Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Pfizer gaat door met strijd tegen trachoom

3 minuten

12 juni 2018 - Pfizer gaat tot 2025 door met haar donatieprogramma voor het antibioticum Zithromax® om zo te helpen om de oogziekte trachoom wereldwijd compleet uit te roeien. Het geneesmiddelendonatieprogramma ondersteunt de uitgebreide wereldwijde gezondheidsstrategie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om trachoma te elimineren, wat een disproportioneel effect heeft op de armsten van de armen. Al 20 jaar is Pfizer betrokken bij het uitroeien van ’s werelds belangrijkste oorzaak van blindheid als gevolg van een infectie.  

Wereldwijd lopen ongeveer 163 miljoen mensen het risico op besmetting met trachoom. Door deze verbintenis zorgt Pfizer ervoor dat, via het International Trachoma Initiative (ITI), landen waar trachoma heerst voorzien blijven van antibiotica. Antibiotica vormen een belangrijk onderdeel van de wereldwijde strategie om deze verwaarloosde tropische ziekte wereldwijd uit te roeien. 

Het voortdurende donatieprogramma van Pfizer zal helpen om de aanzienlijke vooruitgang die in het afgelopen decennium is geboekt te versnellen. In deze periode hebben de toegenomen donaties geresulteerd in een afname van ongeveer 50 procent van het aantal mensen met een trachoom wereldwijd ten opzichte van 2011.

Nepal is het zesde land dat trachoom officieel heeft uitgeroeid volgens de WHO

Pfizer's donatie tot 2025 zorgt ervoor dat , indien nodig, Zithromax® beschikbaar zal zijn om alle endemische landen te helpen hun doelen te bereiken en om wereldwijd trachoom uit te roeien. Onlangs werd Nepal het zesde land dat door de WHO werd gevalideerd omdat het trachoom heeft uitgeroeid. Al eerder gebeurde dit in Marokko, Mexico, Cambodja en Laos. 

Verschillende andere landen hebben documentatie ter validatie door de WHO ingediend of bereiken snel de eliminatiedoelstellingen. In Oeganda bijvoorbeeld is het aantal mensen met een risico op trachoom drastisch gedaald, van 10 miljoen vier jaar geleden tot minder dan 300.000 vandaag.

’’Trachoom heeft effect op de armste mensen ter wereld en vangt miljoenen mensen in een armoedecyclus,’’ zegt Caroline Roan, adjunct-directeur van de Pfizer-divisie maatschappelijke verantwoordelijkheid. ’’Wij zijn dankbaar voor onze samenwerking met de wereldwijde gezondheidsgemeenschap de afgelopen twintig jaar en wij zien het belang van onze donaties in bij de strijd om een trachoomvrije wereld te bereiken. We zijn verheugd dat we ons donatieprogramma tot 2025 verlengen om trachoom te helpen elimineren, zelfs in de meest afgelegen gemeenschappen.’’ 

Behandelbare en te voorkomen bacteriële oogziekte

Trachoom is een behandelbare en te voorkomen bacteriële oogziekte waarbij na herhaalde infecties de oogleden naar binnen kunnen draaien en de wimpers over de oogbal schrapen. Hierdoor ontstaan erge pijnen, zweren van het hoornvlies en na verloop van tijd onomkeerbare blindheid. Trachoom is zowel een gevolg als een oorzaak van armoede, en treft vooral afgelegen gemeenschappen met een sterk beperkte toegang tot gezondheidszorg, schoon water of sanitaire voorzieningen. De ziekte is naar schatting verantwoordelijk voor $ 3-6 miljard aan verloren productiviteit per jaar.

Pfizer hoopt dat door tot 2025 door te gaan met het donatieprogramma er aanzienlijke vooruitgang kan worden geboekt bij het terugdringen van trachoom. Sinds 2011 is dankzij een toename van het aantal donaties het aantal mensen met trachoom al gehalveerd. 

