marc Kaptein, Medisch Directeur Pfizer NL
Marc Kaptein

Marc Kaptein is nu vijf jaar medisch directeur van Pfizer. Van oorsprong is hij arts en werkte hij op de afdeling gynaecologie en verloskunde. Daarna werkte hij bij andere geneesmiddelenbedrijven en de startup My Tomorrows. Zo ontwikkelde hij een breed beeld van wat er speelt in de geneesmiddelensector. Als medisch directeur van Pfizer is hij verantwoordelijk voor het beschikbaar krijgen, maken en houden van nieuwe geneesmiddelen voor kleine en grotere groepen patiënten. Daarnaast is hij voorzitter van de beroepsvereniging voor farma professionals in Nederland. 

Marc Kaptein kijkt terug op het meest hectische jaar uit zijn carrière. Binnen elf maanden ontwikkelden Pfizer en BioNTech een effectief en veilig mRNA-coronavaccin dat nu onderdeel uitmaakt van de inentingscampagne van de Nederlandse bevolking. Hij is trots op alle partijen die er samen voor hebben gezorgd dat het vaccin zo snel ontwikkeld, getest en goedgekeurd werd. Zonder nauwe samenwerking door geneesmiddelbedrijven, overheden, regelgevende instanties, het RIVM en andere betrokken zorgpartijen was dit nooit gelukt. Daarbij speelde uitwisseling van data volgens Kaptein een essentiële rol. 
 

Steyn Heskes, CEO ML6 NL
Steyn Heskes

Steyn Heskes is country Lead van ML6, een bedrijf dat zich specialiseert in het ontwikkelen van artificial intelligence, waaronder machine learning-toepassingen. Vanuit deze expertise begeleidt hij partijen om deze technologie binnen de eigen context te plaatsen en te adopteren, zowel vanuit de IT als de cultuur en organisatiekant. Tot slot is hij mede initiatiefnemer van het Healthcare Innovation Platform waar hij met name vanuit een technologisch perspectief bijdraagt.

Als bijdrage aan de informatievoorziening voor niet-Nederlandstaligen over het coronavirus, heeft ML6 een meertalige COVID-19 assistent ontwikkeld op basis van openbare bronnen. Daarnaast geeft Steyn Heskes een praktijkvoorbeeld van informatie-uitwisseling in het notariaat, waarin ook sprake is van het delen van gevoelige gegevens.
 

Eric Zwanenburg, Health Care Lead Google Cloud
Erik Zwanennurg

In de afgelopen 26 jaar heeft Eric Zwanenburg uitgebreide sales- en business developmentervaring opgedaan in verschillende rollen en functies bij meerdere (internationale) organisaties in de industriële (olie-, gas- en geneesmiddelensector) en in de publieke sector (zorg en waterschappen) zowel op strategisch-, tactisch als operationeel niveau. Google Cloud is een van de initiatiefnemers van het Healthcare Innovation Platform. 

De grote hoeveelheid zorggegevens stelt nieuwe vragen, zorgt voor uitdagingen en biedt kansen als nooit tevoren. De veranderende marktdynamiek dwingt zorgverleners om hun IT-strategie te heroverwegen en een digitale voordeur te bouwen om op intelligente wijze toegang te krijgen tot deze informatie. Deze nieuwe IT-strategieën hebben nieuwe uitdagingen als het gaat om het opslaan, beveiligen en beheren van deze grote hoeveelheden gezondheidsgegevens. Google Cloud gelooft in de kracht van data- en cloudtechnologieën om ziektes beter te begrijpen, het continuüm van zorg te stroomlijnen en uitkomsten voor de patiënt te verbeteren. Door data op grote schaal te organiseren, beheren en analyseren, kunnen oplossingen helpen om waardevolle inzichten te ontdekken en organisaties te transformeren.

Pagina beoordelen Like Dislike