Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Privaat-publiek samenwerken om zorg voor boezemfibrilleren te optimaliseren

3 februari 2021

Om de zorg voor patiënten met boezemfibrilleren te verbeteren, sluiten de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) en geneesmiddelbedrijven BMS en Pfizer (Alliantie BMS/Pfizer) een innovatieve en strategische samenwerkingsoverkomst.  

Privaat-publiek samenwerken om zorg voor boezemfibrilleren te optimaliseren

Het eerste gezamenlijke project is een kosteneffectiviteitsanalyse (KEA) van screening op boezemfibrilleren. Bij een aanzienlijke groep patiënten wordt boezemfibrilleren pas vastgesteld na het optreden van een complicatie zoals een beroerte of hartfalen. Het projectteam bestaande uit cardiologen, een farmacoloog, een huisarts, wetenschappelijke en beleidsmedewerkers en gezondheidszorgeconomen, heeft verschillende scenario’s voor het screenen op boezemfibrilleren in Nederland uitgewerkt en doorgerekend. 

Boezemfibrilleren is geassocieerd met ernstige morbiditeit en mortaliteit. Door het opsporen en behandelen van niet gediagnosticeerd boezemfibrilleren kan de morbiditeit en mortaliteit van boezemfibrilleren worden verlaagd door onder andere het verminderen van beroertes. Echter, screening kan ook gepaard gaan met hogere kosten en psychische belasting, bijvoorbeeld door noodzakelijke aanvullende diagnostiek en vals-positieve uitkomsten. 

Met de uitkomsten van deze KEA verwachten we inzicht te krijgen in welke methodes en voor welke patiëntengroepen screening op boezemfibrilleren zinvolle zorg zal zijn. 

De partijen verwachten een bijdrage aan een verbetering van herkenning en behandeling van boezemfibrilleren in Nederland.

Dit project past binnen de gezamenlijke ambitie van de NVVC en BMS/Pfizer om de zorg voor patiënten met boezemfibrilleren zodanig te verbeteren dat deze leidt tot een meetbare daling van boezemfibrilleren-gerelateerde morbiditeit en mortaliteit tegen acceptabele kosten. De partijen verwachten dat de samenwerking een synergie oplevert die bijdraagt aan een verbetering van de herkenning en behandeling van boezemfibrilleren in Nederland. De partijen zullen evalueren op welke vlakken deze samenwerking meerwaarde heeft, waar potentiële knelpunten liggen en waar de samenwerking kan worden verbeterd.  De samenwerkingsovereenkomst wordt gesloten voor drie jaar.

De samenwerkingsovereenkomst is op 3 februari getekend door Wia Timmerman, directeur van de NVVC en Enver Erkan, Country Manager Pfizer namens de Alliantie BMS/Pfizer.

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.