Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Like Dislike

Nascholing

Very Brief Advice, een leven redden in 30 seconden

E-Learning Stoppen met roken ACCR PT: 1

Een laagdrempelige manier om stoppen met roken onder de aandacht te brengen, tijdens een consult, kan door middel van Very Brief Advice (VBA).

Doelstelling en inhoud

Na afloop van het volgen van deze e-learning bent u als arts bekend met de VBA methode
(Vraag-Vertel-Verwijs). Door het volgen van drie simpele stappen kunt u met een positieve boodschap uw patiënten ondersteunen bij het stoppen met roken. 

De nascholing duurt een uur. In dit uur wordt met behulp van slides en video’s door 3 specialisten besproken hoe de VBA methode toegepast kan worden. Het is een zeer eenvoudige en effectieve methode die makkelijk toepasbaar is en niet meer dan 30 seconden tijd kost.

Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde
Wist u dat u als hulpverlener een enorme invloed heeft als het aankomt op stoppen met roken? Het is schokkend om te zien hoeveel effectiever een simpel advies om te stoppen met roken is, vergeleken met andere geneeskundige handelingen om een ernstige ziekte te voorkomen. Iemand die stopt met roken halveert zijn of haar cardiovasculaire risico en dat effect kun je nooit bereiken via de behandeling met bloeddruk- en cholesterolverlager.

Martin Voerknecht, huisarts en geaccrediteerd stoppen met roken-coach
De Very Brief Advice-methode is een nieuwe tool in gesprektechniek. Ik vind de VBA een waardevolle aanvulling op de bestaande technieken, vooral vanwege de positieve insteek. Sinds kort gebruik ik de methode ook in de spreekkamer. Ik paste haar laatst toe bij een aantal rokers bij wie ik met de oude technieken niet verder kwam. Bij twee mensen vond ik middels VBA een ingang, waardoor zij opnieuw met een stoppoging zijn gestart. 

Robert van de Graaf, verslavingsarts
Ik zou iedereen adviseren om de Webinar over de Very Brief Advice-methode te bekijken. De VBA-methode is een nieuwe tool en een aanvulling voor je behandel-toolbox. Met behulp van deze methode maak je het rookgedrag en de mogelijkheid om hier eventueel mee te stoppen bespreekbaar, zonder dat je te dicht bij de patiënt komt. Dat is bijvoorbeeld handig bij patiënten van wie je vermoedt dat hij of zij een gesprek over stoppen met roken niet op prijs stelt.
 

Nascholing voor

Huisarts

Docent

De nascholing is mede tot stand gekomen door medewerking van Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde, Martin Voerknecht, huisarts en geaccrediteerd stoppen met roken-coach en Robert van de Graaf, verslavingsarts.

Duur nascholing

1 uur

Accreditering

Accreditatie is door Pfizer bv, voor één uur, aangevraagd bij: 

  • College voor Accreditering Huisartsen van de KNMG
  • Accreditatie Bureau Medisch Specialisten.

Eigen bijdrage

Geen eigen bijdrage

Datum en locatie

Online

Deelname

Bent u geïnteresseerd? Volg dan de e-learning via de knop "online inschrijven".

Meer weten?

Heeft u nog vragen? Neemt u dan gerust contact op met Pfizer Nascholing via ( 010 – 406 42 60

Pagina beoordelen Like Dislike