Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Knuffelen is gezond!

Leestijd: 4 minuten

Dit artikel dateert van voor de coronapandemie, namelijk 11 februari 2019. Uiteraard zijn de basis coronamaatregelen op dit moment leidend. Zie hier de informatie van de overheid ‘Nederlandse maatregelen: basisregels voor iedereen.

11 februari 2019 - Met Valentijnsdag voor de boeg staat het hele land in het teken van de liefde. Of het nou gaat om liefde voor je moeder, je kind, je huisdier of de liefde van je leven: liefde is overal. Hoe heerlijk is het om weg te kruipen in de armen van je geliefde of om de armpjes van je kind om je nek te voelen? Knuffelen is niet alleen fijn, maar ook enorm gezond én het geeft je seksleven een boost.

Knuffelen is gezond, ook knuffelen met je huisdier | Pfizer Nederland

Mannen, vrouwen en zelfs dieren houden van knuffelen. En dat is niet zo gek: ’’Aanraken en knuffelen verbetert onze stemming en zorgt ervoor dat we ons beschermd en veilig voelen’’, zegt de New Yorkse relatiedeskundige Elyse Goldstein.

Dat klinkt als een goede reden voor een fijne avond Netflix, lekker tegen je partner aan op de bank. Heb je geen partner? Geen probleem. Allerlei onderzoeken tonen aan dat knuffelen met huisdieren, vrienden, baby’s of zelfs met je ouders net zo goed meetelt.

 

Knuffelen geeft je immuunsysteem een boost

Als je gestrest bent, ben je kwetsbaarder voor verkoudheid of zelfs griep. Maar frequente knuffels kunnen je hiertegen beschermen. En als je dan toch ziek wordt, zijn de symptomen minder ernstig, is de conclusie van een studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift Psychological Science.

En als je dan even niemand hebt om mee te knuffelen, kun je ook een massage boeken. Een massage van drie kwartier is niet alleen goed voor je spieren en doorbloeding, maar geeft ook je immuunsysteem een enorme boost, blijkt uit een recente studie van gedragswetenschapper Mark Hyman Rapaport.

Knuffelen is gezond! Ook met je eigen kat | Pfizer Nederland

Bang? Raak iemand aan

Ben je bang? Hou dan iemands hand vast, dat helpt. Een aantal getrouwde vrouwen die meededen aan een onderzoek kregen te horen dat ze een lichte elektrische schok zouden krijgen. Op dat moment steeg hun angstniveau. Maar hun angst werd iets minder zodra ze de hand van één van de mannelijke onderzoekers vasthielden. En tijdens het vasthouden van de hand van hun geliefde daalde de angst nog verder.

Een lagere bloeddruk door te knuffelen

Frequente knuffels tussen echtgenoten en partners worden volgens onderzoek bovendien geassocieerd met hogere oxytocinespiegels - oxytocine staat beter bekend als het ‘gelukshormoon’ -, lagere bloeddruk en een lagere hartslag.

Het hormoon oxytocine deactiveert onder meer het pijncentrum in je brein.

Anders gezegd, zorgen jouw geliefde en zijn of haar geknuffel voor een vertrouwd gevoel.

En ook dat je dus minder pijn ervaart - wanneer je dat hebt of wanneer je dat gaat krijgen (bijvoorbeeld door een medische ingreep).

Een beter seksleven door te knuffelen

Knuffelen is Gezond! Pfizer Nederland

Het is geen geheim dat seks je om allerlei redenen gezond voor je is. Het is goed voor je stofwisseling en versterkt je immuunsysteem. Ook wordt regelmatig vrijen geassocieerd met een verminderde kans op hartproblemen.

Maar als je knuffelmomenten aan de seks toevoegt, wordt het nog beter.

Een onderzoek van psycholoog Amy Muise van de universiteit van York en collega’s toonde aan dat stellen die meer besteden aan het naspel na het vrijen, door te knuffelen en te kussen, meer tevreden zijn met hun seksleven, waardoor ze gelukkiger zijn met hun relatie in het algemeen.

Knuffelen verlaagt het cortisolniveau

Cortisol is een stresshormoon, net als adrenaline. Als het lichaam stress ervaart, wordt er in eerste instantie adrenaline aangemaakt. In de volgende stap maakt het lichaam cortisol aan.

Toen onderzoekers van de University of Wisconsin aan jonge meisjes vroegen om zonder voorbereiding een speech te geven en een reeks wiskundeproblemen op te lossen voor een panel van vreemden - iets dat zelfs de rustigste persoon zou beangstigen - steeg hun cortisolniveau pijlsnel.

Daarna ontvingen de meisjes een knuffel van hun moeder, spraken ze met hun moeder aan de telefoon of keken ze naar een emotioneel neutrale video. Degenen die een knuffel kregen, hadden een uur na de presentatie een beduidend lagere cortisolspiegel in vergelijking met de andere meisjes.

Omarm die knuffel

Afgezien van de wetenschap zijn er tot slot veel emotionele redenen om te knuffelen. ’’Knuffelen is een comfortabele manier om non-verbaal te communiceren’’, zegt relatiedeskundige Elyse Goldstein. ’’Het zorgt ervoor dat mensen zich verbonden voelen en geeft hen een gevoel van begrip. Het geeft ons het gevoel dat we niet alleen zijn.’’

Dus geef je vriend, je moeder, je buurman of je konijn een dikke knuffel, en niet alleen op Valentijnsdag maar liefst elke dag. Het is gezond!

 

Dit artikel dateert van voor de coronapandemie, namelijk 11 februari 2019. Uiteraard zijn de basis coronamaatregelen op dit moment leidend. Zie hier de informatie van de overheid ‘Nederlandse maatregelen: basisregels voor iedereen.

Bronnen:

Gebaseerd op: 6 Convincing reasons to cuddle more, Rachel Grumman Bender, 3-3-2016, www.getold.com

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.