Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Pfizer steunt bloedkankermaand, jij ook?

Leestijd: 4 minuten

Het is deze maand wereldwijd bloedkankermaand. Tijdens deze maand willen wij jou vragen om je aan te melden als stamceldonor. Jezelf aanmelden als donor is makkelijk. Als je eenmaaal stamceldonor bent, is de kans dat je wordt opgeroepen klein. Er zijn twee manieren om te doneren: via het bloed of via het beenmerg 

Pfizer steunt bloedkankermaand en WereldCMLDag – ben jij al stamceldonor?

Het initiatief voor bloedkankermaand is in 2010 genomen om het bewustzijn en de kennis over deze ziekte, die iedere maand weer duizenden mensen treft, te verhogen. Met behulp van stamcellen van anderen kunnen mensen met leukemie of andere ernstige bloedziekten namelijk genezen. 

Wereldwijd hebben vorig jaar meer dan 1 miljoen mensen de diagnose bloedkanker gekregen.1 En in 2018 zijn bijna 600 000 mensen gediagnosticeerd met lymfoom (lymfeklierkanker).1 Dat is ongeveer het aantal mensen dat in de provincie Groningen woont.2 In Nederland krijgen per jaar enkele duizenden mensen te horen dat ze een vorm van bloedkanker hebben.3

#WorldCMLDay

Op 22 september is het Internationale Dag van Chronische Myeloïde Leukemie (CML). Deze dag wordt stilgestaan bij chronische myeloïde leukemie. Dit is een vorm van kanker van het bloed en het beenmerg, die wordt gekenmerkt door een woekering van witte bloedcellen veroorzaakt door genetische veranderingen van de chromosomen 9 en 22.

Voor leukemie bestaan alleen medicijnen waarmee de ziekte kan worden afgeremd of die levensverlengend werken. Stamceltransplantatie is voor een deel van de patiënten nu de enige manier om te genezen.

 

Pfizer steunt bloedkankermaand en WereldCMLDag – ben jij al stamceldonor?

Stamceldonoren zijn van levensbelang

Een goede stamceldonor is dus letterlijk van levensbelang. Matchis is de organisatie die zich ervoor inzet dat patiënten met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen die een stamceltransplantatie moeten ondergaan zo snel mogelijk de best passende donor krijgen. Dankzij de stamcellen van een donor kan een patiënt met leukemie of een andere ernstige bloedziekte genezen.

Echter, nog steeds is het helaas niet mogelijk om voor elke patiënt op tijd een passende stamceldonor te vinden. De kans op een donor binnen de familie van de patiënt is slechts 30 procent. Als er geen familiedonor is, gaat Matchis op zoek naar een niet-verwante donor.

Helaas is die zoektocht te vergelijken met die van het zoeken naar een naald in een hooiberg. Om de kans op een passende donor zo hoog mogelijk te maken, zijn er kortom heel veel stamceldonoren nodig. Meld je daarom aan bij stichting Matchis. 

Je krijgt dan een wattenstaafje toegestuurd waarmee je wat wangslijmvlies afneemt. Dat stuur je terug zodat jouw stamcelprofiel er uit kan worden gedestilleerd om daarna te worden opgenomen in de wereldwijde databank voor stamceldonoren. En wie weet blijk jij uiteindelijk een geschikte match voor iemand wiens leven je kunt redden met jouw stamcellen. Precies daarom is elke aanmelding letterlijk van levensbelang.  

Pfizer

Pfizer is de afgelopen jaren samen met Matchis ‘op jacht’ gegaan naar nieuwe stamceldonoren. In 2017 zijn luisteraars van Radio538 door artsen opgeroepen om naar www.stamceldonor.nl te gaan en zich aan te melden als stamceldonor. En in 2018 is er een campagne geweest om meer stamceldonoren te werven binnen de Marokkaanse gemeenschap in Nederland.

Ook dit jaar ondersteunt Pfizer Matchis bij het zoeken naar nieuwe stamceldonoren. Wil je nog mee weten over stamceldonatie? Ga dan naar de website van Matchis, het Nederlands centrum voor stamceldonoren. Daar vind je antwoord op al je vragen en kun je uitgebreider lezen hoe je stamceldonor kunt worden.