Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

College van B&W praat met Pfizer over toekomst Rivium

Leestijd: 3 minuten

Het voltallige college van burgemeester en wethouders van Capelle aan den IJssel was onlangs bij de opening van de eerste fase van het kantoor van Pfizer dat opnieuw wordt ingericht. Eigenlijk was het toeval dat de collegeleden precies kwamen op het moment van de opening van de vernieuwde werkomgeving. Bovenal kwamen ze om te praten over de toekomst van bedrijventerrein het Rivium, waar Pfizer is gevestigd.

College van B&W praat met Pfizer over toekomst Rivium

Pas geleden was de burgemeester Peter Oskam van Capelle ook al op bezoek bij Pfizer. Hij en zijn collega Harriët Westerdijk, wethouder economie, werk en inkomen, vergezelden Ahmed Aboutaleb bij zijn werkbezoek aan Pfizer, dat op de grens van Rotterdam en Capelle ligt.

Oskam stelde toen met Pfizer, als belangrijke werkgever voor de regio, verder te willen praten over de plannen voor de herinrichting van het Rivium.

Het Rivium zal een fikse metamorfose ondergaan. Het kantoorgebouw van Pfizer is het bedrijventerrein wat dat betreft al voorafgegaan. Ook dat heeft een gedaanteverandering ondergaan.

 

Gangen vol met kamertjes

Afgelopen maanden is er bij Pfizer flink verbouwd op de vijfde verdieping van haar kantoorpand. De verbouwing was nodig omdat sinds de oplevering van het kantoorgebouw ruim twintig jaar geleden, niets meer aan de inrichting veranderd is.

De oude werkomgeving bestond uit lange gangen vol met kamertjes. Dat resulteerde in weinig interactie tussen collega’s van dezelfde afdelingen, maar nog minder tussen afdelingen onderling.

Daarnaast is het bedrijf de afgelopen jaren wat kleiner geworden, waardoor er ruimte over was.

'Iedereen heeft hier een flexplek, zelfs de directeur van Pfizer'

Zodoende is in overleg en met input van collega’s nagedacht over een nieuwe opzet. Met als doel een moderne werkomgeving te creëren die meer interactie geeft, meer energie geeft en uitnodigender is.

Het resultaat zijn diverse grote open, lichte werkruimtes. Iedereen heeft er een flexplek, zelfs de directeur van Pfizer. Naast ‘open werkplekken’ zijn er ook diverse - grote en kleine - afgesloten werkruimtes voor overleg en meetings.Verder is er bijvoorbeeld een centrale, grote en open ruimte, met lange hoge tafels, zithoekjes en een koffieruimte waar mensen ook terecht kunnen voor zowel formeel als informeel overleg.

Lege verdiepingen voor startups

Binnenkort wordt ook gestart met verbouwing van de vierde verdieping van het kantoorgebouw.

Deze krijgt een zelfde soort inrichting als de vijfde verdieping.

Door de herinrichting komen de tweede en de derde verdieping van het pand uiteindelijk leeg te staan.

Pfizer heeft het plan opgevat om hun oude, nu lege verdiepingen, te gaan verhuren aan startups.

Het bedrijf vindt het namelijk erg belangrijk om op allerlei terreinen en niveaus samen te werken met andere partijen en daarnaast te werken aan een gunstig ontwikkelingsklimaat voor veelbelovende startende bedrijven.

Herinrichting Rivium

Deze gedachte past goed in het straatje van het college van B&W van Capelle aan den IJssel. Zij willen bedrijvenpark Rivium herinrichten en hebben daar een uitgebreid plan voor gemaakt.

In het ooit futuristische bedrijvenpark - dat voor vele herkenbaar is door de chauffeurloze busjes die er doorheen rijden - is ondertussen veel leegstaand. Van de 260.000 vierkante meter aan kantooroppervlak is nu maar 100.000 vierkante meter bezet. Er werken nu zo’n 6500 mensen in plaats van de 12.000 toen het Rivium nog goed gevuld was. Aan de andere kant is er een groot woningtekort in Capelle en Rotterdam.

Daarom gaat het Rivium als het aan het college van B&W ligt, veranderen in een levendige wijk waar mensen kunnen wonen en werken. Met naast kantoren ruimte voor 5000 nieuw te bouwen woningen, koffietentjes, cafés, supermarkten, sportscholen en wellicht een hotel. Met het bouwen van woningen, zullen er ook vanzelf weer nieuwe bedrijven naar het Rivium komen, is de hoop.

 

College van B&W praat met Pfizer over toekomst Rivium | Pfizer Nederland

In 2019 wordt al gestart met de sloop van de eerste lege kantoorgebouwen en in 2030 moet het hele gebied klaar zijn.

Vier projectontwikkelaars hebben grote blokken gekocht op het bedrijventerrein dat nu nog grotendeels bestaat uit lege kantoorpanden, zo meldde eerder het AD. Enkele daarvan worden volgens de krant getransformeerd tot woningen. Het grootste deel gaat tegen de vlakte en wordt vervangen door moderne woontorens.

Tot slot zal er gewerkt worden aan een betere ontsluiting voor het Rivium. De onbemande shutles blijven rijden. Daarnaast wordt het bedrijvenpark beter bereikbaar en toegankelijk voor zowel auto’s, fietsers en wandelaars door de aanleg van een nieuwe fietsbrug.

Lees meer over de plannen voor het ‘nieuwe Rivium’ via deze link.