Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is atopisch eczeem?

Roodheid, blaasjes, een huid die voelt als schuurpapier, schilfers en vooral jeuk. We hebben het hier over atopisch eczeem. Misschien ken je iemand die deze huidaandoening heeft, of mogelijk heb je het zelf. Eén op de vijf kinderen heeft eczeem. Een deel van hen houdt het tot op volwassen leeftijd. Maar wat is atopisch eczeem precies?

Atopisch eczeem wordt ook wel constitutioneel eczeem genoemd. Het is een ontstekingsziekte van de huid. De eerste verschijnselen van atopisch eczeem ontstaan vaak twee tot drie maanden na de geboorte. Een baby krijgt rode, ruwe plekken op zijn huid die niet lijken over te gaan na het smeren van vette zalf.

infographic atopisch

 

Uiteindelijk krijgt ongeveer één op de vijf kinderen eczeem. Meestal verdwijnt de aandoening rond de puberteit. Soms gebeurt dat eerder. Maar atopisch eczeem kan ook chronisch worden, dan houd je het je hele leven. Zo’n 3 tot 5 procent van de volwassen Nederlanders heeft chronisch eczeem. 
 

Natuurlijke beschermingsfunctie vermindert

Als je atopisch eczeem hebt, dan heb je er een erfelijke aanleg voor. Waarschijnlijk zijn er mensen in je directe familie die het ook hebben. En wanneer je atopisch eczeem hebt, dan heb je ook vaak een aanleg voor andere aandoeningen zoals hooikoorts, astma of een voedingsallergie. Dit wordt het atopisch syndroom genoemd. Deze aandoeningen kunnen symptomen van eczeem verergeren.

Maar er zijn ook allerlei andere factoren die eczeem kunnen triggeren en verergeren. Zo heeft een droge lucht een negatieve invloed op eczeem. Maar ook door ziekte, stress en emotionele spanning, huidbacteriën, water, zeep en schuimende producten, zweten, wol en bijvoorbeeld afwas- en schoonmaakmiddelen kan eczeem verergeren. Deze factoren hebben allemaal een uitdrogend effect op de huid. De natuurlijke beschermingsfunctie van de huid vermindert en het eczeem neemt toe.

Eczeem kan overal op de huid voorkomen. Maar het gezicht, de binnenkant van de ellebogen en de knieholtes zijn de meest voorkomende plekken. Het exacte verloop van atopisch eczeem is onvoorspelbaar. Het kan zonder duidelijke reden ineens erger, of minder erg worden.

Atopisch eczeem kent verschillende fasen. Als eerste is er de acute fase. In dit stadium is de huid rood, opgezwollen en zitten er vochtblaasjes op. Na verloop van tijd ontstaan er korstjes, gaat de huid schilferen en wordt de huid minder rood.

De volgende fase is chronisch eczeem. De huid is dan niet meer zo rood, maar wel schilferiger. Ook is de huid wat dikker en stugger geworden en er kunnen pijnlijke kloven ontstaan. Jeuk is ook een veel voorkomend symptoom.
 

Krabben

Eczeemplekken op de huid zijn droog, schilferend en ze jeuken enorm. Belangrijk is om op dat moment krabben te voorkomen. Het lijkt de jeuk even te verlichten, maar zorgt juist voor meer jeuk. Bovendien kan door veel krabben een ontsteking van de huid ontstaan, omdat bacteriën zich goed kunnen vestigen op een eczeemhuid. Ook in krabwondjes kunnen bacteriën gaan zitten. Je krijgt dan rode, oppervlakkige wondjes waar geel wondvocht uitkomt. Dit wondvocht droogt op tot gele korstjes. Als eczeem erger wordt, kunnen er ook blaasjes en blaren ontstaan.

Kinderen met een milde vorm van atopisch eczeem kunnen ook vage, witte plekken op de huid krijgen: in hun gezicht, maar soms ook op hun romp en of armen en benen. Dit staat bekend als pityriasis alba. Dat is een onschuldige aandoening van de huid die vaker voorkomt bij kinderen met een donkere dan met een lichte huid en die meestal met de jaren vanzelf verdwijnt.

Diagnose en verloop van eczeem

Vaak kom je met eczeemklachten eerst bij de huisarts. Als de behandeling die hij of zij voorstelt niet werkt, word je doorverwezen naar de dermatoloog in het ziekenhuis. Die kan meestal vrijwel meteen op basis van hoe de huid er uitziet, vaststellen of er daadwerkelijk sprake is van eczeem en welke behandeling er nodig is. Bij atopisch eczeem wisselen perioden van rust zich af met perioden waarin je veel last kunt hebben. De behandeling van atopisch eczeem, in samenspraak met je dermatoloog, kan ervoor zorgen dat je het eczeem redelijk tot zeer goed onder controle houdt.

Onder controle

Atopisch eczeem is niet te genezen, maar door behandeling en het toepassen van bepaalde leefregels is het wel onder controle te houden. Eén van die leefregels is voorzichtig om te gaan met warmte. De zon is goed tegen eczeem, maar zweten niet. Op de plekken waar je veel zweet, zoals je oksels en huidplooien, kunnen nieuwe eczeemplekken ontstaan.

Atopisch eczeem

Een andere tip is om alle producten die synthetische stoffen (detergent) bevatten te vermijden, zoals badschuim, shampoo, poetsmiddelen en afwasmiddelen. Je kunt ze vervangen door minder irriterende producten, zoals badolie. En heb je gezwommen in chloorhoudend water? Spoel je dan goed af en smeer je in met een hydraterende crème. Er zijn meer tips om je eczeem onder controle te houden!

Bronnen

Bronnen

  • www.huidfonds.nl/je-huid/huidaandoeningen/eczeem
  • https://www.umcutrecht.nl/nl/ziekenhuis/ziekte/eczeem
  • www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/atopisch-eczeem-bij-volwassenen
  • https://pigmentfonds.nl/pityriasis-alba/
  • http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ptxt/PityriasisAlba.html
Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.