Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Een glimlach is al van grote waarde’

Leestijd: 4 minuten

26 april 2019 - De gemeenschappelijke ruimte van woonzorgcentrum Laurens Blijdorp is voor één middag omgetoverd tot luxe theesalon, met roze tule en zilveren versiersels. Het mooiste servies is uit de kast gehaald, volgeladen met lekkere hapjes en op etagères gezet om de bewoners te verwennen met een heuse high tea. Medewerkers van Pfizer helpen met het maken van kleine sandwiches en andere zoete en hartige lekkernijen en het uitserveren ervan. 

High tea met senioren pfizer

Ze doen dit in het kader van het vrijwilligersproject NL Cares waarbij mensen uit verschillende leefwerelden worden samengebracht en samen activiteiten ondernemen.

Het is deze middag voor de Pfizermedewerkers net zo goed feest als voor de bewoners van het Rotterdamse woonzorgcentrum Laurens Blijdorp. ’’Heerlijk hoor,’’ zegt een bewoonster verheugd terwijl ze Pfizercollega David diep in de ogen kijkt als hij haar koffie bijschenkt. ’’En die hapjes trouwens ook.’’

‘Als je nou een keer in de buurt bent, kan je langskomen’

De sfeer zit er al snel goed in en er wordt veel gelachen. Er zit een grote verscheidenheid aan mensen in de zaal. De jongste bewoner is 55 en verderop zit een stel aan een tafel dat diep in de 90 is én zeventig jaar getrouwd.

Pfizercollega Annemarie heeft al snel contact met een bewoonster die bijna dezelfde achternaam als zij heeft. “Uw naam wordt alleen net iets anders gespeld,” zegt Annemarie lachend, terwijl het ijs allang is gebroken.

Ze praten honderduit, over allerlei onderwerpen. De ogen van de bewoonster glinsteren steeds een beetje meer. ’’Als je nou een keer in de buurt bent, kun je langskomen,’’ nodigt ze Annemarie spontaan uit voor een nieuw bezoek.

‘Zo die gaat boven mijn bed’

Terwijl de bewoners met volle teugen genieten van hun thee en alle lekkernijen, checkt Petra Macor, activiteitenbegeleider van Laurens Blijdorp, ondertussen bij alle tafels of alles goed loopt. Er zijn overal voldoende hapjes, maar heeft ook iedereen het naar zijn zin?

’Sommige bewoners vragen alle aandacht op, terwijl anderen er rustig bijzitten,” verklaart ze haar rondgang. Petra zorgt ervoor dat ook dat de wat stillere mensen een luisterend oor aan hun tafel krijgen. 

Petra werkt al ruim twintig jaar als activiteitenbegeleider bij Laurens Blijdorp, vertelt ze. Ze krijgt bij haar werk veel hulp van stagiaires, familieleden en vrijwilligers, zoals vandaag de Pfizermedewerkers. 

De hulp die zij bieden, varieert van het helpen met de koffie en thee tot aan het organiseren en helpen bij activiteiten. Maar soms is het luisteren naar de verhalen van de bewoners al genoeg, herhaalt Petra nog maar eens. “Voor mensen met een klein wereldje is een luisterend oor en een glimlach al van hele grote waarde.” 

Het einde van de middag nadert en sommige bewoners zijn zichtbaar moe. Zoveel aandacht en drukte vergt energie. De vrijwilligers en Pfizercollega’s brengen een aantal bewoners terug naar hun kamer terwijl de keuken van het woonzorgcentrum zich alweer opmaakt voor het avondeten. 

‘Zo die gaat boven mijn bed’

Een aantal bewoners neemt nog wat foto’s met de polaroidcamera waarmee Pfizercollega’s Nick en David door de zaal lopen. 

Het idee is simpel: iedereen mag op de foto, met of zonder een gek brilletje op het gezicht. ’’Zal ik een foto van u maken?,’’ vraagt David een dame die meteen spontaan tegen hem en Nick roept dat ze alleen wil ‘als jullie er ook allebei op staan’. 

Lachend stemmen de mannen in. “Zo die gaat boven mijn bed”, verzekert de dame met een grote grijns op haar gezicht. Wouter, al acht jaar vrijwilliger bij het woonzorgcentrum lacht met haar mee. ’’Boven je bed? Oh, maar daar hing toch al een foto van mij?” 

De glimlach op het gezicht van de vrouw wordt mogelijk nog breder terwijl ze de foto in haar tas laat glijden. Dit kleine maar voor haar grote geluk neemt niemand meer van haar af.
 

Woonzorglocatie Blijdorp

Laurens Blijdorp is een levendig verpleeghuis voor mensen met lichamelijke klachten of dementie.

Woonzorglocatie Laurens Blijdorp kenmerkt zich door de gezellige en levendige sfeer. Het huis ligt in de wijk Blijdorp, in het noorden van Rotterdam. Door de voorzieningen en activiteiten, waar wijkbewoners ook graag gebruik van maken, maakt de locatie écht onderdeel uit van de buurt. De invulling van de dag wordt bepaald door de bewoners. Tussen de middag wordt er een maaltijd aangeboden. Ook in de avond kunnen bewoners er voor kiezen om de maaltijd op hun eigen appartement te eten.

Wanneer mensen nog zelfstandig wonen, maar het wel gezellig vinden om in contact te komen met elkaar, kunnen zij elkaar vinden in het ontmoetingscentrum van Blijdorp. Hier worden allerlei activiteiten georganiseerd, maar kun je ook langskomen wanneer je alleen een kopje koffie en een praatje wil. Woonzorglocatie Blijdorp kan altijd vrijwilligers gebruiken.

Ben je na het lezen van dit verhaal geïnteresseerd geraakt en wil je ook een keertje kijken of je een glimlach op iemands gezicht kan toveren? Neem dan contact op met Laurens via [email protected]

Pfizer4all

Pfizer4all is een initiatief van Pfizer dat medewerkers ondersteunt om onder werktijd vrijwilligerswerk te doen. Pfizer4all heeft al geholpen bij verschillende activiteiten van NL Cares. Collega’s hebben een gelukswandeling gemaakt met ouderen, zijn op Citysafari geweest met allochtone vrouwen, hebben gebowld met daklozen en geholpen bij de Valentijnsbingo voor dak- en thuislozen in de Pauluskerk.

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.