Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Jaap van Dissel vult lege museumvitrine met het eerste vaccin

3 juni 2021

Eindelijk is de lege vitrine in de tentoonstelling ‘Besmet!’ in Rijksmuseum Boerhaave gevuld. Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM en voorzitter van het OMT,  overhandigde vanmiddag het ampul en de injectiespuit van de eerste vaccinatie tegen Covid-19 aan museumdirecteur Amito Haarhuis.

Het ampul en de spuit zijn nu geplaatst in de tijdlijn van de tentoonstelling ‘Besmet!’. Die tijdlijn toont medicatie tegen virussen sinds de zeventiende eeuw en eindigde met één opvallend lege vitrine in het heden. Die was namelijk bestemd voor het nog te ontwikkelen eerste vaccin tegen Covid-19.

Boerhaave artikel

Uit dit ampul van BioNTech/Pfizer kreeg verpleeghuismedewerker Sanna Elkadiri op 6 januari 2021 de eerste vaccinatie tegen Covid-19. Hiermee startte één van de grootste vaccinatiecampagnes in de Nederlandse geschiedenis. Aangezien het museum door de coronapandemie sinds eind vorig jaar gesloten was, lagen ampul en spuit sindsdien veilig opgeborgen bij het RIVM.

Het museum treft deze week voorbereidingen voor de heropening voor bezoekers op zaterdag 5 juni en is blij met de aanwinst. “Deze eerste vaccinatie was een mijlpaal in onze gezamenlijke geschiedenis. We zijn er trots op dat we dit vanaf zaterdag kunnen delen met onze bezoekers, vooral omdat de tentoonstelling ook een verhaal van hoop weerspiegelt.”, aldus museumdirecteur Amito Haarhuis

”We zijn er trots op dat we dit vanaf zaterdag kunnen delen met onze bezoekers, vooral omdat de tentoonstelling ook een verhaal van hoop weerspiegelt.”

Jaap van Dissel zegt hierover: “Het is van mooie, symbolische waarde dat het RIVM als wetenschappelijk instituut de allereerste ampul uit de coronavaccinatiecampagne kan overdragen aan Rijksmuseum Boerhaave. Het verdient een plek in de rijkscollectie van wetenschapsgeschiedenis, want het symboliseert hoe de medische wetenschap ons het perspectief gaf uit de coronacrisis te komen.”

De objecten zijn vanaf zaterdag 5 juni te zien in ‘Besmet!’, de tentoonstelling die Koning Willem-Alexander in de zomer van 2020 opende. Het museum werkt met tijdslots om een veilig bezoek te garanderen. Entreekaarten zijn daarom alleen te koop via de website van het museum.

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.