Amerikaanse historica wint Pfizer 2019 Award
Deborah Coen’s boek Climate in Motion: Science, Empire and the Problem of Scale heeft de Pfizeraward 2019 van de History of Science Society gewonnen. Deze prijs wordt toegekend als erkenning voor een ‘uitstekend studieboek over de geschiedenis van de wetenschap’. De prijs bestaat uit een medaille en 2.500 dollar.
De Amerikaanse historica kreeg de prijs onlangs uit de hand van Marc Kaptein, medisch directeur van Pfizer Nederland, tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Domkerk in Utrecht.
Besloten werd om het congres één keer in Nederland te houden
De History of Science Society isde grootste vereniging ter wereld van deskundigen en instellingen die zich richten op de geschiedenis van wetenschap, technologie en medicijnen in relatie tot de samenleving.
Elk jaar houdt de society een groot congres voor haar 3000 leden en bijna altijd is dat in Amerika. Voor één keer werd besloten om het congres voor wetenschappers en liefhebbers van wetenschapsgeschiedenis in Nederland te houden.
Prijzen
Aan het congres worden altijd prijzen verbonden die worden uitgereikt aan wetenschappers die recentelijk een bijzondere prestatie hebben geleverd. Eén van de vaste prijzen is de Pfizeraward. Deze wordt al sinds 1958 jaarlijks uitgereikt aan een bijzonder studieboek over wetenschapsgeschiedenis. Het onderwerp van het boek moet technologie of geneeskunde zijn.
Marc Kaptein hield voor de uitreiking een korte toespraak. Hierin haalde hij aan dat de dag van uitreiking de warmste is die ooit in Nederland gemeten is. Een uur voor de uitreiking meldde het KNMI dat de thermometer in Gilze-Rijen een temperatuur van maar liefst 41,7 graden Celsius aangaf.
’’In het begin van de jaren negentig studeerde ik medicijnen in Amsterdam. Een studievriend besloot huisarts te worden in Warnsveld. In de achtertuin van zijn praktijk registreerde zijn voorganger in 1944 de vorige recordtemperatuur van 38,6 graden. Dat is voor Nederland zinderend heet.’’
Volgens Kaptein maakt dit goed duidelijk dat de klimaatverandering in volle gang is. ’’Op sommige dagen zoals vandaag is dat extra zichtbaar. Nederland had een gematigd zeeklimaat met zomers waarin de temperatuur vaak niet boven de 30 graden Celsius uitkwam. Nu koersen we snel af op een subtropisch klimaat met alle voor- en nadelen die daarbij horen.’’
‘Geschiedenis wordt levend gehouden door verhalen’
De medisch directeur zegt dat ‘geschiedenis levend wordt gehouden door verhalen’. ‘’Het is enorm belangrijk om verhalen zoals die van Deborah Coen te vertellen aan het algemeen publiek, zodat mensen begrijpen wat voor blijvende invloed ze zelf hebben op Moeder Aarde.
Vervolgens stelde hij vast dat er allerlei belangrijke redenen zijn om de Pfizeraward 2019 aan Deborah Coen te overhandigen. ’’Het feit dat de schrijfster een geweldige verhalenverteller is, is daar niet de minste van.’’
Deborah Coen nam de award stralend in ontvangst. Heel even was ze sprakeloos, om daarna via een waterval aan woorden iedereen te bedanken die haar bij haar onderzoek en het schrijven van het boek heeft geholpen.
’’Ik ben in 2001 al met de basis begonnen. Op sommige momenten was het zwaar om mijn onderzoek voor te zetten. Eén van de hoogleraren die ik om raad vroeg, zei ‘dat sommige onderwerpen nu eenmaal niet bedoeld zijn om er een boek van te maken’,’’ vertelde ze. Om lachend te vervolgen dat ze blij is dat ze dat advies niet heeft opgevolgd.
’Ik zou tegen iedereen die dit leest willen zeggen: handel nu’
Coen stelde erg verrast te zijn door de prijs. ’’Ik ben enorm blij en vind het ongelooflijk dat ik gewonnen heb. Sommige van de boeken van mijn mede-finalisten behoren echt tot mijn favorieten.’’
Ze vertelde dat ze ooit natuurkunde studeerde, voordat ze in het onderzoeksveld van wetenschapsgeschiedenis belandde. De History of Science Society voelt volgens haar aan ‘als een warm bad’.
Op het moment dat ze met haar onderzoek naar de geschiedenis van de klimaatverandering begon, was het onderwerp nog geen ‘hot topic’ zoals ze zelf zegt. ’’Ik zou tegen iedereen die dit leest willen zeggen: handel nu! We hebben al lang genoeg gewacht met maatregelen om de klimaatverandering een halt toe te roepen. Geen gebaar of actie is te klein.’’
Ook Coen is het niet ontgaan dat ze haar award kreeg tijdens de warmste dag in Nederland ooit. ‘’Een dag als vandaag is geen toeval en angstaanjagend. Ik ben dan ook erg blij dat Pfizer dit probleem op deze manier erkent.’’
Vind het boek van Deborah Coen via deze link https://press.uchicago.edu/ucp/books/book/chicago/C/bo24768042.html