Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Karlijn de Joode wint Pieter De Mulder Award 2021

Voor haar onderzoek naar mogelijkheden voor de selectie van patiënten met melanoom en niercelcarcinoom en de behandeling met immuuntherapie heeft arts-onderzoeker Karlijn de Joode de Pieter De Mulder Award 2021 gekregen. De prijs stelt Karlijn de Joode in staat een onderzoeksstage te doen bij The Francis Crick Institute in Londen.

Pieter de Mulder Award 2021

Trots poseert zij met de Pieter De Mulder Award 2021 en een bos bloemen voor de camera. De bevlogen arts-onderzoeker van het Erasmus MC vertelt trots over haar onderzoek en wat ze met het geldbedrag van 15.000 euro, dat aan de award is verbonden, van plan is te doen.
 

Patiëntselectie voor immunotherapie

“Mijn onderzoek ben ik in maart 2019 gestart en gaat over het selecteren van de juiste patiënt die baat heeft bij immunotherapie en immuuncheckpoint remmers. Ik richt me op de interne oncologie, in dit geval mensen met melanoom en niercelcarcinoom.”

Karlijn de Joode vertelt dat ze sinds de coronapandemie deel uitmaakt van het Dutch Oncology COVID-19 Consortium. “We kijken daarbij naar de impact van COVID-19 op mensen met kanker.” Ook is de arts-onderzoeker actief betrokken bij de VOICE-studie; een onderzoek naar het effect van vaccinatie tegen COVID-19 bij kankerpatiënten met een solide tumor die een systemische behandeling ondergaan.

Naar Londen “Mijn stage wil ik gaan lopen in The Francis Crick Institute in Londen. Ik verwacht daar met name te leren hoe je verschillende technieken en verschillende materialen kunt samenbrengen zodat het elkaar versterkt in het beantwoorden van de juiste onderzoeksvraag.” Wat Karlijn de Joode ook een toegevoegde waarde vindt, is dat in het Verenigd Koninkrijk voor kankerpatiënten mogelijk is na overlijden enkel weefsel te doneren. “In Nederland kan dat alleen als je je hele lichaam aan de wetenschap doneert.”

“Ik denk dat ik de opgedane kennis uit Londen heel goed in Nederland kan toepassen bij mijn eigen onderzoekstraject. Enerzijds: hoe combineer ik die technieken. En anderzijds: hoe is zo’n post-mortem studie vormgegeven en hoe kunnen we dat eventueel ook in Nederland opzetten.”
 

‘Kennis is het fundament van de wetenschap’

De Pieter De Mulder Award is een NVMO-prijs en wordt sinds 2007 financieel mogelijk gemaakt door Pfizer. Manon Winter, Medical Lead Oncologie Pfizer, legt uit wat de award inhoudt. “De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een jonge onderzoeker, zodat deze in een gerenommeerd, buitenlands onderzoeksinstituut kennis kan opdoen. Daarna kan hij of zij dit weer bij onderzoek in Nederland toepassen.”

‘Kennis opdoen en kennis delen zijn het fundament zijn van de wetenschap.’ 

Pfizer ondersteunt de Pieter De Mulder Award met trots, aldus de Medical Lead Oncologie. “Kennis opdoen en kennis delen zijn het fundament zijn van de wetenschap. Dat past goed bij Pfizer. We maken met name de laatste paar jaren een transitie door van een productgerichte organisatie naar een scienced based uitkomstgerichte organisatie.”

Namens Pfizer wenst Manon Winter de winnaar van de Pieter De Mulder Award 2021 Karlijn de Joode heel veel succes bij haar onderzoek. “En vooral ook heel veel plezier in het buitenland.”

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.