Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse Maag, darm en leveronderzoekers van het UMCU winnen Europese Pfizer onderzoeksprijs

23 augustus 2017

Een onderzoeksgroep uit het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) onder leiding van Maag-, darm- en leverarts (MDL) Dr. B. Oldenburg is een van de zeven winnaars van de Pfizer Inflammation Europe ASPIRE 2017 Research Awards.

De groep krijgt de onderzoeksprijs ter waarde van tachtig duizend euro voor hun onderzoeksvoorstel ‘Novel tools to assess mucosal JAKT-STAT activity and the effect of therapeutic compounds in patients with Crohn’s disease and ulcerative colitis’.

Het team van Dr. Oldenburg wil met hulp van deze grant gaan onderzoeken of, door gebruik te maken van stukjes darmweefsel (biopten), er vooraf voorspeld kan worden of patiënten met chronische darmontsteking (IBD - Inflammatory bowel disease) reageren op bepaalde vormen van medicatie.

Hiermee kan mogelijk onnodige behandeling met niet-werkende medicatie en patiëntlijden worden voorkomen. De onderzoeksgroep zal onder andere gebruik maken van kinase profielen (eiwit activatie) en RNA expressie patronen (verhouding van expressie genen).

IBD

Inflammatory Bowel Disease, letterlijk vertaald: ontstekingsziekte van de darm, is een chronische darmziekte. De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn ziektebeelden die daaronder worden geclassificeerd. In Nederland lijdt ongeveer 1 op de 200 mensen aan chronische darmziektes de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (meer info: https://www.crohn-colitis.nl/ibd/ ).

Inflammation EUROPE ASPIRE 2017 Research Awards

De missie van de Inflammation EUROPE ASPIRE 2017 Research Awards is om basaal- en translationeel (het vertalen van veelbelovende bevindingen in het laboratorium naar een toepassing in de patiënt) onderzoek door middel van een competitief subsidieprogramma te stimuleren en zodoende de medische kennis in het begrijpen van de rol van de ‘Janus kinase/signal transducer and activator of transcription’ (JAK/STAT) trajecten in IMID ( immuun-gemedieerde ontstekingsziekten) te verbeteren.

In totaal zijn er 40 voorstellen ingediend. Een onafhankelijke commissie van Europese medische experts op het gebied van inflammatoire aandoeningen heeft de onderzoeksvoorstellen beoordeeld en de winnaars van de grants geselecteerd.

Alle zeven winnaars zijn te vinden op http://www.europeaspire.org/inflamation/awards

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.