Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

In vitro studies laten zien dat vaccin werkt tegen Britse en Zuid-Afrikaanse varianten

29 januari 2021

In vitro studies tonen aan dat Pfizer en BioNTechCOVID-19 vaccin antilichamen aanmaakt die SARS-CoV-2 neutraliseren bij belangrijke mutaties aanwezig in Britse en Zuid-Afrikaanse varianten

New York en Mainz, Duitsland, 27 januari 2021 - Pfizer en BioNTech SE hebben resultaten bekendgemaakt van in vitro neutralisatie-studies van sera van personen gevaccineerd met het Pfizer-BioNTech COVID-19-vaccin. De sera neutraliseerden SARS-CoV-2 met belangrijke mutaties aanwezig in de varianten in het Verenigd Koninkrijk (V.K.) en Zuid-Afrika. Dit blijkt uit studies uitgevoerd door Pfizer en de University of Texas Medical Branch (UTMB). De resultaten zijn gepubliceerd op de preprint server bioRxiv en zijn aangeboden aan een peer-reviewed tijdschrift.

Om het effect van deze mutaties te bestuderen, werden drie gemanipuleerde virussen met sleutelmutaties getest bij het panel van menselijke sera van 20 deelnemers aan de eerder gerapporteerde fase 3-studie die waren geïmmuniseerd met het Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccin.

Van de drie recombinante varianten, heeft er één een mutatie die zowel de Britse als de Zuid-Afrikaanse variant gemeen hebben (N501Y), één die van de Britse variant (Δ69/70+N501Y+D614G), en de derde heeft mutaties die voorkomen in de de Zuid-Afrikaanse variant (E484K+N501Y+D614G). De sera van personen gevaccineerd met het Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccin neutraliseerden alle geteste SARS-CoV-2 stammen.

In lijn met recente rapporten van de neutralisatie van variant SARS-CoV-2 of overeenkomstige pseudovirussen door herstellende of post-immunisatie-sera1,2 , was de neutralisatie tegen het virus met de drie belangrijke mutaties in de Zuid-Afrikaanse variant (E484K+N501Y+D614G) iets lager in vergelijking met de neutralisatie van virus met de andere mutaties die werden geëvalueerd. Echter, de bedrijven zijn van mening dat het onwaarschijnlijk is dat de kleine verschillen in virusneutralisatie die in deze studies zijn waargenomen, leiden tot een significante vermindering in de effectiviteit van het vaccin.

In vitro studies laten zien dat vaccin werkt tegen Britse en Zuid-Afrikaanse varianten

Pfizer en BioNTech zijn blij met deze vroege in vitro studiebevindingen en evalueren momenteel de volledige reeks mutaties in het spike-eiwit van de Zuid-Afrikaanse variant. Hoewel deze bevindingen niet wijzen op de noodzaak van een nieuw vaccin om de opkomende varianten aan te pakken, zijn de bedrijven bereid om te reageren als er bewijs is dat een variant van SARS-CoV-2 dreigt te ontsnappen aan immuniteit van het COVID-19 vaccin. Pfizer en BioNTech zullen de opkomende SAR-CoV-2-stammen blijven volgen en zullen doorgaan met het uitvoeren van studies om de effectiviteit van het vaccin in de praktijk te controleren. 

Pfizer en BioNTech zijn van mening dat de flexibiliteit van BioNTech's gepatenteerde mRNA-vaccinplatform zeer geschikt is voor de ontwikkeling van nieuwe vaccinvarianten indien nodig.

  1. Wibmer CK, Ayres F, Hermanus T, et al. SARS-CoV-2 501Y.V2 escapes neutralization by South African COVID19 donor plasma. bioRxiv 2021:doi: https://doi.org/10.1101/2021.01.18.427166.
  2. Wang Z, Schmidt F, Weisblum Y, et al. mRNA vaccine-elicited antibodies to SARS-CoV-2 and circulating variants. bioRxiv 2021:doi: https://doi.org/10.1101/2021.01.15.426911.
     
Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.