Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Like Dislike

Infectieziekten

Wat is een schimmelinfectie?

Een schimmelnagel, zwemmerseczeem of ringworm. Het zijn voorbeelden van onschuldige schimmelinfecties. Er zijn ook gevaarlijkere schimmelinfecties die je organen kunnen aantasten. Iedereen heeft wel eens van schimmelinfecties gehoord of heeft er zelf last van gehad. Maar wat is een schimmelinfectie eigenlijk?

Een schimmelinfectie is, zoals de naam al aangeeft, een infectie die ontstaat door een schimmel. Om ons heen leven, in de lucht en op de grond - en daarmee ook op én in ons lichaam - vele soorten schimmels. Ze zijn onderdeel van onze natuurlijke microflora, de micro-organismen die in en op ons lichaam leven.

Op en in een gezond lichaam bevindt zich een normale hoeveelheid schimmels. Deze schimmels kunnen in principe geen kwaad. Sterker nog, ze leveren zelfs een bijdrage aan een goede werking van de darmen en het immuunsysteem. 

Maar soms krijgt zo’n schimmel de overhand. De balans tussen de goede en slechte soorten raakt op dat moment verstoord. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren door ziekte of het gebruik van bepaalde medicatie waardoor je weerstand verstoord raakt. Een onschuldige schimmel krijgt dan de kans om te gaan groeien en zo een infectie te veroorzaken. 

Candida albicans

Een notoire veroorzaker van schimmelinfecties is de gistachtige schimmel Candida albicans. Deze gist voelt zich het prettigst in een warme en vochtige omgeving. Hij komt voor op de huid, in huidplooien, rond je nagels en op de slijmvliezen, zoals in de mond, slokdarm, vagina en darmen. Bij gezonde mensen veroorzaakt dit normaal gesproken geen klachten. Maar in warme en vochtige huidplooien kan Candida albicans zich snel vermenigvuldigen en doordringen in het weefsel van de huid of slijmvliezen en zo een infectie veroorzaken. Een bekend voorbeeld van een candida-infectie is luieruitslag bij baby’s. Ook hebben baby’s wel eens last van spruw: een candida-infectie in de mond. Andere schimmelfamilies die bij mensen veel schimmelinfecties veroorzaken zijn die van de Aspergillus en de Cryptococcus.

 

Schimmelinfectie

De huid is het grootse orgaan van het lichaam en daardoor komt een schimmelinfectie daar het meest voor. Maar ook onze slijmvliezen kunnen gevoelig zijn voor schimmels. 


Vaginale schimmelinfecties

Zoals de vaginale schimmelinfecties: er zijn maar weinig vrouwen die hier niet mee te maken krijgen tijdens hun leven. Een vaginale Candida-infectie wordt voor 85 tot 90 procent veroorzaakt door Candida albicans en voor circa 10 procent door Candida glabrata.  
 

Schimmelinfectie

Bij meer dan drie infecties per jaar - waarvan minstens één is bevestigd door onderzoek - is sprake van een recidiverende Candida-infectie. Vaginale candidiasis komt vaker voor bij zwangere vrouwen, mensen met diabetes, mensen met een verminderde afweer en gebruikers van medicatie zoals antibiotica, oestrogenen en geneesmiddelen die de afweer remmen (immunosuppresiva).

Zwemmerseczeem, kalknagels en ringworm

Zwemmerseczeem (voetschimmel), kalknagels (schimmelinfectie in de nagel) en ringworm (ringvormige huidschimmel, vandaar zijn naam) zijn schimmelinfecties die eveneens vaak voorkomen.

Een schimmelinfectie kan dus op verschillende plekken op het lichaam ontstaan. De micro-organismen zitten namelijk overal op de huid, maar komen ook in het lichaam voor.

Een infectie veroorzaakt door schimmels wordt in medische termen mycose genoemd. Sommige schimmelinfecties ontstaan door directe besmetting van een andere persoon met een schimmelinfectie, zoals bijvoorbeeld voetschimmel.

Lees meer over de besmettelijkheid van schimmelinfecties in dit verhaal
 

Extra risico op invasieve schimmelinfecties

Soms dringen schimmels via de slijmvliezen het lichaam binnen. Deze binnendringende (invasieve) schimmelinfecties zijn zeldzaam en komen meestal alleen voor bij mensen met een verlaagde weerstand, onder wie mensen met kanker of een hiv-infectie. Ook bij antibioticagebruik loop je verhoogd risico op een schimmelinfectie.

Eenmaal in het lichaam kunnen de schimmels een infectie veroorzaken aan de organen, zoals in de hersenen, longen, nieren en lever. Een dergelijke schimmelinfectie kan levensbedreigend zijn.

Schimmelinfectie

Op tijd behandelen

Schimmelinfecties gaan meestal niet vanzelf over. Het is dus belangrijk om ze op tijd te behandelen. Neem hiervoor contact op met je arts. Veel schimmelinfecties kunnen worden behandeld met medicijnen. Voor lokale schimmelinfecties van de huid of slijmvliezen kan een antischimmelcrème of -zalf met schimmeldodende stoffen de oplossing zijn. 

Bij ernstige, hardnekkige of invasieve schimmelinfecties schrijft een arts een inwendig antischimmelmedicijn voor. De werkzame stoffen worden dan opgenomen in het bloed en bereiken op die manier de geïnfecteerde weefsels en stoppen daar de infectie.

Bronnen

Bronnen

https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/aandoeningen/schimmelinfectie

https://www.rivm.nl/candida

www.schimmelinfecties.com

www.huidarts.com

https://www.mlds.nl/ziekten/candida-albicans-infectie-met/

https://www.kiesbeter.nl/onderwerpen/schimmelinfecties-in-het-lichaam

https://swab.nl/nl/invasieve-schimmelinfecties

Pagina beoordelen Like Dislike