Antibiotica als onderdeel SAFE-strategie

Antibiotica zijn een belangrijk onderdeel van de zogenaamde SAFE-strategie die door de WHO is ontwikkeld in de strijd tegen trachoom. De letters staan voor Surgery (chirurgie), Antibiotics (antibiotica), gezichtshygiëne (Facial cleanliness) en verbetering van de omgeving (Environmental improvement).  Pfizer heeft de afgelopen 20 jaar al ruim 740 miljoen doses Zithromax verstrekt via het ITI-programma. Het ITI is in 1998 mede door Pfizer opgericht. Via het ITI werkt Pfizer samen met meer dan honderd overheden, ngo’s en partners uit de private sector om de SAFE-strategie over de hele wereld te implementeren. 
 

Oud-president Jimmy Carter, wiens hulporganisatie Carter Center met zes Afrikaanse landen samenwerkt om trachoom uit te roeien, is blij met de verlenging van het donatieprogramma door Pfizer.  “Het Carter Center en Pfizer hebben twintig jaar samengewerkt om een uitgebreide strategie te ontwikkelen die ongelooflijk effectief blijkt te zijn tegen trachoom,’’ zegt Carter (93) die in 2002 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, deels voor zijn werk via het Carter Center. ’’We hadden niet zoveel winst kunnen boeken zonder de genereuze bijdrage van Pfizer. Er moet nog veel werk worden verzet om trachoom te verslaan, maar dankzij de verlengde inzet van Pfizer is het einde in zicht.’’ 

 

'Voortdurende antibioticadonaties zijn essentieel om deze vooruitgang te behouden'

Recente vooruitgang weerspiegelt de opmerkelijke impact van 's werelds grootste disease mapping-initiatief - het Global Trachoma Mapping Project - dat in 2012 werd gelanceerd. Door deze inspanning hebben onze partners (waaronder Sightsavers, het Britse ministerie voor internationale ontwikkeling en The Queen Elizabeth Diamond Jubilee Trust) een smartphone-app gebruikt om een overzicht op huisniveau te maken van waar trachoom kan worden aangetroffen. Deze gegevens hebben Pfizer en ITI in staat gesteld om gedoneerde antibiotica efficiënter en effectiever aan getroffen gemeenschappen te geven dan ooit tevoren.

Als resultaat van dit innovatieve mappingproject: "We weten nu niet alleen hoe trachoom kan worden geëlimineerd, maar waar het te vinden is en welke partners ter plaatse ons kunnen helpen de gemeenschappen te bereiken die nog steeds in nood verkeren," zei Dr. Paul Emerson, directeur, ITI. "Voortdurende antibioticadonaties zijn essentieel om deze vooruitgang te behouden, en hoewel er nog veel werk is, heb ik meer dan ooit het vertrouwen dat we deze oude ziekte binnen het volgende decennium kunnen elimineren."

Miljoenen bereiken in Oeganda 

Dat is een doel dat Pfizer deelt met gezondheidsautoriteiten in gemeenschappen die het meest gevoelig zijn voor trachoom. "Met de steun van Pfizer, het ITI en de rest van onze trachoma-partners over de hele wereld, hebben we onze eliminatie-inspanningen aanzienlijk kunnen uitbreiden en miljoenen mensen in Oeganda kunnen bereiken met interventies waardoor zij niet blind worden, waaronder Zithromax," zei Dr. Edridah Muheki Tukahebwa, nationaal coördinator van het NTD-controleprogramma voor het ministerie van gezondheid van Oeganda. "Dit programma doet meer dan alleen gemeenschappen bevrijden van een oorzaak van slopende blindheid - het verwijdert een belangrijke sociale en economische belemmering en helpt ons vooruitgang te boeken naar een toekomst waarin alle Oegandezen gezond genoeg zijn om naar school te gaan, werk te vinden en een meer te leven productief, het leven belonen. "

Over het International Trachoma Initiative (ITI)

Het International Trachoma Initiative (ITI) werd in 1998 mede opgericht door Pfizer en de Edna McConnell Clark Foundation als reactie op de oproep van de WHO om ‘Global Elimination of Trachoma’ tegen 2020 te bereiken (GET 2020). Het ITI wordt momenteel beheerd door de Task Force for Global Health, een onafhankelijke non-profitorganisatie. Om dit doel te bereiken, werkt het ITI samen met overheden en ngo's op lokaal, nationaal en internationaal niveau om de door de WHO aanbevolen SAFE-strategie voor trachoombestrijding uit te voeren. Ga voor meer informatie naar www.trachoma.org

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.