Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Bain Capital en Pfizer richten Cereval Therapeutics op, een nieuw CNS bedrijf

4 minuten

  • Om patiënten van nieuwe behandelingen te kunnen voorzien, gaat de ontwikkeling van de neurowetenschappelijke portfolio door
  • Het nieuwe bedrijf bereidt zich voor om in 2019 de ‘lead asset’ voor de behandeling van aandoeningen van het centrale zenuwstelsel (CZS) waaronder de ziekte van Parkinson verder te ontwikkelen

Boston en NewYork - 23 oktober 2018 - Bain Capital en Pfizer hebben op 23 oktober 2018 de oprichting aangekondigd van Cerevel Therapeutics, LLC ('Cerevel'), een nieuw biofarmaceutisch bedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van kandidaat-geneesmiddelen voor de behandeling van aandoeningen van het centrale zenuwstelsel (CZS). Pfizer draagt bij door haar portfolio van pre-commerciële neurowetenschappelijke activa bij Cerevel in te brengen. Hieronder bevinden zich drie middelen die zich in de klinische fase (onderzoek bij patiënten) van ontwikkeling bevinden en verschillende preklinische verbindingen die zijn ontworpen om een breed scala van stoornissen van het centraal zenuwstelsel aan te pakken, waaronder de ziekte van Parkinson en - Alzheimer, epilepsie, schizofrenie en afhankelijkheid. 

Fondsen die zijn gelieerd aan Bain Capital Private Equity en Bain Capital Life Sciences hebben $ 350 miljoen toegezegd met de mogelijkheid om extra kapitaal aan te bieden mocht dit in de toekomst nodig zijn.

Behandelingsmogelijkheden uitbreiden in een therapeutisch gebied waar er een urgente 'medical need' is

Cerevel zal zich inzetten om de behandelingsmogelijkheden uit te breiden in een therapeutisch gebied waar er een urgente ‘medical need’ is voor patiënten die aan deze aandoeningen lijden. Bain Capital en Pfizer zullen Cerevel ondersteunen bij het opzetten van een speciaal team van CZS-wetenschappers en leidinggevenden in life sciences die uitgebreide ervaring hebben in de klinische ontwikkeling van potentiële behandelingen voor patiënten met neurologische en neuropsychologische aandoeningen. 

De meest gevorderde programma’s in de portfolio zijn een D1-partiële agonist die waarschijnlijk in 2019 fase III zal ingaan om de symptomen van de ziekte van Parkinson te behandelen en een fase II selectieve GABA 2/3-agonist die in eerste instantie zal worden onderzocht bij epilepsie. Het bedrijf heeft ook actieve programma’s op het gebied van neuro-inflammatie, ontsteking van het zenuwweefsel (vroege ontwikkeling, ontdekking en een onderzoeksprogramma).
 

De optimale volgende stap

Pfizer is van mening dat - na haar beslissing om onderzoek binnen dit gebied te beperken - het plaatsen van deze reeks neurowetenschappelijke programma’s  in een bedrijf met een speciale focus en expertise  voor aandoeningen van het centrale zenuwstelsel, de optimale volgende stap is. Pfizer behoudt een vermogenspositie van 25 procent in Cerevel. Twee senior leidinggevenden van Pfizer, Morris Birnbaum, Chief Scientific Officer of Internal Medicine, en Doug Giordano, Senior Vice President of Worldwide Business Development, zullen  de Raad van Bestuur van Cerevel vormen, samen met Adam Koppel en Chris Gordon, Managing Directors van Bain Capital. Het bedrijf zal gevestigd zijn in de omgeving van Boston.

"We zijn toegewijd aan het zorgvuldig ontwikkelen van deze veelbelovende portfolio met potentiele geneesmiddelen en zullen de juiste middelen bieden om Cerevel in staat te stellen een ervaren leiderschapsteam op te bouwen dat zich inzet voor de ontwikkeling van levensveranderende behandelingen voor patiënten die worstelen met aandoeningen van het centrale zenuwstelsel," zegt Chris Gordon, Managing Director bij Bain Capital Private Equity.

"De brede portfolio waarin we investeren bestaat uit verschillende klinische kandidaten met een unieke structuur om specifieke receptor-targeting mogelijk te maken, wat weer het potentieel heeft om een gedifferentieerd klinisch profiel te behalen", aldus Adam Koppel, Managing Director bij Bain Capital Life Sciences.
 

Bijdragen aan oplossingen voor patiënten die leiden aan  deze ingrijpende aandoeningen en hun families

"We zijn blij dat we binnen Cerevel door kunnen gaan met het ontwikkelen van de Pfizer-moleculen.  Dit zal er aan bijdragen meer wetenschappelijk inzicht te krijgen in zowel de ziekte van Alzheimer als Parkinson en dat Cereval kan bijdragen aan oplossingen voor patiënten die leiden aan  deze ingrijpende aandoeningen en hun families," aldus Birnbaum.

Centerview Partners diende als exclusieve financieel adviseur voor Pfizer bij deze transactie. Arnold & Porter leverde Pfizer juridisch advies. Goldman Sachs adviseerde Bain Capital bij de transactie. Ropes & Gray diende als juridisch adviseur en PriceWaterhouseCooper trad op als accountingadviseur voor Bain Capital.