Sebastiaan Goulooze Winnaar van de PhD Student Competition 2019
Leestijd: 3 minuten
Tijdens de 21e editie van de Dutch Medicines Days zijn door Pfizer de ‘PhD Student Awards’ uitgereikt. De onafhankelijke jury van hoogleraren had moeite om tot een winnaar te komen maar uiteindelijk bleek Sebastiaan Goulooze de beste. Hij doet onderzoek naar hoe je aan de hand van non-verbale signalen kunt zien of zeer jonge baby’s na een operatie voldoende pijnstilling krijgen.
Hij werd hiervoor beloond met de eerste prijs ter waarde van 1250 euro. Pfizer heeft de prijs in het leven geroepen om jong wetenschappelijk talent te ondersteunen en ter versterking van het Nederlandse onderzoek ecosysteem.
Marc Kaptein, medisch directeur bij Pfizer Nederland, licht toe: “De Dutch Medicines Days vonden dit jaar voor het eerst in een nieuwe omgeving plaats, vlakbij het Leiden Bio Science Park. Pfizer is een partner van de academie, van klein tot groot biotech in Nederland. Zodoende past deze omgeving perfect bij deze tweedaagse bijeenkomst. En bij de opzet van de PhD Student Competition.
Over de genomineerden zegt hij: “Ik was erg onder de indruk van het niveau van het toegepaste farmacologische klinische onderzoek. Alle genomineerden hadden een bijzonder hoog niveau. Als dit de ‘talent-pool’ in Nederland is, dan weet ik zeker dat de rol van Nederland in innovatief geneesmiddelonderzoek nog groter wordt dan dat deze nu al is. En dat sluit goed aan bij Pfizers doel, namelijk komen met ‘breakthroughs that change patients lives’ ofwel het zoeken naar baanbrekende innovaties waarmee we het leven van mensen die ziek zijn echt kunnen veranderen.
‘Alle genomineerden hadden een bijzonder hoog niveau’
Pijnstilling na operaties bij baby’s
Er waren acht inzendingen voor de prijs. Elke biomedische faculteit in Nederland mocht één kandidaat aandragen. Tijdens de prijsuitreiking kreeg iedere inzender zeven minuten de tijd om hun onderzoeksresultaten te presenteren. Vervolgens kreeg de driekoppige, onafhankelijke jury onder leiding van juryvoorzitster Prof. Dr. A.H. Maitland-van der Zee (AMC) de gelegenheid om vragen te stellen. De andere juryleden waren Prof. Dr. A.P. IJzerman (LUMC) en Prof. dr. A.D. Kraneveld (UU).
Uiteindelijk werd Sebastiaan Goulooze (Leiden Academic Centre for Drug Research) door moderator Prof. dr. C. (Kees) Kramers (Professor Medication Safety aan het Radboud) tot winnaar benoemd. Hij deed onderzoek naar pijnstilling na operaties bij baby’s van één dag tot drie maanden oud en hoe je aan hen kunt zien, of die voldoende is aan de hand van signalen. Of dat verdoving wellicht een betere optie is. Hiervoor heeft hij een ‘virtual-child’-model gebouwd, oftewel een digitaal kindmodel.
Runner-up was Valeria Bonapersona (Brain Center Rudolf Magnus, Utrecht). Zij is een van oorsprong Italiaanse PhD student en heeft onderzoek gedaan naar dierproeven, een belangrijk maatschappelijk thema. Zij heeft aangetoond dat als je de vorige ervaringen die zijn opgedaan bij dierproeven meeneemt in je statistische analyse, je in de toekomst wellicht minder nieuwe dieren nodig hebt.
De derde prijs ging tot slot naar Stefan Reinhold (Maastricht University). Hij kreeg de derde prijs voor zijn onderzoek naar de ‘flow’ van bloedcellen in de bloedvaten. En hij keek dan specifiek naar de ‘Traffic jams in the arteries’, ofwel dreigende verstoppingen in slagaderen en hoe nieuwe medicatie daar een rol in kan spelen..
Alle genomineerden en alle bijbehorende abstracts zijn te vinden op figondmd.nl