Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Alles over borstkanker maakt zoektocht patiënt simpel’

Leestijd: 2 minuten

Het boek ‘Alles over borstkanker’ is donderdag 1 oktober officieel gepresenteerd tijdens de bijeenkomst ter ere van het veertig jarig bestaan van Borstkankervereniging Nederland in het World Forum The Hague. Het boek biedt patiënten betrouwbare en heldere informatie over alle aspecten van borstkanker en het behandeltraject.

‘Alles over borstkanker maakt zoektocht patiënt simpel’ | Pfizer Nederland
©Marlou Pulles fotografie

Het boek ‘Alles over borstkanker’ is verkrijgbaar in boekwinkels en online. ‘Alles over borstkanker’ is geschreven door 29 borstkankerspecialisten van het Antoni van Leeuwenhoek, het ziekenhuis in Amsterdam dat zich richt op de behandeling van mensen met kanker.

In het boek vertellen de zorgprofessionals, van radioloog, oncoloog tot fysiotherapeut wat je als borstkankerpatiënt tijdens je hele ziekte- en behandeltraject allemaal kunt verwachten. Het is de bedoeling dat je als patiënt precies op het goede moment de juiste informatie krijgt.

 

De zoektocht van patiënten simpel maken

©Marlou Pulles fotografie

De twee hoofdauteurs van het boek, prof. dr. Marie-Jeanne Vrancken Peeters en dr. Hester Oldenburg, beiden oncologisch chirurg in het Antoni van Leeuwenhoek, Amsterdam, wilden met dit boek de zoektocht van patiënten zo simpel mogelijk maken.

’’Als borstkankerchirurg ben je vaak de eerste die iemand moet vertellen dat hij of zij borstkanker heeft,’’ vertelt Marie-Jeanne Vrancken Peeters. ’’We zien dat er dan een heleboel gebeurt bij mensen: verschillende emoties, onduidelijkheid en veel vragen.”

Haar collega Hester Oldenburg vult aan: ’’Zij worden met iets geconfronteerd waar ze op dat moment eigenlijk nog niet veel van weten. Dan zoeken ze informatie op internet, of vragen advies aan mensen in hun omgeving. Die informatie is soms best moeilijk op waarde te schatten. Is het betrouwbaar of niet? En is het op hun situatie van toepassing of niet? Met het boek ‘Alles over borstkanker’ wilden we betrouwbare en goed leesbare informatie bieden aan iedereen met vragen over borstkanker.”

Het boek is mede gefinancierd door Pfizer. ’’Een goede kwaliteit van leven is belangrijk voor mensen met borstkanker,’' zegt Paul Mommen, business lead oncologie van Pfizer. ’’Dit boek kan een grote hulp zijn voor patiënten. Het biedt hen de juiste informatie op het juiste moment en zet mensen in hun kracht. Ook leert het mensen welke vragen ze aan borstkankerspecialisten kunnen stellen. Het boek is van grote waarde voor de borstkankerpatiënten en wij zijn blij dat we hieraan een bijdrage hebben mogen leveren.”

Alles rondom borstkanker

De twee oncologisch chirurgen hebben het boek geschreven samen met 27 andere specialisten van het Antoni van Leeuwenhoek en in nauwe samenwerking met de Borstkankervereniging Nederland. Pfizer heeft het boek medegefinancierd. Het boek bespreekt werkelijk alles rondom borstkanker, van de geschiedenis, de diagnose en behandeling, tot toekomstige ontwikkelingen. Vandaar de titel: ‘Alles over borstkanker’.

Ook ervaringen van patiënten zijn in het boek beschreven.’’ Het boek is gebaseerd op waar alle auteurs van het boek dagelijks mee te maken hebben”, zegt Marie-Jeanne Vrancken Peeters. ’’We wilden patiënten hiermee een houvast bieden in de zware periode waarin zij over hun eigen behandeling moeten beslissen.”

’’We weten hoe belangrijk het is om goed geïnformeerd te zijn’’, vult Hester Oldenburg aan. ’’Er zijn tegenwoordig zo veel mogelijkheden bij de behandeling van borstkanker. We hopen dat het boek patiënten kan helpen samen met hun arts een goede beslissing te maken over wat voor hen de beste behandeling is.”

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.