Tralokinumab
Tralokinumab is een biological. Dit betekent dat het medicijn wordt gemaakt van eiwitten van levende cellen. Het behoort tot de groep van interleukine-remmers. Het middel remt afweerreacties en ontstekingen. Het verbetert de conditie van je huid. Het wordt voorgeschreven aan jongeren vanaf 12 jaar en volwassenen met matig tot ernstig eczeem.
Hoe gebruik je het?
Tralokinumab remt het effect van sommige eiwitten, de interleukines in je lichaam. Deze eiwitten spelen een rol bij ontstekingen zoals bij eczeem. Door de interleukines te remmen, worden ontstekingen minder. Ook verminderen de symptomen van eczeem zoals roodheid, schilfering en jeuk.
Je krijgt tralokinumab wanneer de traditionele systemische middelen onvoldoende effect sorteerden of de bijwerkingen niet opwegen tegen de effectiviteit van het middel. De dermatoloog bepaalt hoe vaak je tralokinumab nodig hebt en hoe lang je het moet gebruiken.
Meestal merk je binnen een paar weken effect doordat je eczeem minder hevig wordt, je huid minder schilfert en je minder jeuk hebt.
Bijwerkingen
Tralokinumab kan net als andere medicijnen zorgen voor bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn bovenste luchtweginfecties (vooral verkoudheid), huidirritatie op de injectieplek en jeukende, branderige ogen. Waarschuw je arts direct bij vervelende bijwerkingen.
Wat wil je nog meer weten?
Als je na 4 maanden onvoldoende effect op je eczeem merkt, heeft het meestal geen zin om het medicijn verder te gebruiken. Overleg dan met je arts over een andere, beter passende behandeling.
Vertel je arts en apotheker als je zwanger bent of wil worden. Gebruik van tralokinumab tijdens de zwangerschap en borstvoeding wordt afgeraden.
Tralokinumab
Tralokinumab is verkrijgbaar onder de merknaam Adtralza. Elke twee weken krijg je het medicijn geïnjecteerd in het ziekenhuis. Of je injecteert het zelf thuis vlak onder je huid.
Bronnen
- https://www.vmce.nl/eczeem/behandeling/voorlichting/behandeling/1004-tralokinumab.html
- https://nvdv.nl/storage/app/media/Standpunt%20tralokinumab.pdf
- https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/adtralza-epar-product-information_nl.pdf
- https://www.huidarts.com/huidbehandelingen/adtralza-tralokinumab/