Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Pfizer en International Trachoma Initiative leveren een miljardste dosis antibioticum om trachoom tegen 2030 uit te roeien

NEW YORK, 30 januari 2023 – Pfizer Inc. (NYSE: PFE) en het International Trachoma Initiative (ITI), een programma van de onafhankelijke non-profit Task Force for Global Health, hebben vandaag de donatie aangekondigd van de miljardste dosis van het antibioticum Zithromax® (azitromycine) als onderdeel van de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen S.A.F.E.-strategie om trachoom te helpen voorkomen en behandelen.

De donatie van de miljardste dosis bouwt voort op de toezegging van Pfizer in juni 2022 om zijn antibiotica-donatieprogramma tot 2030 te verlengen, waardoor 18 landen in 2023 en daarna trachoom-eliminatieprogramma's kunnen voortzetten. De ‘Neglected Tropical Diseases Roadmap’ van de WHO heeft wereldwijd de doelstelling om tegen 2030 trachoom uit te roeien. Dit is in 15 landen al bereikt.

Sinds 2002 hebben trachoom-eliminatie-inspanningen over de hele wereld met succes de trachoomlast met 92 procent verminderd.

"Pfizer's donatie van een miljard doses van ons antibioticum is essentieel geweest in het succes van het wereldwijde trachoomprogramma en toont aan de wereld dat eliminatie van deze slopende ziekte mogelijk is," zei Jason Carter, voorzitter van de raad van bestuur van The Carter Center. "Het Carter Center is een trotse partner geweest in de trachoom-eliminatiereis, die de kern vormt van onze toewijding aan het uitbreiden van eenvoudige gezondheidsinterventies die een levensveranderende impact hebben."

Deze mijlpaal markeert een belangrijke prestatie en werd mogelijk gemaakt door decennialange partnerschappen om trachoom, wereldwijd de belangrijkste infectieuze oorzaak van blindheid, te elimineren. Bij elkaar hebben sinds 2002 trachoom-eliminatie-inspanningen over de hele wereld met succes de trachoomlast met 92 procent verminderd,i met naar schatting 217,9 miljoen mensen waarvan nu wordt aangenomen dat ze volgens het ITI leven zonder het risico op trachoom.ii

Trachoom

"Door leiderschap van landen en de gezamenlijke inspanningen van talloze partners van over de hele wereld lopen miljoenen mensen niet langer het risico op deze slopende ziekte," aldus Dr. Paul Emerson, directeur van het ITI. "Samen hebben we het risico op trachoom aanzienlijk verminderd - ook in de moeilijkst te bereiken gemeenschappen - en nu hebben we een ‘once-in-a-lifetime’ kans om op dit moment voort te bouwen en trachoom eindelijk te elimineren als een bedreiging voor de volksgezondheid."

"Iedereen, waar men ook leeft, moet toegang hebben tot levensreddende medicijnen. Daarom heeft Pfizer al meer dan twee decennia met trots samengewerkt met onderzoekers, wereldwijde gezondheidspartners en tientallen overheden in hun inspanningen om trachoom te elimineren", aldus Caroline Roan, Senior Vice President, Global Health &Social Impact, Pfizer. "We vieren de donatie van de miljardste dosis van ons antibioticum met de wereldwijde gezondheidsgemeenschap als een collectieve prestatie en een belangrijke stap in de richting van het dichten van de gezondheidskloof."

Iedereen, waar men ook leeft, moet toegang hebben tot levensreddende medicijnen.

Als zowel een oorzaak als een gevolg van armoede, blijft trachoom een bedreiging voor de volksgezondheid voor 125 miljoen mensen die leven in hyper-enemische gebieden in Afrika, Latijns-Amerika, Azië, Australië en het Midden-Oosten. Naar schatting 1,9 miljoen mensen lijden aan een visuele beperking als gevolg van een infectie, en vrouwen hebben tot vier keer meer kans om blind te worden als gevolg van trachoom dan mannen.iii Pfizers antibioticum is niet goedgekeurd in de Verenigde Staten of de Europese Unie voor de behandeling van trachoom.

Trachoom is een verwaarloosde tropische ziekte (neglected tropical disease, NTD) veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis. Na herhaalde infecties, beschadigt de ziekte de binnenkant van het ooglid en zorgt ervoor dat deze naar binnen draait (trichiasis), wat leidt tot grote pijn, hoornvlieszweren en onomkeerbare blindheid als het niet behandeld wordt met antibiotica of een eenvoudige chirurgische ingreep.

Referenties

Referenties

WHO Wekelijks epidemiologisch verslag. Wekelijkse Epidemiol Rec. 2019; 94: 317-328

ii Iti's geschatte berekening van populaties die wonen in districten waar de huidige trachoominfectiegraad <5% is na interventie vanaf december 2022

iii Wereldgezondheidsorganisatie. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/ detail/trachoom. Bijgewerkt op 7 maart 2022. Geraadpleegd op 20 december 2022.

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.