Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

In-vitro onderzoek laat zien dat vaccin werkt tegen Britse coronamutatie

8 januari 2021 

Een in-vitrostudie toont aan dat Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccin antilichamen opwekt die SARS-CoV-2 neutraliseren bij een mutatie die verband houdt met hoge besmetting.

Pfizer en BioNTech SE kondigden vandaag de resultaten aan van een in vitro studie die werd uitgevoerd door Pfizer en de University of Texas Medical Branch (UTMB). Deze studie toont aan dat de antilichamen van mensen die het Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccin hebben ontvangen, effectief SARS-CoV-2 neutraliseren met een sleutelmutatie die ook wordt aangetroffen in twee zeer overdraagbare stammen. De resultaten zijn gepubliceerd op de preprint server bioRxiv en zijn hier beschikbaar.

Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccin Antilichamen opwekt

Er zijn snel verspreidende varianten van SARS-CoV-2 gerapporteerd, in eerste instantie in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. Deze varianten hebben meerdere mutaties in hun ‘spike’ of S-glycoproteïnen, die belangrijke ‘targets’ zijn van virusneutraliserende antilichamen. Hoewel deze twee zich snel verspreidende virussen verschillend zijn, delen ze de N501Y-mutatie, die zich bevindt in de receptorbindingsplaats van het spike-eiwit en resulteert in een sterkere binding van het virus-spike-eiwit aan de receptor. Het is aangetoond dat het muizen efficiënter kan besmetten.1

Om te bepalen of serum van mensen die het Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccin hadden gekregen SARS-CoV-2 met de N501Y mutatie konden neutraliseren, werd een virus met deze substitutie gegenereerd in het laboratorium van UTMB. Het serum van 20 deelnemers uit de eerder gerapporteerde fase 3 studie neutraliseerde het virus met de mutatie, evenals het virus zonder de mutatie.

Hoewel het in dit experiment geteste virus niet de volledige reeks spikemutaties bevatte die werd aangetroffen op de zich snel verspreidende stammen in het Verenigd Koninkrijk of Zuid-Afrika, is de neutralisatie van het virus met de N501Y-mutatie door het Pfizer-BioNTech-vaccin opgewekte menselijke sera consistent met de geconserveerde neutralisatie van een panel van 15 pseudovirussen die spikes dragen met andere mutaties die werden aangetroffen in de circulerende SARS-CoV-2-stammen.

Dit geeft aan dat de belangrijkste N501Y-mutatie, die wordt gevonden in de opkomende Britse en Zuid-Afrikaanse varianten, geen resistentie veroorzaakt tegen door het Pfizer-BioNTech-vaccin geïnduceerde immuunresponsen.

Pfizer, BioNTech en UTMB zijn verheugd met deze vroege, in-vitro-studiebevindingen. Verdere gegevens zijn nodig om de effectiviteit van het Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccin in het voorkomen van COVID-19 veroorzaakt door nieuwe virusvarianten te monitoren.

Als het virus zodanig muteert dat een update van het vaccin nodig is om bescherming te blijven bieden tegen COVID-19, zijn wij van mening dat de flexibiliteit van BioNTech's eigen mRNA-vaccinplatform zeer geschikt is om een aanpassing aan het vaccin mogelijk te maken.

Bronnen:

Bronnen:

1.    Gu H, Chen Q, Yang G, et al. Adaptation of SARS-CoV-2 in BALB/c mice for testing vaccine efficacy. Science 2020;369:1603-7.

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.