Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Stijging van het aantal huidkankerpatiënten

2 minuten

Het aantal kankerpatiënten in Nederland blijft stijgen. Deels omdat kanker eerder wordt ontdekt via bevolkingsonderzoeken. Maar ook zijn er kankersoorten die steeds meer voorkomen. Onderzoekers maken zich onder meer zorgen over de toename van het aantal – ook jongere – mensen met huidkanker. Met 15.836 patiënten was huidkanker in 2016 de meest voorkomende soort. Een jaar eerder was dat darmkanker.

Met 15.836 patiënten was huidkanker in 2016 de meest voorkomende soort

Ruim 108.400 Nederlanders kregen in 2016 de diagnose van de ziekte, 2500 patiënten meer dan in 2015. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). 
In 2016 kregen 108.400 Nederlanders de diagnose kanker, 2500 meer dan een jaar eerder. Net als in 2014 is huidkanker de meest voorkomende soort; 15.836 mensen kregen die vorm van kanker, gevolgd door darmkanker (15.427) en borstkanker (14.511 vrouwen en 129 mannen). Ook krijgen mensen relatief vaak longkanker (12.168), en prostaatkanker (meer dan 11.000). 

Meer longkanker bij vrouwen

Andere vormen die ook steeds meer voorkomen, zijn onder meer longkanker bij vrouwen, slokdarmkanker bij mannen en zaadbalkanker bij jonge mannen.
De toename van het aantal kankerpatiënten kan deels worden verklaard doordat kanker eerder wordt ontdekt via bevolkingsonderzoeken, zoals bij darmkanker het geval is. De échte oorzaak van de groei is echter ouderdom, zegt Valery Lemmens van het IKNL in verschillende media. "De babyboomgeneratie in Nederland heeft de leeftijd bereikt waarop de kans op kanker het grootst is."

Jongeren gaan massaal onder de zonnebank

Maar er zijn ook uitzonderingen, zoals huidkanker. Vooral een groeiend aantal jongere mensen krijgt die ziekte. "We hebben ons zongedrag de afgelopen decennia drastisch aangepast. We gaan op vakantie naar landen waar ons huidtype niet geschikt voor is en jongeren gaan massaal onder de zonnebank’’, zegt de onderzoeker. 

Voor KWF Kankerbestrijding reden genoeg om zich volop in te spannen voor betere zonbescherming, met name bij kinderen. ’’Kinderen zijn namelijk extra kwetsbaar. Ernstige verbranding in de jeugd, verdubbelt de kans op huidkanker op latere leeftijd”, stelt een woordvoerder. ’’Bescherm de huid door te smeren, kleren, weren.” 

De drie belangrijkste vormen van huidkanker zijn basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom. ’’Melanoom is van deze vormen potentieel de meest dodelijke, maar het grootste deel van de toename zit gelukkig in de groep met een vroeg stadium melanoom”, aldus Lemmens.

Kleine stapjes vooruit

Er zijn volgens Valery Lemmens van het IKNL ook vormen van kanker die juist minder voorkomen. Een belangrijk voorbeeld is longkanker bij mannen. "Dit in tegenstelling tot longkanker bij vrouwen. Vrouwen zijn blijven roken, terwijl mannen daar vrij massaal mee zijn gestopt." Een andere kankersoort die minder vaak voorkomt, is maagkanker.
Lemmens zegt voorzichtig dat de overlevingskansen voor mensen met kanker toenemen. "Die gaan vooruit, maar met kleine stapjes." 

Bronnen

Bronnen

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/02/03/gestage-groei-aantal-kankerpatienten-in-nederland-a1544333
https://www.iknl.nl/cijfers/nieuws/nieuws-detail/2017/02/03/gestage-groei-aantal-pati%C3%ABnten-met-kanker-in-nederland
https://nos.nl/artikel/2156334-aantal-patienten-met-kanker-toegenomen.html
https://www.rtlnieuws.nl/gezondheid/meer-kankerpatienten-dan-ooit-huidkanker-komt-meeste-voor

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.