Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

(Ook) Pfizer ondertekent Code die maatschappelijke verantwoordelijkheid onderstreept

Leestijd: 2 minuten

De Nederlandse innovatieve geneesmiddelensector heeft per 1 januari 2020 een Code, die helder maakt vanuit welke principes de sector werkt en waar de sector voor staat. Alle geneesmiddelenbedrijven die lid zijn van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG), inclusief Pfizer, hebben de Code ondertekend. Hiermee onderstreept de sector zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid.

(Ook) Pfizer ondertekent Code die maatschappelijke verantwoordelijkheid onderstreept

Wiebke Rieb, algemeen directeur Pfizer Nederland, is blij met de introductie van de gedragscode. “Op de eerste plaats omdat de Code tot stand is gekomen met het gemeenschappelijke belang van alle partijen in de zorg, de patiënt, in gedachten. Verder onderstreept de Code dat de sector haar maatschappelijke verantwoordelijkheid inziet en hiernaar handelt. En tot slot legt de Code de nadruk op het belang van een zorgvuldige, kwalitatief hoogwaardige en integere manier van werken.

Niet alle verschillen van inzicht tussen de verschillende partijen in de zorg en de sector zullen nu direct verdwijnen en opgelost zijn, maar de Code staat aan de basis van oplossingsgerichte samenwerking. Daar committeert Pfizer zich aan en daarom ben ik blij met de Code.”

De Code bevat 38 afspraken over integriteit, transparantie, maatschappelijke verantwoordelijkheid en kwaliteit. Het is een vorm van zelfregulering, die niet vrijblijvend is. Uniek is dat een onafhankelijk Adviescollege monitort of leden  zich aan de Code houden.  Daarnaast kan het college gevraagd en ongevraagd advies geven aan bedrijven zodat de Code zich verder kan ontwikkelen. Dit college publiceert ook een openbaar jaarverslag.

Op grond van de bevindingen van het Adviescollege kan de Code jaarlijks worden aangepast. VIG-voorzitter Aarnoud Overkamp: ‘We geloven niet dat we nu al klaar zijn. De Code is aanleiding voor een intensiever gesprek binnen de sector en met de samenleving. Dit is nadrukkelijk bedoeld als een begin.’

Klik hier om de volledige code te lezen