Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Hr-manager Pfizer in artikel over kanker en werk

Leestijd: 4 minuten

Kanker en Werk: wat kan er wèl! is de titel van een artikel op PWnet.nl, een website voor hr-professionals over kanker en werk. In het artikel vertelt Lieseke Cortoos, hr-manager bij Pfizer hoe Pfizer Nederland omgaat met collega’s die te horen krijgen dat zij of een naaste kanker of een andere ernstige of chronische ziekte hebben.

HR-manager bij PFizer, Lieseke Cortoos, in artikel over kanker en werk | Pfizer Nederland
Lieseke Cortoos, hr-manager bij Pfizer Nederland

Het artikel wijst lezers er op dat één op de drie Nederlanders ergens in zijn of haar leven kanker krijgt. Veertig procent van mensen die kanker krijgt, is tussen de 20 en 64 jaar oud. Dat betekent dat er elk jaar 40.000 werknemers te horen krijgen dat ze kanker hebben.

Steeds meer werknemers zijn in staat om door te werken tijdens de behandeling. Of om na hun behandeling weer terug keren op de werkvloer. Ook geven mensen zelf vaak aan dat werk een belangrijk onderdeel van hun dagelijks leven is. Volgens zorgprofessionals kan werk ook bijdragen aan het herstel van mensen die ziek zijn.

Een flinke uitdaging

Toch kan aan het werk blijven of er weer mee beginnen na verloop van tijd een flinke uitdaging zijn.

De emotionele en lichamelijk uitdaging van kanker en de behandeling is groot en ook na de behandeling kunnen mensen nog jarenlang last hebben van problemen zoals vermoeidheid, geheugenproblemen en concentratiestoornissen.

In het artikel krijgen hr-professionals handvaten hoe ze werknemers met kanker het beste tot steun kunnen zijn en hoe ze kunnen zorgen dat mensen zoveel mogelijk aan het werk blijven, als dit kan.

Lieseke vertelt hoe zij als hr-verantwoordelijke haar steentje bijdraagt aan de kracht van werk als onderdeel van het herstel van mensen die ziek zijn.

Bespreekbaar maken

’’Wij vinden het belangrijk om het onderwerp kanker en werk bespreekbaar te maken en te houden. En niet alleen voor medewerkers en HR, maar ook voor hun leidinggevende en hun team’’, vertelt Lieseke.

Verder vertelt ze over de richtlijnen die binnen Pfizer zijn opgesteld voor leidinggevenden en werknemers, die houvast bieden bij hoe je kunt omgaan met een collega die kanker of een andere ernstige, chronische ziekte krijgt.

Ook vertelt ze hoe je ervoor zorgt dat deze richtlijnen ook echt worden nageleefd. Tot slot vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen met collega’s die ziek werden en hoe het haar goed duidelijk werd dat mensen in verschillende fasen van hun ziekte en behandeling andere behoeften hebben.

‘Werken geeft afleiding, plezier, financiële onafhankelijkheid en sociale contacten’

’’We moeten als werkgever rekening houden met het feit dat medewerkers tijdens de onderzoeksfase vaak erg onzeker zijn over de prognose en daardoor mogelijk afgeleid zijn op het werk. Wanneer ze daarna een diagnose krijgen, zal een medewerker tijd nodig hebben om dit te verwerken. Dan is het belangrijk wanneer je als werkgever, leidinggevende of collega, contact houdt en klaar staat voor je medewerker.’’

Vaak willen medewerkers tijdens de behandelfase graag zoveel mogelijk aan het werk blijven, vervolgt ze haar verhaal. ’’Wij weten uit ervaring dat aan het werk blijven, ook al is het deeltijds, van groot belang is voor de eigenwaarde van de medewerker. Werken geeft afleiding, plezier, financiële onafhankelijkheid en sociale contacten. Ook als het toekomstperspectief soms door de diagnose wordt overschaduwd.”

Nationale Kanker- en werkdag

In het artikel wordt verder aandacht gevraagd voor de Nationale Kanker en Werkdag op november. Deze dag is bedoeld voor werkgevers, werknemers, zorgprofessionals en anderen die affiniteit hebben met het onderwerp om hen te informeren en van gedachten te laten wisselen over ziek zijn en werken.

Tijdens de dag worden aanwezigen meegenomen in wat er gebeurt op de werkvloer als iemand de diagnose kanker krijgt. De Nationale Kanker en Werk Dag is een initiatief van Groep Werk & Kanker en de Stichting Jij Speelt de Hoofdrol. Ook Pfizer is betrokken bij de organisatie van het evenement.

Meer informatie?

Het complete artikel van PW.net lees je via deze link.

Meer informatie over de richtlijnen voor leidinggevenden en werknemers – en de richtlijnen zelf - waar Lieseke over vertelt, vind je hier.

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.