Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Medicijnen en vaccins tegen kostprijs naar 45 lage-inkomenslanden

Pfizer gaat al zijn huidige en toekomstige gepatenteerde geneesmiddelen en vaccins die beschikbaar zijn in de VS of de EU op non-profitbasis aan 45 lage- en lage middeninkomenslanden leveren. De eerste vijf landen waar dit gebeurt, zijn Rwanda, Ghana, Malawi, Senegal en Oeganda. Het gaat om 23 geneesmiddelen en vaccins voor infectieziekten, bepaalde vormen van kanker, ontstekingsziekten en zeldzame ziekten.

‘Accord for a healthier world’

Pfizer kwam op 25 mei 2022 met het ‘Accord for a healthier world’. Dat is een akkoord waarin de plannen, om haar geneesmiddelen zonder winstoogmerk te leveren aan de 1,2 miljard inwoners van 45 de lage- en lage middeninkomenslanden, zijn vastgelegd. Het geneesmiddelenbedrijf vindt dat iedereen, jong of oud, arm of rijk, wereldwijd dezelfde toegang tot gezondheidszorg moet hebben. Daarom roept Pfizer gezondheidsleiders en -organisaties van over de hele wereld op om zich bij het akkoord aan te sluiten en hun kennis en middelen te gebruiken om de kloof in gezondheidsgelijkheid te dichten.

Albert Bourla, CEO van Pfizer stelt dat zijn bedrijf veel heeft geleerd van de wereldwijde verdeling van COVID-19-vaccins. ’’Levering is slechts de eerste stap om patiënten te helpen. We zullen nauw samenwerken met wereldwijde gezondheidsleiders om voor verbeteringen te zorgen in diagnosestelling, gezondheidsonderwijs, infrastructuur, de opslag van geneesmiddelen en meer. Alleen wanneer we alle obstakels overwinnen, kunnen we een einde maken aan de ongelijkheid in de toegang tot de gezondheidszorg.’’

‘Levering is slechts de eerste stap om patiënten te helpen.’

Nu wordt er eerst in Rwanda, Ghana, Malawi, Senegal en Oeganda gekeken hoe daar kan worden gezorgd dat de medicijnen en vaccins effectiever en sneller terechtkomen bij de mensen die ze nodig hebben. Daarbij wordt er gewerkt aan de scholing van zorgpersoneel. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan het verbeteren van het transport, de opslag en de uiteindelijke uitlevering van medicijnen en vaccins.
 

Zorgen dat nieuwe geneesmiddelen en vaccins sneller beschikbaar worden

Verder gaan Pfizer en de deelnemers van het akkoord kijken wat zij kunnen doen om regelgevingstrajecten te verkorten. Om er zo voor te zorgen dat nieuwe geneesmiddelen en vaccins sneller beschikbaar worden voor patiënten in hun landen. De lessen die hierbij worden geleerd, worden gebruikt om de uitrol van het akkoord in de veertig andere landen te ondersteunen.

Met het akkoord hoopt Pfizer te helpen voorkomen dat er ook in de toekomst nog vele mensen ziek worden of overlijden aan aandoeningen waarvoor behandelingen beschikbaar zijn, maar waar zij geen toegang tot hebben.

Nu nog overlijden jaarlijks één miljoen volwassenen en kinderen in de 45 lage- en lage middeninkomenslanden aan ziekten waarvan zij met medicatie of vaccinatie kunnen genezen.

Medicijnen en vaccins tegen kostprijs naar 45 lage-inkomenslanden

Vaccins voor zwangere vrouwen

Naast het sluiten van het akkoord gaat Pfizer ook samen met de Bill & Melinda Gates Foundation investeren in onderzoek naar vaccins voor zwangere vrouwen om zo hun ongeboren baby’s te beschermen tegen infectieziektes.

Er wordt al gewerkt aan een vaccin tegen streptokokken B: een belangrijke oorzaak van babysterfte in lage-inkomenslanden. Ook zijn beide partijen met elkaar in gesprek over de ontwikkeling van een RSV-vaccin. Om ook weer baby’s via hun moeders te beschermen tegen het voor hen besmettelijke en gevaarlijk luchtwegvirus.
 

Reacties van partners

"Iedereen, ongeacht waar ze wonen, moet dezelfde toegang hebben tot innovatieve, levensreddende medicijnen en vaccins." zei Bill Gates, Co-Chair van de Bill & Melinda Gates Foundation. "Het Akkoord voor een gezondere wereld kan miljoenen meer mensen in lage-inkomenslanden helpen de middelen te krijgen die ze nodig hebben om een gezond leven te leiden. Pfizer is een voorbeeld voor andere bedrijven om te volgen."

"Snelle en betaalbare toegang tot de meest geavanceerde geneesmiddelen en vaccins is de hoeksteen van wereldwijde gezondheidsgelijkheid. De inzet van Pfizer in het kader van het Accord-programma zet in dit opzicht een nieuwe standaard. In combinatie met extra investeringen in het versterken van Afrika's volksgezondheidssystemen en farmaceutische regelgevers, is het akkoord een belangrijke stap in de richting van duurzame gezondheidszekerheid voor landen op elk inkomensniveau," zei Zijne Excellentie Paul Kagame, president van Rwanda.

"We moeten blijven streven naar hoogwaardige gezondheidszorg voor alle mensen om langer, sterker en gezonder te leven", zei Zijne Excellentie President Nana Addo Dankwa Akufo-Addo, president van Ghana. "Het vereist een sterke samenwerking tussen de publieke en private sector. We zijn er trots op om ons bij dit akkoord aan te sluiten om samen te werken aan dit belangrijke doel."

‘Iedereen, ongeacht waar ze wonen, moet dezelfde toegang hebben tot innovatieve, levensreddende medicijnen en vaccins’

"Senegal ondersteunt met trots de lancering van een akkoord voor een gezondere wereld om de gezondheidsgelijkheid en -resultaten voor de mensen van ons land en over de hele wereld te verbeteren," zei Zijne Excellentie Macky Sall, president van Seegal. " We zullen werken aan een betere wereld."

"Het mooie van dit akkoord is dat het lage-inkomenslanden helpt zonder hun waardigheid en keuzevrijheid als mensen te schenden, want het is een echt partnerschap waarbij zowel Pfizer als landen als Malawi de last van de kosten en de taken bij de productie en levering van benodigdheden die miljoenen levens zullen redden delen. Dit is hoe alle wereldwijde problemen moeten worden aangepakt," zei Zijne Excellentie Lazarus Chakwera, president van Malawi.

"Het is het moment om de kloof in gezondheidsgelijkheid te dichten", zei Zijne Excellentie Yoweri Museveni, president van Oeganda. "Oeganda is er trots op zich bij het akkoord aan te sluiten en we zijn vastbesloten om samen te werken met Pfizer en alle Accord-partners om nieuwe manieren te vinden om toegangsproblemen aan te pakken."

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.